Prvi Festival starih zanata u Balama

Fire show, viteške igre, radionice predenja vune i timarenja ponija…

| Autor: Glas Istre
(Snimio Ivan Jamičić / Novi list)

(Snimio Ivan Jamičić / Novi list)


Prvi Festival starih zanata održat će se na više lokacija u Balama u subotu i nedjelju, a donosi radionice za djecu, stručna predavanja i obilje zabave.

- Cilj manifestacije jest oživjeti vrijednu, živopisnu istarsku baštinu koja se ogleda upravo u starim, gotovo izumrlim zanatskim vještinama, poručuju organizatori.

Posjetitelji će moći istražiti i iz prve ruke doživjeti i isprobati razne starinske prakse karakteristične za podneblje. Program je podijeljen u kreativne radionice za djecu (uz obavezne prijave na Facebook stranici), stručna predavanja predavača iz Istarskog povijesnog društva i razne demonstracije u kojima će i sami posjetitelji moći okusiti dašak prošlosti.

Između ostalog, okupljene očekuju radionice timarenja konja, predenja vune, keramike, radionice murala i mozaika, te radionice prilagođene manjim uzrastima. Odvijat će se uzbudljive viteške igre, vrtjet će se srednjovjekovni ringišpil, izrađivat će se mozaici i pečati, klesati kamen, stvarati nakit, a sve uz zanimljive priče i storytelling o narodnim predajama, vilama i vilenjacima.

Festival će se održati na baljanskim ulicama i trgovima - a to su: Trg ispred Pohoda Blažene Djevice Marije, Dječje igralište / Ulica Grote, Trg Tomaso Bembo, Kaštel Soardo – Bembo, La Musa trg i Kino Sala bit će poprište izvrsne zabave za cijelu obitelj, oba dana od 16 do 23 sata.

Izlagači će biti raspoređeni u ulici Castel, kod trga crkve Pohoda Blažene Djevice Marije te u ulici Porta No, a popis izlagača, informacije o predavanjima i detalji oko prijava na radionice mogu se naći na službenoj Facebook stranici Festivala starih zanata

Organizatori su Udruga Academia Libera Histriensis u suradnji s udrugom Alternativa, Općinom Bale, TZO Bale, a suorganizatori Istarsko povijesno društvo (IPD).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter