lokva vol. 2

Kad se male ruke slože: Medulinci ozelenili okoliš lokve i snažnije se povezali

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)


U prostoru općinskog multimedijalnog centra 3MC u Medulinu održan je završni dio projekta »Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2«, koji je provela Udruga Sakramenski u suradnji s medulinskom osnovnom školom, Javnom ustanovom Kamenjak, komunalnim poduzećem Med eko servis i Općinom Medulin, a financiran je sredstvima proračuna Općine Medulin i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, iz Fonda gradova i općina.

Događaju su prisustvovali načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, predstavnici projektnih partnera, OŠ dr. Mate Demarin, Medulin te Javne ustanove Kamenjak, kao i članovi inicijative za zaštitu Medulinske lokve i suradnici na projektu.

Siladićeva inicijativa

U želji da se zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog malog - velikog projekta u zajednici, organizatori su pozvali sve zainteresirane mještane i posjetitelje, sve male i velike sudionike projektnih aktivnosti, na proslavu i druženje povodom njegova dovršetka.

- Izuzetno sam zadovoljan što se u akciju sadnje oko lokve uključio velik broj mještana, ali općenito i sudionika u sklopu cijelog projekta »Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2«. Ovim smo činom pokazali da kao zajednica i mještani brinemo o zelenilu i površinama na području naše općine. Projektom je uređena površina oko same lokve i posađeno puno stabala i zelenila kako bi i dalje boravak oko lokve bio što bolji, kako za nas ljude, tako i za životinje koje borave na tom području, rekao je ovom prilikom načelnik Kirac.

Priča je počela jednim najobičnijim uvidom u stanje na terenu. Naime, inicijator cijelog projekta bio je Medulinac Kristijan Siladić koji je ponukan velikom betonizacijom općine, a u želji da lokva ostane netaknuta, pokrenuo cijelu priču kroz udrugu Sakramenski.

- Potenciram gdje god imamo zelenila da posadimo stablo. Kad sam bio mali, Medulin je bio pun zelenila, dok ga sada ima vrlo malo. Važno je i da to budu autohtona stabla i biljke. Treba čuvati svoje jer time čuvamo svoju bioraznolikost, kao i životinje koje ovdje obitavaju, nadahnuto je komentirao i zahvalio načelniku koji je sve i prepoznao.

Mjesto susreta

Kako projekti obično otvaraju neke nove priče, a i sama provedba ovog odvijala se u dvije faze, Općina je u blizini uredila i dječje igralište koje je zamišljeno na pedesetak metara od same lokve. Ovaj dio Medulina tako postaje mjesto susreta odraslih, ali i igre djece, koja će spojiti užitak boravka na lokvi, s klasičnom zabavom na igralištu.

- Neke od aktivnosti, u sklopu ovog projekta polučile su rezultate koji su premašili naša očekivanja. Ponajviše u odazivu mještana. To nam sada daje vjetar u leđa za promišljanje daljnjih aktivnosti povezano i s ovim projektom. Najznačajnije nam je da naši najmlađi sumještani su pokazali zrelost i neskrivenu emociju kroz želju da se nešto što je naš zajednički cilj i realizira.

Svaka je od tih aktivnosti zaista bila genijalna upravo zbog njih. Na ovaj se način stvara duh zajedništva i osjećaj pripadnosti. Kako je lokva lokalitet koja je oduvijek dio našeg mjesta, Medulinci su generacijski vezani za nju, a sada vidimo da i oni najmlađi pokazuju želju da je sačuvaju, kako za sebe, tako i za njihovu djecu, opisala je Sonja-Barbara Bader, savjetnica za opće poslove, odgoj, obrazovanje i sport Općine Medulin.

Druga akcija sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve, u sklopu projekta »Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 2«, održala se nedavno, 18. studenog, kada su mještani i posjetitelji svih generacija sudjelovali u zajedničkoj akciji uređenja okoliša lokve tijekom koje su sadili stabla i bilje. Između ostalog tada je odigran i polusatni igrokaz, u izvedbi Udruge Puppeta, u kojem je jedna od originalnih, genijalno izrađenih lutki bio i Gagi - najpoznatiji stanovnik lokve, gusan star 20 godina.

Tog se dana akciji odazvalo puno dječice s roditeljima, cijelih obitelji, ali i školaraca s njihovim učiteljima, koji su također u cjelom projektu igrali važnu ulogu. U drugoj fazi projekta zasađeno je 90 autohtonih sadnica stabala, grmova i bilja u vrijednosti od 8.000 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater