BIBLIOTEKA NA KOTAČIMA

Koparski Bibiliobus redovito stiže i u Istru: Više od 5.000 "putujućih" knjiga za umaške čitatelje

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


Na prilazu pored zgrade pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" u Umagu, zateki smo parkiran Bibliobus Središnje knjižnice Srečka Vilharja iz Kopra. Sama vanjština autobusa nije odavala dojam kakav impozantan interijer ćemo zateći pri ulasku u putujuću knjižnicu. Umjesto prozora pune police knjiga bile su poslagane cijelom površinom vozila, u stražnjem dijelu bio je kutak za djecu s malim klupicama, dok se prijemni pult nalazio iza vozačeva sjedala.

Raznolika suradnja

Domaćini Rene Mišak i Črt Bevc koje smo zatekli na njihovom radnom mjestu, podijelili su s nama neke informacije o Bibliobusu i njihovoj posjeti Umagu.

- Ova naša putujuća biblioteka egzistira već 50 godina, prije nekoliko mjeseci smo proslavili jubilej. Pokrivamo područje od tri države, primorski dio Slovenije, sjeverozapadni dio Italije i Istru. U Istri, osim Umaga, još posjećujemo Pulu i Buzet. Svaki dan smo u drugom gradu, tako da svako mjesto stignemo posjetiti jednom mjesečno, rekao nam je Rene Mišak koji je ujedno i vozač. Princip posudbe i povratka knjiga je jednostavan.

- Članovi posude knjige kod nas i nakon mjesec dana kad ponovo dođemo oni ih vrate. Postoji mogućnost vraćanja knjiga i u gradskoj knjižnici tako da to funkcionira bez problema, objašnjavaju nam. Više od 5.000 knjiga i nekoliko stotina CD-a, na talijanskom, slovenskom i engleskom jeziku, na raspolaganju je korisnicima ove knjižnice na kotačima.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

U sklopu POU-a "Ante Babić" nalazi se i Gradska knjižnica Umag koja je sklopila ugovor sa Središnjom knjižnicom Srečka Vilharja Koper i tako omogućila dolazak Bibliobusa u Umag. Kako nam je istaknuo ravnatelj umaške knjižnice prof. Neven Ušumović, suradnja s koparskom knjižnicom je na puno većoj razini.

- Bibliobus je samo jedan od oblika suradnje, koliko smo bliski govori i činjenica da naši članovi mogu posuđivati knjige kod njih, i njihovi kod nas. Surađujemo i na ostalim projektima kao što je manifestacija Forum Tomizza i književni natječaj Lapis Histriae, trenutno smo i u pripremi oko obilježavanja Prešernovih dana početkom sljedećeg mjeseca, kaže ravnatelj umaške knjižnice.

Čitaju i turisti

Iako se Umag smatra gradom sporta, čitalačka kultura njegovih građana je također na visokoj razini. Gotovo stotinjak građana, od 2.161 člana koliko ih trenutno ima, dnevno posjete knjižnicu. Oko 50.000 primjeraka knjiga im je na raspolaganju, a fond se povećava iz godine u godinu. Veliki broj naslova je i na stranim jezicima.

- Tijekom sezone se povećava broj korisnika, mahom su to sezonski radnici i gosti od kojih su većina stranci koji koriste mogućnost mjesečnog ili dvomjesečnog učlanjenja. Tim stranim gostima nudimo također širok spektar ponude. Više od 5.000 knjiga imamo na talijanskom jeziku, zahvaljujući i talijanskoj zajednici koja nam pomaže u nabavi, postoji i određen fond veći od tisuću primjeraka na slovenskom, engleskom i njemačkom jeziku što zadovoljava potrebe u ljetnim mjesecima, kaže Ušumović, dodajući da je zanimljivost umaške knjižnice i 500-tinjak e-knjiga koje korisnici mogu posuđivati preko internet portala, što je najviše došlo do izražaja u vrijeme pandemije.

(Snimio: Zvonimir Guzić)Neven Ušumović (Snimio: Zvonimir Guzić)

- Slovenske kolege su nam i tu pomogle, jer su tehnički napredniji od nas. Razvili su poseban sustav e-posuđivanja za naše istarske knjižnice. Klikom na tipku članovi dobiju pristup naslovu na rok od dvadesetak dana, nakon toga knjigu mogu produžiti ili im ona postaje nedostupna, otkrio nam je tehničke mogućnosti posuđivanja, direktor Ušumović, izražavajući zadovoljstvo sa povećanjem članova i obećao je kontinuirano povećanje novih naslova i brojne druge aktivnosti na zadovoljstvo svih građana Umaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter