dani mednih delicija

Gastro manifestacija središnje Istre: Med i istarski tradicionalni specijaliteti čine idealnu gastronomsku kombinaciju

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Semifredo od mandolata s preljevom od meda (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Semifredo od mandolata s preljevom od meda (Snimila Gordana Čalić Šverko)


U restoranima i konobama središnje Istre tijekom veljače nude se razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertira u tradicionalnu manifestaciju Dani meda koji se 23. i 24. veljače održavaju u Pazinu. Idealna je to prilika da se med, namirnica kojom se inače osnažuje imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija, kuša u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela.

- Cilj manifestacije promocija je gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te dodatno povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara i ugostitelja, rekla je Kantaruti.

Resorni županijski pročelnik naglasio je da se upravo kroz eno gastronomiju najbolje promoviraju poljoprivredni proizvodi. Veliki doprinos je zahvaljujući Pčelarskoj udruzi Lipa, Istarskoj županiji i pčelarima koji su sudjelovali u tom postupku, dobivanje zaštićene oznake izvornosti na nivou Hrvatske, a vrlo brzo na nivou EU.

- Na taj način naš med moći će se deklarirati oznakom kvalitete koja je najviša oznaka kvalitete u EU, kazao je Pinzan.

Atraktivne menije koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će sedam ugostiteljskih objekata po promotivnim cijenama. Poželjna je prethodna najava. Agroturizam Stara Štala, Borut, Cerovlje: makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda, restani krumpir, pečeno svinjsko meso u umaku od meda i sezonska salata te palačinke sa skutom, grožđicama i medom po cijeni od 20 eura. Boljunska konoba, Boljun: uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice, svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog, semifredo od mandolata s preljevom od meda po cijeni od 25 eura.

Konoba Dišpet, Zajci, Pićan: aperitiv medica, grilani mladi sir s orasima i medom, pileća prsa curry s aromatičnim krumpirom, flambirane jabuke po cijeni od 21 eura. Konoba-pizzeria 2. peron, Cerovlje: mousse od domaće skute sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili papreni njoki na žlicu s pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša, potom tagliata od ramsteka s krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša, nadalje savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja za 35 eura.

Bogata ponuda

Tomažova konoba u Vošteni, Sveti Lovreč: aperitiv dobrodošlice, hladni pijat istarskih delicija i skuta s medom, njoki s pancetom i kobasicama u umaku od salvije i meda, medena štrudla za 27 eura. Restoran & pizzeria Tinjanski vijulin, Tinjan: Tinjanska uvertira (istarska hladetina, ukiseljeni crveni luk s medom, namaz od pršuta, tostirani kruh), potom letuće i krumpir (marinirana pileća krilca, pire krumpir s pancetom i lišćem celera, umak od meda) i dekonstrukcija pite od jabuka (granny smith jabuka, crumble sa kokicama od ječma, gel od fermentiranog meda i jabuka, kuglica sladoleda od vanilije), za 30 eura.

Konoba Doma, Kranjci, Sveti Petar u Šumi: prosciutto cotto na podlozi od jabuke i celera s preljevom od meda i crvenog papra, svinjski but u umaku od meda, muškata i kuša, pire od krumpira sa sirom, te čokoladni mousse s rakijom medicom, preljevom od meda i orašastim plodovima za 28 eura.

Organizator zimske gastro manifestacije je TZ središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara "Lipa" Pazin, Grad Pazin, LAG "Središnja Istra", Udruženje obrtnika Pazin i županijski odjel za poljoprivredu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter