Maškarana kumpanija "Vajka pronti"

"Danas u prkatu, sutra u vašem pijatu": Počelo peto godišnje doba u Marčani

| Autor: Glas Istre
Maškare preuzele ključeve općine u Marčani

Maškare preuzele ključeve općine u Marčani


Peto godišnje doba zahvatilo je i Marčanu - naime, jučer je počeo program "Vrime od pusta" u organizaciji Maškarane kumpanije "Vajka pronti" predvođeni organizatorima Nataliom Šugar i Lukom Lupetinom.

Kako i priliči maškaranom dobu, sve je počelo preuzimanjem ključa od općinskog načelnika Predraga Pliška u općini Marčana. Pregovorom Meštra Lupeta i načelnika Pliška, uspostavljen je dogovor kako sada maškare preuzimaju vlast i vladaju općinom u kojoj će poticati poljoprivredu, a tjerati turizam. Naposljetku im je Pliško i uručio ključ te poželio svu sreću u vođenju općine.

Sve je krenulo pod inicijativom Luke Lupetine, unuka pokojnog Flavija Vareška koji je i sam osnovao i vodio Krničke maškare. Skupina mladih iz svih sela općine Marčana a i šire, započela je svoj rad 2022. godine. Osim maškaranih povorka po selu, organiziraju i dječji maskenbal, maškaranu zabavu za sve uzraste, tombolu te spaljivanje pusta.

Ove godine im je tema maškara "Svinjska kuga" pod sloganom "Danas u prkatu, sutra u vašem pijatu". Maske se sastoje od mršavih svinja i veterinara koji ophode sela općine i zabranjuju kolinje svinja. Njihov pust je "Ive Cestarić" koji do podne radi na cestama, a popodne uzgaja svinje. Međutim, Ive nije najbolji radnik i zato su sve ceste u općini Marčana pune rupa a njegove svinje mršave i zaražene svinjskom kugom.

Maškare preuzele ključeve općine u MarčaniPust Ive Cestarić

Maškarana kumpanija svoj je pohod započela jučer preuzimanjem ključa i podizanjem pusta. U subotu, 20. siječnja, obići će Manjadvorce, Prodol, Filipanu, Divšiće i Staru Stanciju, u nedjelju, 21. siječnja obići će Kavran, Pavičine i Šegotiće, 27. i 28. siječnja Rakalj, 3. veljače sudjeluju na Pulskom karnevalu, 4. veljače će obići Krnicu te u zadnji pohod na Joviće, Maruse, Išiće, Velike i Male Vareške, Cveke, Cokune, Mutvoran i Peruške kreću 11. veljače.

Dječji maskenbal organiziraju u suradnji sa Čarobnim svijetom 9. veljače u Peruškima u poslijepodnevnim satima. Maškaranu zabavu uz Sunset band te tombolu organiziraju također 9. veljače u Peruškima u večernjim satima. Završnica programa očekuje se 13. veljače u Peruškima kada spaljuju pusta i sve prisutne očekuje gost iznenađenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter