ISTRA U SABORU

Radolović: 40.000 neriješenih zahtjeva aktiviranja zapuštene državne imovine, godišnje se obradi 300 predmeta, novi zakon to neće riješiti!

| Autor: Glas Istre
(Foto SDP Pula)

(Foto SDP Pula)


Sanja Radolović, saborska zastupnica iz redova SDP-a u ime Kluba zastupnika govorila je o Prijedlogu zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske i istaknula kako je ovo navodni pokušaj decentralizacije raspolaganja nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, a zapravo će samo županije, veliki gradovi i gradovi sjedišta županija biti stavljeni u ulogu posrednika države pri čemu će država ubirati 60% prihoda, gradovima će ostati 20% i županijama 20%. 

Dakle, gradovi i županije će morati zaposliti dodatan broj zaposlenih, odjednom će se na njih spustiti ogroman broj neriješenih predmeta (konkretno u slučaju Istarske županije gotovo 3.000 neriješenih predmeta), a država će "nit orala ni kopala" ubirati 60% prihoda. 

Radolović je podsjetila koliko država "sjajno" upravlja imovinom kada je prazno 629 stanova kojima upravlja trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o., natječaji za državne stanove posljednji put su raspisani 2016. godine, a za te "prazne" stanove porezni obveznici i građani plaćaju blizu 300 tisuća eura "hladnog pogona" u vidu režijskih troškova i pričuve. 

Istovremeno, dok nam državni stanovi zjape prazni, mladi u Hrvatskoj najkasnije u cijeloj Europskoj uniji napuštaju roditeljsko gnijezdo, upravo zbog nemogućnosti stjecanja krova nad glavom zbog financijske nestabilnosti uzrokovane ugovorima na određeno vrijeme, nezaposlenošću ili ispodprosječnim primanjima. 

S druge strane, i sam Prijedlog Zakona o turizmu se dobrim dijelom po pitanju investicija oslanja na aktiviranje zapuštene državne imovine. Vidjeli smo primjerice na primjeru Muzila u Puli kako je to država osmislila stavljanje u funkciju zapuštene državne imovine. 

Naime, u njega se može doći isključivo uz dozvolu MORH-a ili jednom godišnje kad se za građane organizira dane otvorenih vrata kada je broj prijavljenih građana za razgledavanje Muzila višestruk u odnosu na broj slobodnih mjesta za razgledavanje čime je vrlo jasno iskazan interes građana za područjem Muzila. U prvom redu kako bi se upoznali s prirodnim i povijesnim bogatstvom tog za veći dio Puležana i Istrijana nepoznatog područja. 

Zaključno, Radolović je istaknula kako je potpuno jasno da se ovim prijedlogom Zakona ne provodi decentralizacija nego se nastoji samo ispuniti puka forma koju država mora ispuniti kako bi ispunila uvjete koje si je zadala u okviru Nacionalnog plana otpornosti i oporavka u okviru elementa "Unaprjeđenja državne imovine", međutim 40.000 neriješenih zahtjeva na kojima radi 3 djelatnika u Ministarstvu koji godišnje obrade 300 predmeta je nažalost poražavajuća dinamika, kojom će trebati nekoliko desetljeća da se zapuštena državna imovina stavi u funkciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter