omiljena proljetna delicija

Jedinstvena manifestacija: Kaštel kod Buja će od danas do nedjelje biti u znaku šparuga

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Kaštel kod Buja postaje središte ljubitelja šparoga i istarske tradicije tijekom 24. Šparogade, koja se održava od danas do nedjelje. Tradicionalna gastronomska manifestacija koja slavi proljetnu deliciju, šparugu, postala je pravi simbol Kaštela i kolijevka istarske šparuge, kako potvrđuju i prethodne manifestacije??.

Šparogada je kroz godine privukla velik broj posjetitelja svojim bogatim kulturno-zabavnim, gastronomskim i sportskim programom, stvarajući priliku za okupljanje i proslavu lokalne kulture i naslijeđa.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

U ovogodišnjem izdanju program uključuje raznovrsne aktivnosti; od malonogometnog turnira, preko klapske večeri i koncerata do međunarodnog boćarskog turnira, radionica slikanja i kuhanja, natjecanja za najljepši mac i najdužu šparugu te, naravno, degustacije jela od šparoga lokalnih ugostitelja i domaćica.

Organizatori poseban poziv upućuju domaćicama koje svojim tradicionalnim jelima od šparoga doprinose bogatstvu ovog gastronomskog događaja, a izložba i degustacija jela planirani su za subotu u večernjim satima.

Uvod u Šparogadu su prethodnih dana uvele kvalifikacije malonogometnog turnira. Danas, petak, na rasporedu je u 17 sati finale malonogometnog turnira, u 19 sati klapska večer, a u 22 sata koncert Night Expressa.

U subotu u 8 sati počet će boćarski turnir, od 14 do 17 sati odvijat će se Paint & Wine radionica, slikanje na platnu uz vino u Starom Kaštelu, od 15 do 17 sati natjecanje za najljepši mac i najdužu šparogu, u 16 sati dječja Šparogada, u 17 sati na programu je kulinarska radionica, u 17.45 sati likovna radionica te u 18.15 sati čitanje bajki.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

U 18.30 sati zakazana je izložba jela od šparoga lokalnih ugostitelja i kaštelanskih domaćica, u 18.30 sati pogađanje visine špalete (u sklopu degustacije), u 19 sati degustacija jela od šparoga popraćena vinima lokalnih proizvođača, a u 22.30 sati koncert na kojem nastupaju Luka Basi i Šajeta.

U nedjelju u 9 sati počinje Šparogando - šparoge i vino, rekreativna eno-gastronomska šetnja, u 10 sati je sveta misa, u 10 sati turnir u stolnom tenisu, u 11 sati Kreativna dječja radionica, u 15 sati izložba old-timera kod Caffé bara 2000, u 17 sati kulturni program, u 18.30 sati Megašparogada - humanitarna prodaja tradicionalne palente sa šparogama i u 18.30 sati zabavni program uz Estrada Band.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter