Zeleni oblik energije

U Labinu gotovo u cijelosti iskorišten trostruko veći iznos bespovratnih sredstava za solarne elektrane

Nakon objave javnog poziva krajem veljače, pristiglo je već deset zahtjeva korisnika u sveukupnom iznosu od 12.832,27 eura. Preostalo je novca za još pet, šest bespovratnih potpora

| Autor: Branko BIOČIĆ
Cilj je povećanje korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje režijskih troškova (foto: Pixabay)

Cilj je povećanje korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje režijskih troškova (foto: Pixabay)


Čak triput veći iznos osiguran u ovogodišnjem proračunu Grada Labina za dodjelu bespovratnih sredstava za izradu projekta ili opremu i radove na postavljanju sunčanih elektrana u kućanstva, nakon nepuna tri tjedna od objave javnog poziva, gotovo je u cijelosti iskorišten. Naime, nakon objave javnog poziva krajem veljače, pristiglo je već deset zahtjeva korisnika u sveukupnom iznosu od 12.832,27 eura. Preostalo je novca za još pet, šest bespovratnih potpora.

Razvoj zelenih politika

- Još se jednom pokazalo kako naši građani razmišljaju o zelenim oblicima energije te se naša odluka da utrostručimo sredstva za ovu namjenu iskazala na najbolji mogući način. Mnoge će labinske obitelji krenuti putem korištenja obnovljivih izvora energije što je i bio cilj ovog javnog poziva.

Poticanjem ovakvih ulaganja i dodatni razvoj zelenih politika visoko je na listi prioriteta Grada Labina te ćemo svakako nastaviti s ovakvim poticajima, kao i razvojem novih mjera koje su u konačnici jedan ogroman plus za nas kao zajednicu. Pozivam sve koji to nisu, da se prijave na otvoreni poziv u što kraćem roku jer je interes velik, rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, opremu i radove za sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima na području grada Labina u 2023. godine objavljen je 21. veljače, a predmet Javnog poziva bila je dodjela bespovratnih financijskih sredstava za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta te za opremu i radove za postavljanje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju u mrežnom radu, na području grada Labina.

Maksimalno 1.400 eura

Pravo na bespovratna financijska sredstva za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta, opremu i radove, mogu ostvariti podnositelji zahtjeva ako su vlasnici ili suvlasnici, uz suglasnost svih suvlasnika, obiteljske kuće u kojoj se projekt provodi, vlasnici ili suvlasnici moraju imati prebivalište na području Grada Labina te obiteljska kuća na koju se bespovratna potpora odnosi mora biti na području Grada Labina.

Cilj projekta je povećanje korištenje obnovljivih izvora energije te smanjenje režijskih troškova za kućanstva na području Grada Labina.

Financijska sredstva za realizaciju navedenog Javnog poziva osigurana su u proračunu Upravnog odijela za gospodarstvo i EU projekte, programu Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u iznosu od 19.909 eura.

Iznos bespovratnih financijskih sredstava koje podnositelji zahtjeva-korisnici mogu ostvariti je do 50 posto ukupnih troškova izrade glavnog elektrotehničkog projekta, troška opreme i radova za sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, bez PDV-a, maksimalno do 1.400 eura po korisniku.

Rok za podnošenje zahtjeva je do 1. studenog ove godine, odnosno do iskorištenja svih rezerviranih sredstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter