obiteljsko okupljanje u lanišću

Elvis Grbac u Americi je imao zvjezdani status, magazin People ga je 1998. proglasio najprivlačnijim sportašem godine, a on s ponosom ističe: Ja sam Istrijan!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Elvis Grbac nakon 13 godina ponovno u Lanišću / Podsjetnik na slavnu karijeru (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Elvis Grbac nakon 13 godina ponovno u Lanišću / Podsjetnik na slavnu karijeru (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Karijeru profesionalnog američkog nogometaša Elvis Grbac, stasiti sportaš, gena gorštaka s Ćićarije, započeo je 1993. godine u San Franciscu, odnosno 49-ersima, koji su ga izabrali u osmoj rundi drafta. Iduće godine s tim je klubom osvojio Super Bowl, ali ne kao glavni dodavač, već kao zamjena. Tek je u Kansas Chiefsima postao vođa napada, a karijeru je završio nakon što je 2001. godine potpisao zadnji ugovor s Baltimore Ravensima za koje je odigrao samo jednu sezonu jer je u 31. godini odlučio završiti profesionalnu karijeru.

Uoči ovogodišnjeg Super Bowla, finala sezone profesionalne lige američkog nogometa između Chiefsa i Philadelphia Eaglesa, poznatog Lanišćana s američkom adresom istarskoj je javnosti u našem listu otkrio kolega Bojan Žižović. Ovih srpanjskih dana kada je 53-godišnji Elvis, nakon trinaest godina, ponovno došao na obiteljsko okupljanje u Lanišće, imali smo priliku upoznati ga. Jednostavan, pristupačan, spremno je pristao na razgovor.

Uvijek s loptom

Cijela mu je uža i šira obitelj došla iz Amerike, ponajviše iz Clevelanda i Chicaga, na veliko obiteljsko okupljanje u malo Lanišće, naselje na Ćićariji. Uz američku obiteljsku liniju, okupila se i ona istarska, većinom iz Lanišća i Pule. Prevladavajućih prezimena Grbac, Buždon, tek ponekog Žmaka. Među njima, Elvis je svakako najpopularniji.

- Elvis svugdje s ponosom ističe da je porijeklom iz Lanišća, kaže njegova majka Cecilija.

- Oh, my God, yes, potvrdit će Elvis majčine riječi i dodati - Ja sam Istrijan!

Sa svojih 195 centimetara visine mogao je biti košarkaš, ali život ga je odveo u američki nogomet. Majka Cecilija Grbac, djevojački Buždon, prisjeća se Elvisove mladalačke opsjednutosti svim sportovima s loptom.

Supružnici Grbac iz Lanišća su trbuhom za kruhom najprije otišli u Pulu gdje je otac Ivan radio u tvrtki Luka Pula, a potom su 1968. godine otputovali u Ameriku.

- Živjeli smo u Puli s dvoje djece u jednoj sobi. Suprug je imao tako malu plaću da si nije mogao kupiti ni bicikl da bi se vozio na posao, prisjeća se Cecilija.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Elvis Grbac sa suprugom, roditeljima i prijateljima u Lanišću (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Elvis je rođen u Americi, u Clevelandu gdje i danas živi. Ima brata Engelberta i dvije sestre, Mariju i Barbaru. Svi su zasnovali obitelj pa se nonići, u Lanišću bi rekli baba i did, ponose s devet unuka i jednom unukom.

- Elvis je odmalena volio loptu, igrao je u kući i izvan nje, sve mi je vaze sa cvijećem razbio. U gimnaziji je najviše volio igrati košarku, ali ga je trener usmjerio u američki nogomet koji je strašno zavolio. Rekao je da neće profesionalno igrati košarku jer ima puno boljih igrača od njega. U osmom razredu, osam dana nije jeo, kako bi postigao za američki nogomet idealnu težinu. Četiri godine igrao ga je u gimnaziji. Fakulteti su mu nudili sportsku stipendiju. Najbolje uvjete ponudilo mu je Sveučilište Michigan, no on im je prethodno uvjetovao da će prihvatiti samo ukoliko igra kao glavni igrač, vođa napada, quarterback, prisjeća se majka Cecilija.

Košarka prva ljubav

Grbac je pohađao Srednju školu Sv. Josipa, gdje je igrao košarku i nogomet. Jedan od njegovih srednjoškolskih suigrača bio je budući osvajač Heisman trofeja Desmond Howard. Iako je želio nastaviti nogometnu karijeru u Ohio Stateu, predomislio se i umjesto toga odlučilo se pridružiti Howardu na Sveučilištu Michigan, gdje je od 1989. do 1992. godine igrao sveučilišni nogomet. Dobio je sportsku stipendiju i u Michigenu studirao komunikacije. Na fakultetu je postizao odlične sportske rezultate pa su ga po završetku studija draftali. Najprije je igrao četiri godine u San Franciscu, a zatim četiri godine u Kansas Cityju i jednu godinu Baltimoreu. U San Franciscu je u drugoj sezoni osvojio Super Bowl, finale sezone profesionalne lige američkog nogometa što je vrh vrhova. U rangu Lige prvaka u Europi.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Stanko Buždon, Elvisov Barba (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Svi koji igraju u NFL-u su popularni, pogotovo na mojoj poziciji. Košarka mi je bila prva ljubav, a Dražen Petrović idol, ali izabrao sam biti nogometaš kao Joe Montana. Svi smo bili pod povećalom javnosti, a novinari su znali zvati i roditelje, prisjeća se Elvis.

Njegova majka Cecilija dodaje da ga je magazin People 1998. proglasio najprivlačnijim sportašem godine, no Elvis na to samo odmahuje rukom. Obitelj mu je na prvom mjestu.

- Happy family, komentira kratko.

Obiteljske vrijednosti prenijeli su mu roditelji. Danas se sa suprugom u Clevelandu bavi poduzetništvom. U obiteljskoj tvrtci za čišćenje resorta tridesetak je zaposlenih.

Razumije hrvatski, ali ne govori ga ni približno tako tečno kao njegovi roditelji. Nekoć velika zvijezda američkog nogometa, glavni igrač, vođa napada, quarterback ili po domaće dodavač, čija su 504 osvojena jarda na jednoj jedinoj utakmici i danas zapisana kao rekord Kansas City Chiefsa, jedini je Istrijan, zasigurno jedini Ćić, koji je igrao u Nacionalnoj nogometnoj ligi, NFL-u. Kažu da je u američkim razmjerima, u američkom nogometu naravno, na vrhuncu sportske karijere, imao sličan status kakav danas ima Modrić u Europi.

Obitelj je broj 1

Možeš biti poznat, slavan, bogat, ali ako nemaš usađene obiteljske vrijednosti, zapravo nemaš ništa, Elvisova je životna filozofija. Srpanjski boravak u Lanišću idealna je prilika za druženje sa širom obitelji, za što u Americi nema mogućnosti jer brojna mu je rodbina u Istri. Na obiteljskom druženju okupilo ih se je čak 74 iz Amerike i ponajviše Istre. Susret je započeo s misom u laniškoj župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile. Držao ju je Maksimilijan Buždon, župnik Župe sv. Pelagija u Novigradu, prvi Elvisov rođak.

- Moja kćerka uskoro se udaje u Clevelandu i Maksi će tom prilikom doći u Ameriku držati obred, povjerio nam je Elvis kojemu je uz obitelj, važna životna odrednica i vjera.

Nakon nekoliko dana provedenih u Lanišću, Elvis je otputovao u Veronu gdje je studirao sin Calvin. Plan mu je bio obići Firencu, nakon toga djeca se vraćaju u Chicago, a supruga i on nastavljaju odmor u Italiji. Sinovi i kćerka također se bave sportom, Elvis je sedam godina na volonterskoj bazi trenirao njihove sportske školske ekipe.

Puno emocija

Nedjeljnom razgovoru u Lanišću, u obnovljenoj kući njegove babe Katine, danas uređenoj u kuću za odmor, uz Elvisovog bratića i sestričnu, supružnike Roberta i Melitu Grbac iz Pule, sudjelovao je i Elvisov barba, brat njegove mame, Stanko Buždon iz Lanišća.

Stanko se dobro sporazumijeva sa svojim nećakom koji, kako kaže, »malo priča hrvatski, ali po laniško«. Uvjeren je da su za Elvisove sportske rezultate zaslužni ne samo naporni treninzi, već i geni. Stanku sve vijesti telefonom prenosi sestra Cecilija, a bio je i kod njih u Americi.

U Lanišću, kaže, svi znaju da je Elvis bio uspješan sportaš, no teško im je pojmiti razmjere njegove sportske slave. Stanko, strastveni lovac i boćar, emotivno je doživio obiteljsko srpanjsko okupljanje. Rijetke su prilike kada se svi nađu na okupu jer teško je uskladiti sve obaveze.

- Nakon mise okupili smo se na večeri. Zadržali smo se do 21 sat, a onda smo se do pola noći družili na zjogu. Elvisovi sinovi jako vole igrati boće, pohvalio se Stanko Buždon.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter