U POVODU DANA OPĆINE

Održana svečana sjednica općinskog vijeća Kršana: Izostanak planiranih i očekivanih prihoda ove je godine glavni nazivnik

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Svečanom sjednicom općinskog vijeća počelo je višednevno obilježavanje Dana općine Kršan. Sjednici su nazočili i mnogobrojni uzvanici, između ostalih izaslanik predsjednika Vlade RH Ivan Bubić, državni tajnik Središnjeg držanog ureda za središnju javnu nabavu, izaslanica predsjednika RH, savjetnica predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, zamjenik župana Tulio Demetlika, saborski zastupnik Dalibor Paus, gradonačelnik Labina Valter Glavičić, predstavnici susjednih općina i grada Pazina, raznih županijskih i državnih institucija i tvrtki, udruga, Bošnjačke nacionalne manjine i drugi. Predsjednik općinskog vijeća Silvano Uravić zahvalio je svima na dolasku te rekao

- Danas ističemo pozitivne rezultate postignute u proteklom periodu, ali iskazujemo i na ono sto još nismo, a već smo trebali učiniti. Sve što radimo, sve osobne napore koje ulaze i moraju biti usmjereni na dobrobit stanovništva općine Kršan a ne za svečane sjednice i svoje hvalospjeve. Strpljivost naših građana je neupitna ali ta se vrlina ne smije dovoditi u kušnju osobito zbog mladih koje želimo zadržati na svom ognjištu. Proširenje vrtića, izgradnja dječjih igrališta ima smisla samo ako na njima bude odzvanjala dječja igra i mladalački smijeh.

(Snimio Branko Biočić)Silvano Uravić (Snimio Branko Biočić)

I na tome moramo zajedno raditi jer neuspjeh nam nije opcija. Općinu Kršan treba graditi kao kuću, kuću vrijednu divljenja za sve  one koji će nam dolaziti kao dragi gosti, kao iza one koji će ga zvati svojim domom. Vrijeme u kojem živimo puno je izazova, puno je prilika koje treba prepoznati i znati iskoristiti. I u tome je naša odgovornost jer smo prihvatili čast i teret povjerenje građana. I ni jedno ni drugo ne smijemo shvatiti olako. Unatoč svim izazovima, vidljivim i nevidljivim općina Kršan je općina koja ima srce i dušu kako govore stihovi pjesme. Stoga danas i uvijek imamo razloge za slavlje i ponos sto smo dio općine Kršan, rekao je Uravić i svim građanima čestitao Dan općine.

(Snimio Branko Biočić)Melita Mulić (Snimio Branko Biočić)

Općinski načelnik Roman Carić općinu Kršan vidi kao općinu s jedinstvenim potencijalom i prilikom, da kroz sinergiju i jedinstveni spoj, pomiri industriju, kulturnu baštinu, poljoprivredu i turizam, da pomiri tradicionalno i moderno, što ne predstavlja ništa drugo nego samu srž definicije održivog razvoja. Istaknuo je da s ponosom može reći da se ovdje održivost već živi te dodao:

- Upravo zato, težište mojeg rada, fokus našeg interesa, je prije svega komunikacija s našim mještanima. Slušali smo, a i dalje, svaki dan slušamo, konkretne želje, probleme i potrebe, sve s razlogom da naši žitelji osjete pripadnost lokalnoj zajednici i da osvijeste, da u Općini Kršan, priju svega, imaju svojeg partnera. I na tome nastavljamo raditi. Zato smo i u ovih proteklih godinu dana završili započete projekte, ali i napravili veliki broj novih koraka koji poboljšavaju društveni standard naših žitelja, indirektno, ali i direktno. Svečane sjednice prilika su da se osvrnemo prije svega na ono lijepo, na ono dobro, na dobre i pozitivne primjere. Međutim, kao i uvijek, postoji i ona druga strana medalje.

(Snimio Branko Biočić)Roman Carić (Snimio Branko Biočić)

Nalazimo se u izazovnoj godini i u opće poznatoj situaciji u kojoj je neizvjesnost poslovanja i izostanak očekivanih i planiranih prihoda, glavni nazivnik.

Naravno, nisu nas zaobišli ni politička previranja ali ni pojava raznih pokreta, inicijativa i ostalih formalnih i neformalnih oblika udruživanja interesnih skupina na području naše Općine. Prepuštam našim žiteljima da sami ocijene opravdanost ovakvih pojava. Ono što znam i iza čega stojim, i to treba reći javno, ulažem, ulažemo krajnje napore, da se sustav javnih financija već punih osam mjeseci održi i da se očuva kontinuitet javnih davanja odnosno izdvajanja iz Općinskog proračuna za sve skupine korisnika. Nalazimo se u zahtjevnom razdoblju, suočeni s najviše izazova ove Općine od osnivanja, a o tome kako ćemo se prema njima postaviti, ovisi samo o nama.

Općina Kršan ima ogroman potencijal. Nužno je da budemo iskreni i realni, prije svega prema sebi samima a onda i prema našim mještanima i svim korisnicima proračuna, zaključio je Carić te poručio svima da su ovdje da se problemi rješavaju a ne stvaraju, pogotovo ne sami sebi. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli boljitku Općine Kršan, bilo svojim radom, angažmanom, promocijom, sugestijama, prijedlozima, čak i svojim kritikama koje su sastavni dio posla. Prikazan je i prigodan video sa ostvarenim projektima u protekloj godini i onime što je u tijeku. Pozdravne riječi i čestitke uputili su i gosti. Valter Glavičić, gradonačelnik Labina istaknuo je važnost povezivanja, suradnje i međusobnog pomaganja te rekao kako su djelatnici u općini, gradu, županiji i državnoj upravi kao suho zlato, dragulj kojeg treba čuvati.

(Snimio Branko Biočić)Valter Glavičić (Snimio Branko Biočić)

Tulio Demetlika uputio je tri čestitke, svim mještanima općine s porukom da budu uporni i strpljivi, općinskoj uprav koja je uspješno odradila sve zadatke te svim nagrađenima. Izaslanik Vlade RH Ivan Bubić govorio je o rezultatima i uspjesima Plenkovićeve Vlade u proteklih osam godina izrazivši uvjerenje da će tako biti i u novom mandatu. Izaslanica predsjednika RH Melita Mulić, pozvala je na korištenje novca iz EU fondova jer ta sredstva neće još dugo biti dostupna istaknuvši da su ljudi ovdje živjeli i prije TE Plomin pa uz održivost trebaju njegovati tradiciju, svoj način života, ostati svoj na svome ali istovremeno i otvoreni.

(Snimio Branko Biočić)Tulio Demetlika (Snimio Branko Biočić)

Na kraju su dodijeljene Godišnje nagrade općine a dobili su ih Obrt Aldo za predan rada, visoku kvalitetu usluge, brojnih priznanja i rezultata, ustrajnosti i postignutih uspjeha tijekom 30 godina djelovanja obrta, Judo klub Meto Labin za dugogodišnje djelovanje kluba, uspješno sudjelovanjem u sportskim natjecanjima, provođenju sportske pripreme i sportske poduke, organizaciju sportskih natjecanja te promociju sporta i zdravog načina življenja kao i masovnom okupljanju članstva.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Noli Fornažar i Kristian Marian talentirani judaši toga kluba dobili su pohvalnice za brojne osvojene trofeje i upješno djelovanje u klubu. Godišnju nagradu dobio je i NK Plomin povodom 50. godišnjice postojanja kluba, ustrajnosti, kontinuitet rada, predanost i promicanja sportskog duha, zdravog načina života i međusobnog poštovanja na području Plomištine i Općine Kršan. Dr Miljenko Faraguna, nedavno umirovljeni liječnik obiteljske medicine, dodjeljena je godišnja nagrada za dugogodišnji rad u zdravstvenoj stanici Potpićan, predanost i profesionalizam, podršku mještanima te sposobnost pružanja visokokvalitetne medicinske skrbi, uz istovremeno očuvanje ljudskosti i empatije prema pacijentima.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Valteru Kvaliću , kapetanu duge plovidbe u miru, enigmatičaru, uredniku i logičaru iz Vozilići, prvaku Hrvatske u sastavljanju i rješavanju zagonetki, bivšem predsjedniku Svjetske enigmatske federacije, godišnja nagrada dodijeljena je za dugogodišnju uspješnu karijere te promoviranja Općine Kršan u domovini i svijetu.

Godišnju nagrda općine Kršan dobio je i Zoran Karlić, dugogodišnji predsjednik KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ Kršan koji je uz to i učitelj tradicijske glazbe i etno glazbenik koji je kontinuirano pridonosio očuvanju, revitalizaciji i živosti UNESCO-om zaštićene nematerijalne kulturne baštine s područja općine Kršan te je promovirao u domovini i svijetu, organizirao kulturne manifestacije i radio s mladima na očuvanju istarske tradicijske glazbe. U glazbenom dijelu nastupili su Zlatelići i Bruno Krajcar a program je vodila Silvana Fable.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter