Drugo izdanje festivala posvećenog našem autohtonom istarskom likeru - teraninu, danas je svečano otvoreno u Sportskoj dvorani u Balama, a ondje će se zadržati do nedjelje. Na trodnevnoj manifestaciji koja slavi proizvod nastao od autohtone sorte crnog vina Teran, posjetitelji imaju priliku kušati razne varijacije ovog popularnog likera, i to od čak 18 vrhunskih proizvođača teranina.
Manifestaciju prati i glazbeno-kreativni program uz koncerte i umjetničke radionice. Pa će tako nakon konzumiranja teranina i raznih specijaliteta na bazi ovog istarskog proizvoda rubin nijanse, publika moći uživati u koncertu grupe Urbana&4, dok će sutra, ondje nastupiti grupa Psihomodo pop.
Domaćin, direktor Turističke zajednice Općine Bale Sandi Drandić, istaknuo je da se ove godine, na drugom izdanju manifestacije povećao broj izlagača s 14 na 18, a osim njima, uputio je i zahvalu partnerima u organizaciji, Stefanu Mužini, Anji Ilijašević Mitrović i Marijani Žufić, te ostalim sudionicima koji su bili uključeni u organizaciju. Iako, kako je rekao, prvotno nisu znali hoće li festival zaživjeti, prvo izdanje lani je prošlo super, a ove godine, kako je dodao, nada se - još bolje.
Uputivši čestitke povodom 8. Marta okupljenim ženama, istarski župan Boris Miletić svečano je otvorio 2. izdanje festivala. Uslijedilo je to nakon što su svojim nastupom prisutne oduševili mališani iz folklorne grupe zajednice Talijana iz Bala.
"Danas živimo svi skupa u jednom poprilično globaliziranom svijetu i držati do svoje tradicije, od naših najmlađih - folklora, ali jednako tako do naših autohtonih proizvoda, nešto je po čemu se možemo istaknuti i mislim da to doista treba njegovati i uvažavati. Ukoliko ne držimo do svoje tradicije i, rekao bih, istrijanskega DNK, onda ćemo biti poput svih drugih, a to ne želimo. Želimo biti uspješni i specifični, a zato trebamo njegovati svoju tradiciju", rekao je Miletić.
U ime Općine Bale, posjetiteljima i izlagačima dobrodošlicu je poželio i načelnik Edi Pastrovicchio.
"Želim svima da ova dva dana provedu uz piće, uz hranu i muziku navečer, vjerujem da će se svi lijepo provesti", poručio je načelnik uz zahvale svima koji su sudjelovali u organizaciji, kao i izlagačima kojih je ove godine više no prošli put. Ispričao se pritom na radovima i blatu oko dvorane, a koji se na području Općine odvijaju uoči turističke sezone.
A dok se teranino, kokteli na bazi teranina i druga pića istarskih destilera mogu kušati u samoj dvorani, pred njenim ulazom posjetitelje će dočekati štandovi s ponudom hrane. Pa tako se na ugostiteljskoj kućici K1 by Burin restaurant nude tri vrste hamburgera s umakom od teranina i Sweet corner by Borghetto s tri vrste slastica na bazi teranina. Tu je i VR choco art koji je izložio bogatu ponudu svojih čokolatina, pa tako i onih u kojima je s tamnom čokoladom sljubljen ovaj popularni istarski liker.
Uoči manifestacije, odnosno prije dvadesetak dana, održano je ocijenjivanje teranina, u kojem su sudjelovali stručnjaci iz područja vinarstva i destilacije. Razlike su, kako se moglo čuti, bile u nijansama, a ocijenjivale su se boje, aroma, konzistencija i okus.
Zlatnu medalju su osvojili AB Vina Anđelo Brčić, Destilerija Frane, Brandystra Distillery, Sempervivum Distillery Poreč i Sosich Wines, dok su srebrnu medalju ponijeli Amoroso Spirits and Liquers, Štifanić Distillery, Opg Zalar, Destileriji Krulčić, Martesi, Opg Vivoda, Destileriji Auri i Rossi.
Brončana medalja dodijeljena je Darni d.o.o., Bar Logisticu, Wine & distillery Dobrilović, Istarskoj kapljici i Dellbiecco distillery. Medalje su dodijeljene u sklopu otvorenja festivala na temelju ocjene stručnog žirija. U nedjelju, nakon glasanja posjetitelja dodijelit će se nagrada publike najbolje ocjenjenoj destileriji.
Riječ je o festivalu pokrenutom prošle godine, koji organiziraju Turistička zajednica općine Bale u suradnji s Udrugom proizvođača istarske rakije i proizvoda na bazi istarske rakije "Lambik", a uz podršku Općine Bale, Istarske županije i Agencije za ruralni razvoj Istre. Festival je podržan i od strane Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma.
Trajat će do nedjelje, 10. ožujka, do 19 sati, a posjetitelji će moći kušati različite vrste teranina, destilata i koktela te kupiti svoje omiljene proizvode po povoljnim cijenama. Ulaz na festival za sve posjetitelje je slobodan, a cijena početnog paketa konzumacije iznosi sedam eura, što uključuje čašu za degustaciju i šest eura vrijednosti degustacija (dvije konzumacije u vrijednosti od tri eura ili jednu konzumaciju koktela u vrijednosti od šest eura).
Valja dodati i da je Festival dio projekta "Istra, zemlja terana", koji ima za cilj valorizirati i promovirati teran i teranino kao dio istarske baštine i identiteta.