teške 1,5 milijuna eura

Naknada za kupnju prve nekretnine, sufinanciranje troškova stanovanja...: Županija predstavila mjere za kadrovsko jačanje zdravstva i socijale

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Sergej Drechsler)

(Snimio Sergej Drechsler)


Zbog kroničnog nedostatka kadra u zdravstvu i socijalnoj skrbi, Istarska županija osmislila je Program mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnozdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije, ali i pulskoj Općoj bolnici koja je nedavno prešla pod ingerenciju države.

Sveobuhvatne mjere

Pet mjera kojima to nastoje učiniti, na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili su istarski župan Boris Miletić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić.

Mjere koje započinju s primjenom su sufinanciranje troškova stanovanja, jednokratna naknada za kupnju prvog stana ili kupnju/izgradnju kuće, financijski bonus vjernosti poslodavcu, financijski bonus dobrodošlice i financijska naknada za pojačani rad u turističkoj sezoni. Mjere, naime, obuhvaćaju devet zdravstvenih i socijalnih ustanova čiji je osnivač Županija, dok se dvije mjere odnose i na Opću bolnicu Pula, koja je od 1. siječnja 2024. vraćena pod ingerenciju države. To su, podsjetio je župan, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije, Istarski domovi zdravlja, Istarske ljekarne i Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju »Martin Horvat« Rovinj, kao i četiri doma za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši.

- Ovo je jedinstven primjer u Hrvatskoj, kad gledamo sveobuhvatnost mjera. Pitanje nedostatka kadra u zdravstvenim ustanovama prisutno je diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj i na našem Poluotoku. Iz tog je razloga Istarska županija odlučila u županijski proračun za 2024. godinu osigurati financijska sredstva za ovaj Program mjera kako bismo poslali vrlo jasnu poruku prije svega našim djelatnicima da brinemo o njima, ali i s ciljem privlačenja onog kadra koji je deficitaran u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama, rekao je Miletić.

Strogi kriteriji

Prema riječima župana, radi se o financijskim mjerama, ali i drugim oblicima pogodnosti i ukupno ih je 24, dok ih je jučer predstavljeno pet. Vrijednost ovih pet mjera za 2024. godinu iznosi 1,5 milijuna eura. Namijenjene su zdravstvenim djelatnicima na području Istre koji nisu u javnozdravstvenom sustavu, ali i onima koji žele doći raditi u spomenute ustanove iz drugih dijelova Hrvatske.

Pročelnica Gordana Antić istaknula je da su kriteriji za svaku mjeru vrlo strogi. Objasnila je da djelatnik ne smije imati opomenu ili upozorenje na kršenje radne obveze, što se prvenstveno odnosi na ponašanje prema pacijentima.

Konkretno, što se tiče samih mjera, jednom od njih se dodjeljuje jednokratna naknada za kupnju prvog stana ili kupnju/izgradnju kuće prema Programu mjera, čime se osigurava do 10 jednokratnih naknada u neto iznosu od 20 tisuća eura.
- Druga mjera je financijski bonus vjernosti za koji trošimo najviše novca, a koji je za ljude koji su u sustavu. Ne smiju imati nikakvu opomenu ili upozorenje, a moraju imati odrađeno minimalno 75 posto aktivno radnih sati.

Tko radi 5 do 10 godina u našem sustavu, dobit će 700 eura jednom godišnje, a oni više od 10 godina 1.400 eura, rekla je Antić dodajući da bi određeni niz godina potom i trebali ostati u tim ustanovama. Tu je i sufinanciranje stanarine po 300 eura, njih 1.100, kao i financijski bonus za pojačani rad u turističkoj sezoni, u sklopu kojeg svaki zaposlenik može dobiti do 900 eura dodatka za ukupno tri mjeseca rada tijekom sezone.

Posljednja mjera je financijski bonus dobrodošlice za kadar koji nedostaje u županijskim zdravstvenim ustanovama - za nove liječnike obiteljske medicine, ginekologe, pedijatre, radiologe (od dvije do pet tisuća eura, ovisno o kategoriji). Svi zainteresirani mogu se javiti nadležnom Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb na [email protected].

Pet mjera

1. Jednokratna naknada za kupnju prvog stana ili kupnju/izgradnju kuće - 10 jednokratnih naknada u neto iznosu od 20 tisuća eura

2. Sufinanciranje troškova stanovanja - po 300 eura za 1.100 zaposlenika

3. Financijski bonus vjernosti poslodavcu - 700 eura jednom godišnje za ljude koji su u sustavu 5 do 10 godina, 1.400 eura za one koji više od 10 godina

4. Financijski bonus dobrodošlice - 2.000 do 5.000 eura (ovisno o kategoriji) za kadar koji nedostaje u županijskim zdravstvenim ustanovama

5. Financijska naknada za pojačani rad u turističkoj sezoni - do 900 eura dodatka za ukupno tri mjeseca rada

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter