brojna događanja

Najavljen program povodom fešte porečkog zaštitnika sv. Maura

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Poreč će ove godine u utorak, 21. studenog, proslaviti blagdan sv. Maura, nebeskog zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije.

Tradicionalna proslava kako i ranijih godina, obuhvatit će crkvene i svjetovne svečanosti i manifestacije. Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa u čast sveca zaštitnika, a održat će se i procesija ulicama grada. Svečana misa održat će se u utorak, 21. studenog, u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a procesija kreće nakon mise ulicama sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Svečanu misu predvodit će mons. Roko Glasnović, biskup dubrovački, uz koncelebraciju nadbiskupa i biskupa Riječke metropolije te svećenika Porečke i Pulske biskupije, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare vlč. Mladen Pranjić, upravitelj porečke župe.

Pritom je najavio i kako će u petak, 17. studenog, u bazilici nakon svete mise u 18 sati koncert duhovne glazbe održati kantautor Davor Terzić koji će ovom prilikom promovirati i svoj novi CD. Održat će se i trodnevnica, kao duhovna priprema za blagdan, pa će se tako od 18. do 20. studenog u 17.30 u katedrali održavati ispovijed i molitva, a u 18 sati svete mise - u subotu će predvoditi mons. Ivan Štironja porečki i pulski biskup, a u nedjelju i ponedjeljak u isto vrijeme dr. sc. Jakov Rađa, katedralni propovjednik Zagrebačke nadbiskupije. "Sveti Mauro je ostao vjeran Bogu i mislim da je to i poticaj svakome od nas da i mi u svojim tegobama, poteškoćama i neizvjesnostima se oslonimo na Boga kao što je to činio sv. Mauro", poručio je župnik Pranjić. 

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik najavio je svjetovni dio proslave koji će se održati na Trgu slobode. Počinje u 10 sati uz glazbu uvijek rado viđenih Baredinesaursa. Nakon svečane mise na trgu će se održati podjela palente s brodetom, kojima Grad Poreč časti sugrađane i goste, a za glazbeni dio pobrinut će se Sergio Pavat i Orchestra Istriana. Za ovu priliku 60. godišnjicu djelovanja na Trgu slobode proslavit će i poznata porečka tvrtka Agrolaguna, koja će sve okupljene častiti tortom te podjelom 500 čaša pjenušca. Raznolikim popratnim događanjima koje udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte, iz godine u godinu rastu, a tu su i tradicionalna proslava blagdana Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč koja ove godine obilježava 75. godina postojanja, 26. kup u udičarenju "Sv. Mauro" izložba "Mavrova" kreativaca iz Mjesnog odbora Varvari koji će ove godine izlagati, obilježavanje 30. godišnjice Zdravog grada Poreč, Festival mladih i druge.

Gradonačelnik Loris Peršurić rekao je kako za Porečane, ovaj blagdan ima poseban značaj. Osim što je riječ o blagdanu koji ima posebno duhovno značenje, za njega su se vezale i mnoge druge svečanosti i događanja kada se građani okupljaju i druže, a to je i blagdan koji pada u vrijeme kada su svi već pomalo mislima usmjereni na advent i božićne blagdane.

-Uvertira u blagdan je tradicionalna dodjela Nagrade sv. Mauro u Istarskoj sabornici 20. studenog, svečanost na kojoj nagrađuje osobe koje su dale poseban doprinos u razvoju kulture našega grada. Pozivam sve građanke i građane da nam se pridruže na glavnom trgu na besplatnoj podjeli jela i rođendanu Agrolagune. Isto tako, drago mi je da su se udruge i sportski klubovi već tradicionalno pridružili obilježavanju kao i naši mladi jer ćemo imati i Festival mladih. Inače u ovo vrijeme bit će i još puno drugih događanja - Poreč je domaćin nacionalnoj konferenciji LIDER-a i Udruge gradova za gradonačelnike i poduzetnike, zatim nacionalne konferencije o vodama, a 24. studenog otvaramo jubilarni 15. sajam Crofish. Nakon svih događanja za svetog Maura slijedi mala pauza, a već 2. prosinca palimo prvu adventsku svijeću na Trgu slobode što je i uvertira na naš advent, zaključio je gradonačelnik.

Kompletan program proslave nalazi se na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter