DAN OPĆINE BRTONIGLA

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća na dan sv. Zenona: Dodijeljena priznanja zaslužnima za doprinos općini

| Autor: Zvonimir Guzić
Dobitnici priznanja

Dobitnici priznanja


Povodom obilježavanja svetkovine sv. Zenona i Dana Općine Brtonigla u Koncertnoj dvorani Zajednice Talijana u Brtonigli, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Brtonigla na kojoj su dodijeljena javna priznanja zaslužnim građanima za doprinose u promociji općine i uspjehe u njihovim djelatnostima.

U kategoriji obrazovanja nagradu je dobila Waldorfska škola u Brtonigli, pjevač Amir Kazić Leo dobio je plaketu za iznimna postignuća u kulturi i umjetnosti i promicanju Općine Brtonigla, vozač auto-utrka Donald Milokanović nagrađen je za izuzetna sportska dostignuća, slovenski državljanin prim. dr. Robert Marčun sa privremenom adresom u obližnjoj Novoj Vasi dobio je zahvalnicu za svu medicinsku pomoć koju je pružao građanima općine Brtonigla, i, na kraju, jedanaestogodišnji Jan Sain koji je postao državni prvak u hrvanju u svojoj kategoriji, dobio je zahvalnicu za sportski uspjeh.

Načelnik Neš Sinožić uručuje nagradu Janu SainuNačelnik Neš Sinožić uručuje nagradu Janu Sainu

Raznoliki doprinosi

Svi nagrađeni su se sa nekoliko rečenica obratili prisutnima među kojima su bili i zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita, Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, u svojstvu domaćina predsjednik Općinskog vijeća Željko Ružić i načelnik Općine Brtonigla Neš Sinožić te mnogi drugi uglednici iz političkog i društvenog života istarske regije. Od laureata prvi je za govornicu izašao Hrvoje Brešić ravnatelj Waldorfske škole koja se razlikuje od klasičnog školstva, njena pedagogija orijentirana je na zdrav djetetov razvoj i ostvarivanje punog djetetova potencijala kroz školu u prirodi.

Načelnik Neš SinožićNačelnik Neš Sinožić

- Htio bih istaknuti činjenicu da stalno dobivamo upite iz raznih dijelova svijeta o mogućnostima smještaja u Brtonigli jer su mnogi roditelji spremni promijeniti sredinu u potrazi za Waldorfskom školom. Zahvaljujući Općini Brtonigla mi ćemo i dalje takvim obiteljima nuditi kvalitetno obrazovanje i pružiti mogućnost izbora, kazao je Brešić.

Hrvoje BrešićHrvoje Brešić

Amir Kazić Leo je zabavni pjevač koji je u Brtoniglu došao još 1989. godine, član je HGU-a, potpredsjednik je Humanih zvijezda Hrvatske i dobitnik Povelje RH za humanitarni rad.

- Putujući po svijetu stalno ljudima pričam o mjestu u kojem živim i pokušavam dočarati ljepote Brtonigle i Istre, a to ću činiti i dalje. Hvala vam na prekrasnom priznanju, rekao je Leo.

Amir Kazić LeoAmir Kazić Leo

Donald Milokanović se već dvadesetak godina bavi automobilizmom, a prošle sezone dobio je nagradu za prvaka među početnicima za talijansko prvenstvo prototipova koje se vozi na stazama gdje i utrke Formule 1. Milokanović je rekao da ga je nagrada iznenadila, ali i učinila ponosnim istaknuvši obitelj kao glavni oslonac za sve njegove uspjehe.

Donald MilokanovićDonald Milokanović

Jedini stranac među nagrađenima je slovenski državljanin prim. dr. Robert Marčun koji radi u Univerzitetskoj klinici u Golniku u Sloveniji, a asistent je i na Medicinskom fakultetu u Ljubljani.

Amir Kazić LeoRobert Marčun

- U Novu Vas sam dolazio još kao dijete i tu se ne osjećam kao stranac. Za sve ono dobro što sam tu doživio ovim ljudima pokušavam vratiti kroz potrebne medicinske usluge građanima općine. Ako vam ikad bede potrebna moja pomoć uvijek ćete biti dobrodošli, poručio je Marčun.

Realizacija potencijala

U prvom dijelu skupštine koju je prigodnim govorom otvorio predsjednik Općinskog vijeća Željko Ružić, pogledan je prigodni video uradak u kojem su ukratko prezentirane najvažnije aktivnosti koje su u Općini Brtonigla realizirane u prošloj godini.

Istaknuta je činjenica da je u pretprošloj godini Brtonigla bila među prvih deset općina u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz Europskih fondova po glavi stanovnika što je rezultiralo realizacijom i započinjanjem mnogobrojnih projekata u protekloj godini. Okupljenima se zatim obratio i načelnik Općine Brtonigla Neš Sinožić zahvaljujući svojim suradnicima na stručnom dosadašnjem radu i trudu te pozvao na daljnje jedinstvo i slogu da bi se uspješno završile već započete investicije.

Sa nekoliko riječi okupljenima se obratila i zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita.

- Dokaz živosti i neumornog rada Općine Brtonigla su i moji česti protokolarni dolasci u vaše mjesto. Njegovanje i očuvanje kulturne tradicije, ali i očuvanje okoliša, održivi razvoj i održivi turizam su vrijednosti za koje se zalaže i Istarska županija, pa mi je drago čuti da su to i vaši prioriteti, istaknula je Aquavita čestitavši svim stanovnicima Općine Brtonigla njihov dan.

Prije početka sjednice vokalna skupina AD Libitum iz Brtonigle izvela je državnu himnu "Lijepa naša domovino" i svečanu pjesmu "Krasna zemljo, Istro mila", dok je u pauzi sjednice nastupio i mješoviti pjevački zbor Zajednice Talijana Brtonigla.

Mješoviti pjevački zbor Zajednice Talijana BrtoniglaMješoviti pjevački zbor Zajednice Talijana Brtonigla

Povodom proslave Dana Općine Brtonigla u prostorijama lokalnog Dječjeg vrtića "Kalimero" otvorena je i likovna izložba "Na moj način" koja će biti postavljena sve do 22. travnja 2024. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter