ratko keresteš

FOTOGALERIJA / Markice, novac, igračke iz Kinder jaja, pisaće mašine, skulpture...: Labinjan kuću i garažu pretvorio u mali muzej

| Autor: Branko Biočić


Ratko Keresteš, 74-godišnji umirovljenik iz Labina koji živi u zgradi iz 1938. godine u središtu Labina svoju je kuću i garažu pretvorio u mali muzej u kojem ima zaista svega i svačega.

Ratko je numizmatičar i filatelist pa osim zbirke starog novca i poštanskih maraka tu se mogu naći razni primjerci starog oruđa i alata, radio prijemnici i pisaće mašine, maketa svoje kuće koju je sam izradio, razni suveniri pa i iz Afrike koje je donio nakon petogodišnje plovidbe, skulpture od kamena pa i pravo kamenje koje je donio iz Koromačna gdje je radio 35 godina u Tvornici cementa. Uspomene na taj rad, mnogi predmeti koje je sam napravio ili desetljećima prikupljao pa do igrački iz Kinder jaja.

- U mirovini sam već dugo, od 2012. godine. Prvih pet radnih godina sam plovio i obišao cijeli svijet - osim Australije. Kada sam bio kod tetke u SAD-a imao sam 16 godina i ona mi je rekla da ostanem tu i da raspremim valižu. Rekao sam da ne želim makar mi daju najbolju kuću i najljepši auto. Rekao sam joj tada "vi niste demokracija nego robovlasničko društvo, vi si kažete dobro jutro i navečer laku noć" i otišao sam.

Onda sam išao ploviti a 1974. sam se zaposlio u Koromačnu kao kemijski laborant i zadnjih pet godina kada su mi ukinuli radno mjesto radio sam sa Metisom na zbrinjavanju komunalnog otpada; ukupno 35 godina u Tvornici cementa Koromačno. Kada sam sakupio 41 godinu radnog staža otišao sam u mirovinu. Nikad nisam imao mira, pa ni u mirovini, uvijek sam nešto sakupljao, radio, slikao pa i pisao pjesme za svoju dušu, onako kako govorim, na labinskoj cakavici, obrađujem i vrt tu iza kuće, nema šta nisam radio, govori nam Ratko.

Zatim nas je proveo kroz katove i podrum svoje kuće te garažu u kojoj zaista ima svega i svačega, prikupljenog i stvaranog vlastitom rukom.

- Kada mi nešto padne na pamet onda krenem raditi, slikati, pisati pjesme i sakupljati razne stvari. Imam svega, stvarno "mirakuli". Imam i srebrnjak od Marije Terezije od 1938. godine. To je replika jer postoje samo dva originala, jedan je u muzeju a jedan kod privatnika - i vrijede 50 tisuća dolara. Često odem na Internet i pogledam što ima novoga. Kada sam plovio sakupljao sam i kupovao strani novac, donio sam i neke originalne suvenire iz Afrike.

Tu je i stara singerica, pegle, radio aparati pisaće mašine, kamene skulpture koje sam sam napravio i kamenje i razno kamenje koje sam postavio ispred ulaza. Po zimi sam radio i neke makete od šperploče i spužve, napravio sam i maketu svoje kuće sa okućnicom. Ne mogu reći u čemu najviše uživam. Kada me uhvati crtam i pišem pjesme o svemu. Napisao sam i pjesmu o svojoj supruzi koja je umrla, kaže Ratko.

U vrtu iza kuće ima orah, trešnju, lješnjak, šljivu, višnju, breskvu, jabuku, krušku, dren, smokava "koliko ćeš" i marelicu koja je možda i najviša u Istri, postulira kolekcionar. Stara je 70 godina a visoka 15 metara.

Ratko je prije 14 mjeseci, kada mu je umrla supruga, prigrlio mačka Bigi Bigi i sada mu je najveći ljubimac koji mu svakoga dana pravi društvo.

Ratko velikih planova nema, i dobrog je zdravlja. Postavili su mu prije devet godina na Sušaku stent i u šali kaže da će živjeti do 110 godina jer su mu produžili osobnu za 40 godina. Ratko i dalje ne miruje, stalno je u akciji i u pokretu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter