Astronomsko društvo Višnjan

Deset "raSTEM kutija" za deset vrtića. Poticaj za više od tisuću predškolaca na znanstvena istraživanja

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Astronomsko društvo Višnjan na čelu s predsjednikom Koradom Korlevićem pri kraju je s još jednim u nizu projekata edukacije djece i mladih u STEM područjima, pod nazivom Radna Akcija: STEM (raSTEM), koji je fokusiran na djecu i želi osvijestiti javnost o važnosti STEM edukacije te podići razinu prirodoznanstvene pismenosti kod djece i mladih. Rezultate projekta na završnoj konferenciji u Višnjanu predstavile su Gordana Ruso iz Astronomskog društva Višnjan i Valentina Mladinov, ravnateljica Dječjeg vrtića Višnjan.

Jačanje udruga

Ukupna vrijednost projekta je 338.566 eura, sufinancirao ga je Europski socijalni fond s 287.781 eura te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske s 50.784 eura. Da bi ostvario zadane ciljeve, nositelj dvogodišnjeg projekta, Astronomsko društvo Višnjan, imao je čitav niz projektnih partnera, među njima i Dječji vrtić Višnjan.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- U sklopu jačanja kapaciteta udruga organizirane su dvije edukacije na temu digitalnih alata te inovativnih metoda poučavanja, potom realizirana dva studijska putovanja u München i Amsterdam gdje se imalo prilike vidjeti kako se u inozemstvu radi na popularizaciji STEM-a, kazala je Gordana Ruso iz Astronomskog društva Višnjan.

Postavljen je trajni postav na Tičanu pored Zvjezdarnice Višnjan, modela Mjeseca i Zemlje, u točnim omjerima te udaljenostima uz prigodno osmišljene edukativne aktivnosti. Provedeno je deset jednodnevnih znanstvenih sajmova diljem Hrvatske s ciljem popularizacije STEM-a općoj populaciji. Ukupno je sajmove posjetilo više od 5.500 posjetitelja. Provdena je i 21 višednevna radionica za djecu i mlade s ciljem dubljeg ulaska u STEM područje na kojima je sudjelovalo više od 300 korisnika i u sklopu kojih su pokrivena područja kemije, biologije, umjetne inteligencije, 3D modeliranja, fizike, elektrotehnike.

Kutije za vrtiće

- Naš zadatak bio je osmisliti deset kompleta raSTEM kutija za vrtiće koji će sadržavati »pravu« znanstvenu opremu i pribor, a s kojom će djeca moći u sigurnom okruženju, i samostalno i uz vođenje odgojitelja, istraživati različite prirodne fenomene i znanstvene koncepte. Kutija, osim potrošnog materijala, sadrži i mikroskop, povećala, vagu, različite menzure i laboratorijski pribor, magnete i drugo, ali i zaštitnu odjeću, kutu i naočale, jer je jednako važno učiti djecu o sigurnosti prilikom provođenja pokusa, kazala je Mladinov.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Deset raSTEM kutija distribuirano je u deset vrtića u Hrvatskoj, te će više od tisuću predškolaca imati pristup i mogućnost njihovog korištenja. Pribor iz raSTEM kutije, u kombinaciji sa svakodnevno dostupnim materijalima i igračkama i maštom djeteta, ali i odgojitelja, pruža mogućnost za nebrojeno puno istraživačkih aktivnosti.

Sadržaj kutije potiče na samostalno istraživanje, ali i usvajanje načela znanstvene metode i kritičkog znanstvenog načina razmišljanja kao što su opažanje, mjerenje, brojanje, vaganje, uspoređivanje, zapisivanje rezultata i predviđanje na osnovu opaženog i zaključenog.

Pokusi za vrtićarce

U okviru projekta osmišljeno je deset jednostavnijih pokusa koje vrtićarci mogu izvesti sami, uz nadzor odgojitelja. Pokusi su snimljeni u formi kratkih uradi-sam video uputa, a u osmišljavanju bili su uključeni predstavnici višnjanskog dječjeg vrtića, znanstvene zajednice i udruga. Distribucijom video uradaka za pokuse putem mrežne stranice udruge Astronomsko društvo Višnjan www.astro.hr, omogućuje se pristup i vrtićima koji se neće moći angažirati na projektu. Kako bi se pokusi u formi uradi sam video uputa mogli nesmetano i pod istim uvjetima izvoditi diljem Hrvatske, u svim odgojnim skupinama, osigurala se didaktika u formi seta za pokuse koji odgovara potrebama i razvojnim mogućnostima najmlađih korisnika ovog projekta.

Simboličan naziv projekta raSTEM utoliko je bitan jer predstavlja zajedništvo partnera i cjelokupnog društva u ostvarenju cilja za poboljšanje obrazovanja, a samim time i životnog standarda djece i budućih generacija. Jer samo kroz radnu akciju i ulaganje u djecu danas, mogu se ostvariti veliki ciljevi u budućnosti. Astronomsko društvo Višnjan i partneri žele naglasiti da svatko ima obvezu prema djeci i budućnosti te zato i koriste krilaticu »Učim, raSTEM i doprinosim!«

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter