jedrilicu gradio 14 godina

Mala fešta na molu uz 20. rođendan jedrilice Pulpa Franca Budicina

| Autor: Aldo Pokrajac
Franco Budicin za kormilom svoje jedrilice (Snimio Aldo Pokrajac)

Franco Budicin za kormilom svoje jedrilice (Snimio Aldo Pokrajac)


Dvadeset godina nakon što je porinuo u more svoju brodicu, Franco Budicin je priredio svečanost u Rovinju na malom molu za svoje prijatelje, predstavnike Lučke uprave i Lučke kapetanije. Najprije je svoju jedrilicu Pulpa, koja nosi ime po nadimku njegove obitelji, svečano uveo u luku. Naime, za ovakvih svečanosti brodice moraju staviti na jarbol Gran gala sa zastavama svih država. Za ovu priliku posudio ju je od posade broda Vila Velebita rovinjskog Centra za istraživanje mora.

Franco Budicin je svoju jedrilicu gradio punih 14 godina. Daleke 1989. godine škaf je stigao u Rovinj iz Ljubljane na njegovu livadu iza kultnog Zabavnog centra Monvi. Riješivši trup planirao je da će za dvije, tri godine svojom jedrilicom sudjelovati na regati Rovinj – Pesaro – Rovinj, pa je, da bi uštedio vrijeme, prestao jedriti. Međutim, započeo je Domovinski rat, plaće su pale, kćerke krenule na studij, pa je bilo teško nešto uštedjeti.

Uz to, uspostavljena je granica između Hrvatske i Slovenije, pa je bilo teže nabaviti, a uz to i cariniti materijal. Rok izgradnje se stalno produžavao, pa više nitko, pa ni njegova obitelj, nije vjerovao da će brod dovršiti. Franco je međutim bio uporan, pa je svaki slobodni trenutak bio na brodu. Vodio je dnevnik, pa je na kraju zbrojio da je u gradnju broda utrošio 4.500 radnih sati. Za nagradu, na kraju je sa svojom posadom ipak uspio pobijediti na regati Rovinj – Pesaro - Rovinj u klasi do 10 metara.

Srećom, brigu o Pulpi preuzela je Francova kćer Romina, Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Puli ona je radila kao product manager u brandovima Replay, Oviese i Diesel, da bi na kraju završila u Armaniju. Godine posla u ovoj branši donijele su joj brojna poslovna putovanja egzotičnim destinacijama Azije, posebno Kinom, Indijom i Turskom. Nosila je markiranu odjeću, odsjedala u sjajnim hotelima, imala besplatne avionske karte i popriličnu plaću.

U jednom trenutku osjetila je da je vrijeme za resetiranje karijere. Krenula je i obilazak svijeta, a najviše se zadržala u Južnoj Americi, gdje je upoznala svog dečka Brazilca koji nosi tipično brazilsko ime Joao Lucas Periera. Romina i Joao danas žive na relaciji Brazil – Italija. Ljeti su u Rovinju, pa jedre Pulpom sa turistima na većim i manjim turama rovinjskim akvatorijem u trajanju od tri i šest sati. Uz to Romina je i dalje u svijetu mode radeći na daljinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter