Dom za starije u Pazinu gotovo spreman za useljenje

Ne zna se cijena, a ni hoće li se ekipirati kadar

| Autor: Anđelo Dagostin
Dom za starije osobe u Pazinu (Snimio Milivoj Mijošek)

Dom za starije osobe u Pazinu (Snimio Milivoj Mijošek)


Dom za starije osobe u Pazinu čija je gradnja započela u bivšoj vojarni na proljeće 2021. dovršen je na proljeće ove godine od strane izvođača (labinski De Conte), a zatim i opremljen potrebnim namještajem i svom ostalom opremom. Dobivena je i uporabna dozvola. Praktički je potpuno spreman za useljenje, međutim, još nisu obavljene sve potrebne predradnje - prije svega nije osigurano osoblje ove nove ustanove koja bi trebala.

Čeka se 1. siječnja

Tijekom rujna očekuje se natječaj za ravnatelja ove ustanove (trenutno je privremena ravnateljica Nevija Srdoč, gradska pročelnica za društvene djelatnosti), a od rujna do studenog planirani su natječaji za djelatnike: njegovatelje, medicinske sestre i tehničko osoblje, saznajemo iz gradske uprave.

Za njegovatelje se spominjala planirana edukacija putem gradskog Pučkog otvorenog učilišta, ali zasad to još nije pokrenuto.

- Prema sadašnjoj procjeni planira se početak rada budućeg Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin od 1. siječnja iduće godine, odgovaraju prilično optimistično iz gradske uprave. Podsjećaju da je odluka o osnivanju ustanove donesena na Gradskom vijeću u ožujku, izabrana je privremena ravnateljica, u svibnju je ustanova upisana u Sudski registar, a u srpnju je Gradsko vijeće dalo suglasnost na prijedlog statuta ustanove.

(Snimio Milivoj Mijošek)Tijekom rujna očekuje se natječaj za ravnatelja (Snimio Milivoj Mijošek)

U međuvremenu su pripremljeni Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta i Pravilnik o radu što je bio preduvjet za natječaj ravnatelja. Kad se imenuje ravnatelj ustanove podnijeti će Istarskoj županiji zahtjev za izdavanje rješenja o ispunjavanju mjerila za pružanje socijalnih usluga, a kad i to stigne uslijediti će potpisivanje ugovora s Gradskim društvom Crvenog križa za provođenje izvaninstitucijskih usluga poludnevnog boravka i pomoći u kući, te započeti s radom. Naravno, ako dotad uspiju zaposliti potreban kadar koji je, kao i drugdje, deficitiran.

- Ovisno o dinamici zapošljavanja, planirani prijem korisnika je od 1. siječnja odnosno u prvom tromjesečju 2024. godine, kažu iz gradske uprave.

Istovremene prijave

Naglašavaju da će zainteresirani građani biti pravovremeno obaviješteni o mogućnostima prijave za korištenje socijalnih usluga Doma za starije osobe. Planirano je da to bude krajem ove ili početkom sljedeće 2024. godine. Ističu da nema prethodnog upisivanja, već će svi građani istovremeno imati mogućnost prijava. Zanimala nas je kolika je predviđena cijena za buduće korisnike.

- O samoj cijeni za buduće korisnike Doma odlučivat će budući ravnatelj i upravno vijeće Doma, uz suglasnost osnivača, odnosno Grada Pazina, odgovorili su nam očito ne želeći se zalijetati s procjenama s obzirom da je posljednjih godina povećana cijena troškova hrane, usluga i plaća.

Prema prethodnim procjenama bivše gradske vlasti (IDS) iz 2021. godine bilo je rečeno da bi ekonomska cijena po korisniku Doma za starije osobe iznosila oko 7 tisuća kuna koju bi dijelom sufinancirali korisnici ovisno o njihovim prihodima, a dijelom Grad odnosno općine središnje Istre sukladno potrebama i prioritetima smještaja.

"U prioritetnu kategoriju svakako spadaju starije osobe, naročito one iznad 80 godina, koje više ne mogu ni uz pomoć drugih osoba poput članova obitelji ili izvaninstitucionalne usluge pomoći u kući boraviti u svome domu", bila je najavila tadašnja vlast, a vjerujemo da će sličan prioritet postaviti i nova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater