Hommage Antunu Ferlinu i svim kazivačima zabilježenih priča

U Vodnjanu predavanje "Zločin u Maloj Gajani 27. I. 1944."

| Autor: Glas Istre
S komemoracije u Maloj Gajani (Arhiva)

S komemoracije u Maloj Gajani (Arhiva)


U okviru programa "Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano", danas počinje novi ciklus od šest predavanja. Ciklus otvaraju predavači dr. sc. Igor Jovanović i Igor Šaponja, prof. s temom "Zločin u Maloj Gajani 27. I. 1944.". Predavanje počinje u 19 sati u Sali za vjenčanja gradske palače u Vodnjanu (ulaz s Narodnog trga).

Program "Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano" ima za cilj predstavljanje i popularizaciju rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja na području Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan - Dignano, Istarsko povijesno društvo - Società Storica Istriana te Knjižnica Vodnjan - Biblioteca di Dignano GKČ-a Pula.

Svake godine na dan kad je oslobođen logor Auschwitz obilježava se Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Istoga dana, u mjestu Mala Gajana, obilježava se još jedna tužna obljetnica. Nakon neuspješnog pokušaja da uhvate žive ili mrtve pripadnike partizanskog pokreta otpora, 27. siječnja 1944. njemački su vojnici izvršili pokolj nad civilima. Anton Ferlin (1933. – 2020.) koji je u tom pokolju izgubio oca, cijeli život je posvetio nastojanju da se žrtve zločina ne zaborave, godinama je vodio komemoraciju i zajedno s ostalim potomcima preživjelih suseljana brinuo se o spomeniku oko kojeg su se sakupljali. Ovo predavanje bit će svojevrstan hommage Antunu Ferlinu i svim kazivačima čija smo svjedočanstva zabilježili kako priča o zločinu u Maloj Gajani ne bi pala u zaborav, u nadi da se takvo zlo u našim krajevima nikad ne ponovi, kažu predavači.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter