Glas Istre moćno oružje političke borbe Istrana u Velikom ratu

Braća Drndić, Ante i Ljubo, utemeljitelji antifašističkog istarskog dnevnika 1943. godine

| Autor: Robert BURŠIĆ
Ljubo i Ante Drndić s djedom u Karojbi / Prvi broj Glasa Istre od 18. kolovoza 1943.

Ljubo i Ante Drndić s djedom u Karojbi / Prvi broj Glasa Istre od 18. kolovoza 1943.


Ideja o pokretanju Glasa Istre, novine koja će postati oružje političke borbe tijekom Drugog svjetskog rata, rodila se u Karojbi 10. ožujka 1943. na osnivačkom sastanku partijskog rukovodstva za Istru. Okupili su se u kući Petra Ujčića, djeda Ante i Ljubomira Drndića, koji će postati prvi urednici. Prvi broj Glasa Istre objavljen je šest mjeseci kasnije, 18. kolovoza 1943. U formatu časopisa umnožen je na šapirografu u 800 primjeraka, na 22 stranice, u izdanju NOB-a do broja 13, NOP-a do broja 22/23 i konačno JNOF-a za Istru do svibnja 1945.

Funkciju glavnog urednika obavljao je Ante Drndić Stipe, sekretar Agitpropa Oblasnog komiteta SKH za Istru. Recimo odmah da je pojava prvoga broja istarskog lista, prije kapitulacije Italije, predstavljalo podvig i velik uspjeh narodnooslobodilačkog pokreta.

Službenička iskaznica Ljube Drndića iz 1945.Službenička iskaznica Ljube Drndića iz 1945.

U pet mjeseci, od kolovoza do prosinca 1943., Ante (Stipe) objavio je tri broja Glasa Istre. Nije postojalo radno ili političko tijelo koje bi se moglo nazvati uredništvom. Pripremom rukopisa i ostalih uredničkih poslova bavio se samo jedan čovjek, Ante Drndić Stipe.

U prvom broju tekst pod naslovom "Duh Istre je ostao nepokoren!" napisao je Antin brat Ljubo, pisac proglasa »Istarski narode«, u kojem poručuje: "Istra se priključuje matici zemlji i proglašuje ujedinjenje sa ostalom hrvatskom braćom… Živjela hrvatska Istra".

Braća Ante i Ljubo DrndićBraća Ante i Ljubo Drndić

Oba brata, Ante i Ljubo (kronološki drugi urednik Glasa Istre), autori su većine tekstova u prvom broju. Objasnili su zašto ga izdaju: "Već duže vremena - otkako se narodnooslobodilački pokret počeo širiti našom Istrom, osjetila se velika potreba za jednim lokalnim istarskim listom. Četvrt stoljeća je fašistička čizma gazila našu pitomu Istru. Planski se uništavalo sve što je hrvatsko. Ali, uz sve to što su se fašisti služili najodvratnijim sredstvima, ipak nisu uspjeli u svojim podlim namjerama odnarođivanja. Čvrsta vjera u konačno oslobođenje od mrskih tlačitelja živjela je uvijek u srcima i mislima naših rodoljuba. "

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter