INVESTICIJE ISTARSKE ŽUPANIJE

Kapitalna ulaganja u obrazovanje povećana za 61 posto: U aktualnom mandatu veliki su iznosi izdvojeni za ustanove u školstvu, uspostavu KLIK i Društvenog centra u Puli

| Autor: Milan Pavlović
KLIK Centar Pula (Foto: Istarska županija)

KLIK Centar Pula (Foto: Istarska županija)


U aktualnom mandatu od 2021. do 2023. godine kapitalna ulaganja Istarske županije u obrazovanje povećana su za čak 61 posto, u odnosu na prethodno razdoblje, odnosno s 9,6 milijuna eura u razdoblju 2017.-2020. na preko 15,7 milijuna u sadašnjem mandatu, odnosno od 2021.-2023. godine. Gledajući, pak, period 2013.-2016., kapitalna ulaganja u obrazovanje iznosila su tek 3,3 milijuna eura.

- Riječ je o vrlo konkretnim brojkama koje potvrđuju ono što kontinuirano govorim, a to je da je obrazovanje, uz zdravstvo i socijalnu skrb, prioritet u ovome mandatu. Za 2024. i 2025. godinu smo planirali preko 34 milijuna eura za kapitalne investicije u obrazovanje, govoreći o toj temi kazao je istarski župan Boris Miletić.

KLIK Centar Pula

Podsjetio je potom na niz investicija, provedenih od 2021.-2023. godine, poput ulaganja u Društveni centar Pula, nedavno okončanog projekta KLIK Pula, dogradnje i opremanja Talijanske srednje škole »Leonardo da Vinci« Buje, te energetske obnove, sanacije i adaptacije školske zgrade Područne škole Sveti Martin u Nedešćini. Za školski namještaj i opremu osnovnih i srednjih škola je pak utrošeno preko 1,1 milijuna eura.

Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je regionalne centre kompetentnosti kao instrument kojim može unaprijediti kvalitetu obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo te prilagođavati ga potrebama tržišta rada s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu. Centar je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a odlukom Ministarstva turizma 20. srpnja 2018. godine jednim od 25 takvih centara u Hrvatskoj imenovana je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli koja je time stekla prava na prijave na natječaje Ministarstva turizma i sporta kroz razne fondove.

Osnivanje, uspostava i razvoj Centra KLIK Pula provodio se putem 2 zasebna EU projekta. Prvi se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju centra KLIK Pula, a nositelj je Istarska županija. Ukupna vrijednost iznosi 6.615.680,15 EUR, od čega je 3.981.455,86 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, a 2.634.224,29 eura iz proračuna Istarske županije. Drugi projekt obuhvaća uspostavu i razvoj Centra, kao i niz programa stručnog usavršavanja za nastavnike, provedbu visoko kvalitetne praktične i teorijske nastave. Nositelj je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Vrijednost projekta je 5.931.659 eura, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Turizam vs obrazovanje

- Turizam je jako bitna grana našeg gospodarstva, a čini preko 20 posto hrvatskog BDP-a. Istra je šampion turizma, ali turizam bez ljudi nema smisla. Možemo imati nove tehnologije i primjerice robote koji poslužuju, no to nije onaj turizam kojega želimo jer je ključ uspjeha u turizmu čovjek. Od sada će naši učenici imati puno kvalitetnije uvjete školovanja, ali i ne samo oni jer, podsjetit ću, Centar će biti mjesto i cjeloživotnog učenja i usavršavanja. U projektu je sudjelovao veliki broj partnera iz privatnog sektora i držim da je to put kojim naše obrazovanje treba ići. Treba osluškivati potrebe tržišta rada, te na području obrazovanja i ponuditi takve programe. Ovaj mandat je u znaku velikih investicija u obrazovanje, a kao što govorim od prvog dana jasno smo definirali prioritete, a oni su obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb. Upravo je obrazovanje jedno od najznačajnijih stupova društva kad govorimo o znanju i konkurentnosti, te najbolji zalog za budućnost. I siguran sam da će upravo Centar KLIK Pula biti rasadnik novog i kvalitetnog kadra, koji će još snažnijim povezivanjem s gospodarstvom znati odgovoriti na izazove na tržištu rada, poručio je sa nedavne svečanosti otvorenja KLIK-a župan Miletić.

Za školski namještaj i opremu osnovnih i srednjih škola je pak utrošeno preko 1,1 milijuna eura (Snimio Velimir Brkić)Za školski namještaj i opremu osnovnih i srednjih škola je pak utrošeno preko 1,1 milijuna eura (Snimio Velimir Brkić)

Kad su školstvo i obrazovanje u pitanju, u razdoblju 2024.-2025. predstoji nastavak ulaganja u Društveni centar za što je osigurano 420 tisuća eura, projekt izgradnje školske zgrade za Talijansku osnovnu školu Novigrad, projekt vrijedan 3,7 milijuna eura, kao i projekte rekonstrukcije i dogradnje školskih zgrada te izgradnje školskih sportskih dvorana osnovnih škola u Svetvinčentu, Marčani, Žminju, Krnici i Kanfanaru, te adaptaciju i dogradnju Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna - Pula.

U aktualnom mandatu povećana su i izdvajanja za tekuće investicije u školske zgrade osnovnih i srednjih škola i to za 45 posto, odnosno s 2,6 milijuna eura na 3,8 milijuna eura, a u razdoblju 2022.-2025. povećana su i izdvajanja za stipendije za 60 posto u odnosu na prethodno razdoblje, odnosno s 463.682 u prošlom, podignuta na 771.678 eura u ovom mandatnom razdoblju.

Građanski odgoj

U razdoblju 2021.-2025. povećana su izdvajanja za Program građanskog odgoja i obrazovanja za 800 posto u odnosu na prethodno razdoblje, za koji je osigurano 190.545 eura. Istarska županija je, isto tako, uviđajući potrebu za povećanjem satnice za pomoćnike u nastavi, iste povećala od 1. siječnja prošle godine za 26,6 posto, odnosno s 3,32 na 4,20 eura neto, a od 1. siječnja ove za dodatnih 26 posto pa tako satnica pomoćnicima u nastavi danas iznosi 5,30 eura neto.

Za povećanje satnice pomoćnicima u nastavi u proračunu Istarske županije za 2024. godinu osigurano je više od 237 tisuća eura, dok je za sufinanciranje produženog boravka za osnovnoškolce Županija u 2024. godini osigurala preko 265 tisuća eura.

Studentske stipendije

Istarska županija i u akademskoj godini 2023./2024. dodjeljuje studentske stipendije u tri kategorije te je za tu namjenu u Proračunu za prošlu godinu bilo osigurano 188.774,94 eura, a za ovu čak 248.200 eura. Prvi natječaj namijenjen je redovnim studentima, a u prosincu je istarski župan Boris Miletić potpisao ugovore, vrijedne 58.400 eura o dodjeli četrdeset jednogodišnjih stipendija. Uz stipendije redovnim studentima Istarska županija stipendira i studije deficitarnih zanimanja u zdravstvu, te studente slabijeg imovnog stanja.

Elektronski upisi

Istarska županija, kao osnivač 25 osnovnih škola, u suradnji s gradovima osnivačima osnovnih škola Pulom, Rovinjom, Porečom, Umagom, Labinom i Pazinom, od ove godine na svom području počinje s provođenjem upisa u prvi razred osnovne škole elektroničkim putem za svu djecu, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole. Prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se 22. veljače 2024. godine.

Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta, sve do 31. ožujka 2024. godine. U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave, roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl. Također, ako imaju razloga za to, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Društveni centar Pula

Dio je to projekta »Pulske srednje škole«, kojeg je Istarska županija osmislila u cilju rješavanja prostorne problematike i unaprjeđenja standarda svih srednjih škola u Puli. Preseljenjem Industrijsko-obrtničke škole Pula na lokaciju Vidikovac oslobodili su se prostori u »Žutoj školi«, nakon čega su započeli radovi sanacije i adaptacije prostora u Društvenom centru Pula, u kojeg Istarska županija neprestano ulaže. Do sada je tako izvršena zamjena vanjske stolarije na uličnim i atrijskim pročeljima prizemlja, prvog i drugog kata zgrade Društvenog centra Pula, zamjena rasvjete i sanacija sportske dvorane Gimnazije Pula, te su uređene arhive Strukovne škole, Gimnazije i Glazbene škole, a kontinuirano se izvode daljnji radovi sanacije i adaptacije prostora te opremanje. Navedena ulaganja u zgradu Društvenog centra Pula iznose gotovo 2 milijuna eura.

(Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter