završen projekt

Ekološki osvješteni Medulinci: Općina ostvarila maksimalan iznos iz Fonda za zaštitu okoliša, u tijeku je podjela smeđih spremnika za biootpad

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Na temelju prijave za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada, Fond za zaštitu okoliša je po završetku projekta, u prosincu 2023. godine uplatio Općini Medulin 25.767 eura. To je maksimalni iznos koji je Općina mogla ostvariti.

U svrhu poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada, Općina Medulin educirala je mještane putem dvije tribine za građane i tribine za pravne subjekte koji u svojim objektima pripremaju/uslužuju hranu. U ustanovi Dječji vrtići Medulin, u skupinama u centralnoj zgradi u Medulinu te u podružnicama Pomer, Vinkuran i Premantura, održano je osam radionica za vrtićarce. Provedeno je dvanaest edukacija školske djece nižih i dvanaest viših razreda. Edukacije su održane u matičnoj Osnovnoj školi dr. Mate Demarina u Medulin te u područnoj školi Banjole.

U sklopu projekta je nabavljeno 300 stolnih dječjih igara Eko skok s drvenim figuricama u bojama spremnika za otpad te 300 blokova formata s podsjetnicima o razvrstavanju otpada.

Općina je nabavila i komunalnu opremu - 200 smeđih spremnika za biootpad sa brtvama i kopčama na poklopcima pojedinačne zapremnine od 120 litara, 200 spremnika za papir pojedinačne zapremnine od 120 litara te 25 zelenih spremnika u obliku zvona za odlaganje stakla pojedinačne zapremnine 2,5 m3.

Održano je osam radionica za vrtićarce (Foto: Općina Medulin)Održano je osam radionica za vrtićarce (Foto: Općina Medulin)

Nabavljeni smeđi spremnici za biootpad koje komunalno poduzeće Med eko servis upravo dijeli mještanima u u sklopu pilot projekta u naselju Pomer, dok će nabavljena "zvona" za staklo Med eko servis postaviti u Medulinu, Pomeru, Banjolama, Premanturi, Vinkuranu i Pješčanoj Uvali. Točne lokacije postavljenih spremnika »zvona« na javnim površinama po naseljima, nalaze se na letku Med eko servisa objavljenom na općinskoj i web stranici Med eko servisa.

U 2024. godini Općina će u suradnji s Med eko servisom nastaviti s poticanjem mjera odvojenog sakupljanja otpada te će u tu svrhu prijaviti nove projekte na javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti kako bi ostvarila sufinanciranje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter