U LIŽNJANU ODRŽANA 7. BALINJERADA

FOTOGALERIJA / Ova vozila su unikati, a izradili su ih vozači sami: Pedesetak vozača i vozačica provozalo se karićima niz Ulicu Pod Vrh

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


U Ližnjanu je u ulici Pod Vrh održana 7. Balinjerada, a sve to u sklopu bogatog programa manifestacije Ribarska noć.

Balinjerada, sa svojom slobodnom vožnjom, tek je uvod u 4. po redu Trku na prstenac na karićima, koja je vrhunac ovog natjecanja. Nakon slobodne balinjerade, vozačima u karićima se daju koplja, kao na pravoj trci na prstenac, rekla je Elena Sandri iz Udruge Ližnjanske maškare.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Svaki karić je unikatno ručno rađeno vozilo koje natjecatelji sami izrađuju od dostupnih materijala - što znači, svako od vozila na balinjeradi je jedinstvena kreacija. Svake se godine, potvrđuju nam gledatelji, na tradicionalnoj ližnjanskoj Balinjeradi nađu brojna nova, originalna vozila.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Na Balinjeradi se natjecalo pedesetak vozača i vozačica svih generacija - a zanimljivo je bilo vidjeti kako su neki od vozača poseban trud uložiti u detalje, pa su tako neki imali retrovizore, jedan je za karić napravio šasiju po uzoru na Ferrarija, neki su se vozili i u paru… Bilo je među natjecateljima i poznatih lica, poput ližnjanskog načelnika Marka Ravnića, koji se provozao u karić verziji "autobusa" - s obzirom da ih se petero vozilo na kariću.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Trka karićima na prstenac vozi se večeras na istom mjestu, s početkom u 20 sati, a započeo je i Brodet cup u ližnjanskoj uvali Kuje, gdje se 20-ak ekipa natječe u pripremanju ovog ribljeg specijaliteta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter