Farma u Calandri

Zemlju gnojimo humusom koji sami proizvodimo, a u vinogradu umjesto fungicida koristimo otopinu od stolisnika, koprive, koromača i preslice

| Autor: Aldo Pokrajac
(Foto: Privatna arhiva)

(Foto: Privatna arhiva)


Rino Petar Šuran iz Rovinja, jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji se bavi biodinamičkom proizvodnjom vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, uspio je dobiti Demeter certifikat za svoje proizvode. Riječ je o najstarijoj j najuglednijoj robnoj zaštitnoj oznaci koja se počela izdavati daleke 1928. godine.

Veliko je to postignuće za vlasnika jedne od prvih agencija za promet nekretnina kojem je poljoprivreda bila tek hobi. Naime, Šuran se sa suprugom Antoniettom poljoprivredom počeo usput baviti početkom 1990-ih kupivši staru poljsku kuću s imanjem u Calandri nedaleko od ornitološkog parka Palud i uvale Cisterna s jednom od najljepših rovinjskih plaža.

(Foto: Privatna arhiva)Rino Šuran u svom elementu (Foto: Privatna arhiva)

Najprije su tu posadili svoj prvi maslinik sa sortama leccino, pendolino, bianchera, ascolana i itrana. Iz godine u godinu su širili imanje. Preko poslovnih partnera iz Italije Šuran je jedan od prvih iz Hrvatske koji je pohađao tečaj za senzorne analitičare maslinovog ulja u Trstu. Jedan je od osnivača istarskog Udruženje senzornih analitičara ulja. U Rovinju je organizirao prvi tečaj za senzorne analitičare koji su vodili stručnjaci iz Fanna, grada iz talijanske pokrajine Marche. Potaknuo je i susrete naših i senzornih analitičara iz Italije i Slovenije. Prije upuštanja u vinarstvo Rino Šuran je pohađao tečajeve za sommeliera i degustatora vina te kurs za vinare.

(Foto: Privatna arhiva)Pitome francuske ouessant ovčice (Foto: Privatna arhiva)

- Velika je razlika u proizvodnji ulja i vina. Ulje se formira u plodu na stablu, za vino treba pravilno njegovati vinograd, a potom slijedi strpljivi rad u podrumu i proizvodnja vina. Tu je više kreacije, ali treba i više znanja, pa sam prvi vinograd posadio tek 2007. godine. Uz malvaziju zasadio sam starinski muškaton, a od crvenih sorti merlot, shiraz i 500 loza montepulciana. Svoja sam prva vina testirao na Vinistri, gdje sam stigao do sedmog mjesta sa malvazijom i drugog sa merlotom, kaže Rino Šuran i nastavlja:

(Foto: Privatna arhiva)Razgovori o vinu u sjeni masline (Foto: Privatna arhiva)

- U početku sam radio konvencionalnim načinom proizvodnje, ali bez uporabe herbicida, pesticida, insekticida i mineralnih gnojiva. Osjećao sam potrebu za promjenom, a vidici su mi se otvorili nakon što su mi prijatelji, prvenstveno Marinko Pavlović, preporučili tečaj o biodinamici Centra Rudolfa Steinera. Nakon što sam tu spoznao što je biodinamička proizvodnja, uvidio sam da sam ušao u novi svijet kojeg nisam poznavao, ali sam osjetio da mu pripadam. U potrazi za novim znanijima odlazio sam u Sloveniju koja je daleko otišla u biodinamičkoj proizvodnji. Slovenski vinari postali su moji mentori, a najviše sam naučio od najpoznatijeg, Radovana Šumana iz Štajerske.

Nagrađena ambalaža (Snimio Dejan Hren)Nagrađena ambalaža (Snimio Dejan Hren)

Preko Slovenaca i njihovih sajma biodinamičkih vina Šuran je upoznao talijanske vinare. Nije mu bilo teško potegnuti i tisuću kilometara da bi dobio nova saznanja o biodinamičkoj poljoprivredi. Sprijateljio se sa Saverijom Petrillijem kojeg zovu ocem trojica velikana biodinamike bili gosti na njegovom imanju u Calandri.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter