"I MOJ GLAS JE BITAN"

DIP posjetio istarske učenike: Kako izgledaju izbori - u učionici

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Projekt "I moj glas je bitan" započet još 2018. godine od strane Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, nastavljen je i ove 2023./2024. školske godine.

Cilj projekta je upoznati buduće mlade birače, učenike završnih razreda srednjih škola, sa izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj te načinom na koji se ostvaruje aktivno i pasivno biračko pravo.

Edukacija mladih birača ima posebno značenje u ovoj izbornoj godini u kojoj imamo; izbore članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, izbore zastupnika u Hrvatski sabor i izbore za predsjednika Republike Hrvatske.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Predstavnici Državnog izbornog povjerenstva, prema prethodnom dogovoru sa školama, posjećuju učenike završnih razreda srednjih škola na nastavi ili održavaju online edukaciju učenika, u pravilu u trajanju od jednog školskog sata.

Teorijski i praktični dio

Ovaj tjedan su na redu bile i dvije istarske srednje škole; Strukovna škola Eugena Kumičića u Rovinju i Gospodarska škola Istituto professionale u Bujama.

Kako to izgleda iz prve ruke uvjerili smo se u bujskoj srednjoj školi gdje smo zajedno s tridesetak učenika prisustvovali predavanju članica DIP-a.

Prvo je teorijski dio gradiva izložila službenica Državnog izbornog povjerenstva Maja Koić, koja je objasnila što su izbori, kada se provode, tko se može kandidirati, tko može glasovati, koju vrstu izbora imamo, nakon čega se prešlo na praktičan dio u kojem su sudjelovali i sami učenici. Troje maturanata određeno je za izbornu komisiju, jedan je postao promatrač, a dvojica birači. Pod vodstvom druge suradnice Kristine Vlašić Krasnec u praksi je prikazan sam proces glasovanja, od dolaska na biračko mjesto, provjere podataka, do samog zaokruživanja i ubacivanja listića u kutiju.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Učenici su aktivno i s pitanjima sudjelovali u edukaciji. Simulirane su i neke specifične situacije koje nisu česte, ali se znaju dogoditi na sam dan izbora. Tako imamo slučaj isteka osobnog dokumenta u kojem osoba ima pravo glasovati, ali prije toga dobije plavu potvrdu koju mora ovjeriti u Matičnom uredu, koji je na dan izbora otvoren u periodu od 7 do 19 sati.

Anonimna anketa

Drugi slučaj je bio primjer invalidne osobe koja ne može samostalno glasovati (slijepa ili osoba bez ruku), takvom biraču se dopušta pomoćnik, obično osoba iz obitelji. Na zahtjev nepokretnih osoba članovi izborne komisije dužni su sa izbornim listićima otići u kućnu posjetu i omogućiti glasovanje.

Na kraju su učenici zamoljeni da ispune anketu, kao povratnu informaciju o korisnosti predavanja.

Luka, jedan od učenika, iznio nam je svoje dojmove.

"Izbori su jako važni. Na izbore svakako treba izaći, pa ako i ne pobijedi naš izbor, bar možemo reći da smo dali sve od sebe."

O projektu "I moj glas je bitan" par riječi nam je rekla i članica Državnog izbornog povjerenstva Ivana Belec.

(Snimio Zvonimir Guzić)Ivana Belec (Snimio Zvonimir Guzić)

"Od početka projekta 2018. godine do početka ove školske godine bilo je obuhvaćeno oko 3.000 učenika, jer smo za vrijeme covida imali samo online predavanja, a samo ove školske godine imat ćemo oko 4.000 educiranih učenika i preko 60 posjećenih škola. S projektom ćemo malo stati nakon 16. veljače, jer imamo pripreme za nadolazeće izbore. Za parlamentarne izbore još nemamo datum, samo je sigurno da su izbori za EU parlament 9. lipnja, a predsjednički krajem godine", kaže Belec.

Na mrežnim stranicama DIP-a postavljena je anonimna anketa kako bi se dobilo povratno mišljenje maturanata nakon edukacije. Prema rezultatima ankete nakon provedenih predavanja u prvom polugodištu ove godini, većina učenika, od ukupno 911 koliko ih je ispunilo anketu, namjerava glasovati na izborima koji bi se trebali održati u 2024. godini (njih nešto više od 83%) te smatra da njihov glas može utjecati na rezultat izbora (njih čak 72%). Posebno veseli podatak da čak 93% ispitanih učenika navodi da ih je ova edukacija upoznala sa osnovama izbornog sustava te o važnosti sudjelovanja na izborima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter