NACIONALNA KONFERENCIJA

FOTO / U Labinu o pčelarstvu, apiterapiji i apiturizmu

| Autor: Branko Biočić


Četvrta Nacionalna konferencija pčelarstva, apiterapije i apiturizma s međunarodnim sudjelovanjem održana u SC Franko Mileta bila je posvećena edukaciji djece od vrtićke i školske dobi na siguran način kako bi mladi naraštaji nastavili i razvijali pčelarstvo sadašnjih pčelara.

O suradnji Pčelarske udruge Labin sa svim dječjim vrtićima i osnovnim školama Labinštine govorio je predsjednik Pčelarske udruge Labin Darko Martinović koji je tu suradnju ocijenio izvrsnom, te naglasio da ako nema pčelara i pčela sve ostale aktivnosti su uzalud, pa stoga kod najmlađih treba educirajući ih razvijati ljubav prema pčelarstvu kako bi ga oni jednoga dana razvijali još više. Martinović je istaknuo da je prije deset godina Labin uz potporu Istarske županije prvi napravio strategiju razvoja pčelarstva, 2019. napravljen je edukativni gradski pčelinjak.

- Ponosimo se time da smo na Danima meda Labinštine 2023 imali 300-tinjak djece vrtićke i osnovnoškolske dobi koja su sudjelovala u edukativnim aktivnostima Pčelarske udruge Labin te u kreativnim radionicama koje su vodile njihove učiteljice i odgojiteljice.

Gledano unazad, kroz razne oblike pčelarskih edukacija, radionica i slično prošlo je više od 2500 djece. Bez stručnog rada, edukacije, kvalitete nema napretka a djeca će jednoga dana biti nositelji onoga što mi danas radimo i stvramo, rekao je između ostaloga Martinović te istaknuo da ga raduje suradnja pčelara s djecom i u ostalim hrvatskim krajevima te dodao:

- Raditi s djecom je veoma odgovoran posao. Osim strpljivog odgovaranja na brojna dječja pitanja i primjerenog načina prezentiranja tema pčela i pčelarstva, veoma je važno voditi brigu i u sigurnosti na pčelinjaku. U tom smislu veoma dobro surađujemo s odgajateljicama dječjih vrtića, a njih tri iz Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac završilo je i tečaj iz apipedagogije tako da su i certificirane za ovaj rad.

Da bismo kvalitetu rada s djecom podigli na još viši nivo od ovog koji smo postigli, početkom travnja 2024. godine osmero članova Pčelarske udruge Labin također će se educirati na seminaru o sigurnosti na pčelinjaku tijekom rada s djecom u organizaciji Hrvatskog apiterapijskog društva. Naši pčelari tom će edukacijom steći certifikat za siguran rad s djecom na pčelinjaku, rekao je Martinović te najavio da je u tijeku priprema za 9. Dane meda Labinštine kroz tri tematske cjeline kao i otvaranje Centra za razvoj pčelarstva i apiterapije u bivšoj školi u Ripendi.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Dr. sc Ezio Pinzan istaknuo je kako je Istarska županija u svom ukupnom gospodarskog razvoju i viziji Bio regija, koja veliki značaj daje upravo razvoju pčelarstva i djelatnostima usko povezanim s pčelama i pčelinjim proizvodima ali da u Istri ima još uvijek veliki broj neobrađenih površina-

- Grad Labin prepoznao je značaj pčelarstva i rad Udruge pčelara te među prvima u Hrvatskoj izgradio gradski pčelinjak kao centar za edukaciju mladih o potrebi zaštite pčela i pčelarstvu. Svake godine veliki broj djece posjeti gradski pčelinjak, ali i manifestacije te one edukacijom mladih daju nemjerljiv doprinos očuvanju i daljnjem razvoju pčelarstva u našoj županiji.

Nakon nekoliko godina pripreme projekta osnivanja Centra za razvoj pčelarstva, apiterapije i apiturizma Istočne Istre u staroj školi u Ripendi, na samom smo pragu kandidiranja projekta na programe EU te sredstvima koja će biti odobrena urediti ćemo taj objekt. Ovim projektima te pratećim manifestacijama Labinština i Istočna Istra postavljaju se kao predvodnici razvoja pčelarstva naše županije, a moramo naglasiti da su za to zaslužni pčelari udruženi u njihovu Udrugu pčelara Labinštine koji kao njihove pčele svakodnevno marljivo rade na razvoju i promociji pčelarstva i pratećih djelatnosti, i ja ima na tome ovom prigodom iskreno čestitam, rekao je Pinzan.

U ime Grada Labina, Robert Mohorović, pročelnik odjela za gospodarstvo i EU fondove naglasio je zadovoljstvo da je Labin četvrti put zaredom domaćin ove konferencije s temom apipedagogije, ne samo što je aktualna već je i nužno potrebna zbog usađivanja zdravih navika i svih benefita koje nude pčelinji proizvodi upravo onim najmlađima. Istaknuo je i brojne aktualne projekte i aktivnosti vezane uz pčelarstvo a koje kroz upravni odjel provode u suradnji s Pčelarskom udrugom Labin te s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo IŽ.

- To su projekt prenamjene nekadašnje Osnovne škole Ripenda u Centar za razvoj pčelarstva, apiterapije i apiturizma, projekt "Jer pčele su BEEtne" za koji su osigurana bespovratna sredstva INA-e, javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora i subvencija za OPG-ove sa sjedištem na području Grada Labina gdje se između 5. mjera potiče i Pčelarska proizvodnja, nabava novih košnica i nove pčelarske opreme, rekao je Mohorović.

Dr.sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva govorila je o apiterapiji, apikulturi i apipedagogiji u Hrvatsoj te istaknula kako HAD inzistira da se u hrvatske vrtiće i škole uvede konzumacija lokalno proizvedenog meda uz najtemeljitije analize zdravstvene ispravnosti i kvalitete proizvoda umjesto uvoznog i patvorenog meda. Rekla je kako je apiterapija zdravstvena a ne poljoprivredna djelatnost i kako na tržištu apiterapijskih usluga vlada nered zbog needuciranih pružatelja usluga apiterapije koji korisnike dovode u zabludu. Zauzela se i za rad s djecom na siguran način pa je potrebno imenovati odgovornu osobu koja će biti posebno educirana.

Na konferenciji je govorilo 16 predavača iz Hrvatske, Slovenije i BiH o raznim temama iz područja pčelarstva i apiterapije, a predstavljeni su i odlični projekti i postignuća na području Labinšine iz dosadašnje suradnje dječjih vrtića, Hrvatskog apiterapijskog društva i Pčelarske udruge Labin. Pčelar iz Živinica u BiH Asmir Handalić uručio je svoje proizvode Martinoviću, Pinzanu i Mohoroviću.

Na kraju su doneseni i zaključci u kojima se kaže da je apiterapija zdravstvena djelatnost koja bi se trebala obavljati nakon završene edukacije za apiterapeuta i registracije djelatnosti pri nadležnim institucijama te u suradnji s liječnicima. Navodi se i da je tržište pčelinjih proizvoda prepuno raznih medova i mednih mješavina koji se opisuju i reklamiraju kao proizvodi s ljekovitim svojstvima te se iznose ozbiljne zdravstvene tvrdnje.

Ova pojava šteti svima onima koji svoje proizvode stavljaju na tržište poštujući važeću zakonsku regulativu dok djeluje zbunjujuće na potrošače. Medne mješavine koje bi se trebale registrirati kao dodaci prehrani najčešće se prodaju bez ikakve kontrole. Ističe se i da je Api kozmetika koja se prodaje na raznim prigodnim događanjima posebno tijekom turističke sezone ili na društvenim mrežama često na tržištu krši sve regule koje su potrebne za stavljanje proizvoda na tržište te time ugrožava poslovanje i opstanak korektnih proizvođača.

Neuređenost tržišta, proizvoda i usluga po pitanju apiterapije i apiinhalacija uzeli su toliko maha da se već i u javnosti needucirani i neregistrirani pojedinci reklamiraju i čak educiraju druge pčelare kako pokrenuti posao po njihovom primjeru, predavanje Apiterapija u apiturizmu nedavno održano u Poreču samo je jedan od novijih primjera.

Apipedagogija odnosno rad s djecom vrtićke i školske dobi novija je pedagoška disciplina čije je temelje postavila slovenska certificirana apiterapeutkinja Nina Ilič, autorica priručnika Apipedagogija i apiterapija za djecu. Apipedagoški pristup kod djece razvija puno više od same upotrebe pčelinjih proizvoda i spoznaje o vrijednosti pčela, Na primjeru pčelinje zajednice uči se o odnosu jedinke unutar grupe, timskome radu, uvažavanju i poštovanju, kolegijalnosti, uvažavanju različitosti, komunikaciji, strpljivosti itd. Urbani pčelinjaci koje mnogi gradovi žele formirati s ciljem promocije pčelarstva, pčelinjih proizvoda, zelenih gradova i ekološke osviještenosti predstavljaju velik izazov.

Naime, svaki urbani pčelinjak trebao bi imati voditelja pčelinjaka; odgovornu osobu koja brine o pčelama ali i sigurnosti posjetitelja te svojim znanjem i aktivnostima omogućava maksimalno siguran pristup posjetiteljima. Podržan je prijedlog URTH-a vezano uz izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju usluga u turizmu s ciljem poticajna razvoja suvremenog pčelarstva, apiterapije i apiturizma te je zatraženo od nadležnih institucija da se uvede red u pružanju apiterapijskih usluga kao i pri stavljanju na tržište raznih pčelinjih proizvoda te da za sve dionike vrijede ista pravila.

U zaključcima se kaže kako je potrebno definirati apiturizam kao djelatnost te donijeti smjernice za pružatelje usluga po pitanju kvalitete, standardizacije i edukcije, te da se dječje vrtiće i u škole diljem Hrvatske uvede med hrvatskih pčelara koji je mikrobiološki provjeren i zdravstveno ispravan. To je sada moguće zahvaljujući zelenoj javnoj nabavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter