Sudjelovanje na festivalu potvrdilo je 14 proizvođača teranina iz Istre, čiji će se proizvodi ocjenjivati, a dodijelit će se i plakete najboljima. U dva dana festivala predstavit će svoje proizvode i gostima uz popratni zabavni program
Najava teranino festivala (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
Istra je dobila još jedan festival, Teranino festival, koji će biti spoj terana, istarske rakije i začina, a održat će se 11. i 12. ožujka od 12 sati u sportskoj dvorani u Balama. Organizator je TZ Bale uz Udrugu destilera Istre "Lambik", a kao idejni začetnik predstavljen je ugostitelj Stefano Mužina.
Sudjelovanje na festivalu potvrdilo je 14 proizvođača teranina iz Istre, čiji će se proizvodi ocjenjivati, a dodijelit će se i plakete najboljima. U dva dana festivala predstavit će svoje proizvode i gostima uz popratni zabavni program.
- Tražili smo proizvod koji još nije dovoljno eksploatiran i došli do zaključka da teranino traži svoje mjesto pod suncem, a na ovaj način želimo dodatno vrednovati ovaj tradicionalni istarski proizvod, koji se terminom svog održavanja sljubljuje s 8. martom. To je Dan žena, a žene su te koje vole slatke likere, pa nam se ovaj datum učinio zgodnim, pojasnio je direktor TZ-a Sandi Drandić.
Stefano Mužina opisao je samu ideju organizacije festivala, prvog u, nadaju se, nizu mnogih.
- Teranino je, što se tiče rakija, potencijalno jedan od naših najjačih brendova, koji bi trebali promovirati i izvan Istre kako bi dobio pozornost koju i zaslužuje, a festival se učinio kao najbolji put, rekao je Mužina.
Renato Krulčić, predsjednik udruge "Lambik", rekao je da je njegova udruga osnovana upravo s ciljem valorizacije i promocije, kao i stvaranja imidža istarskih jakih alkoholnih pića i likera.
- Trenutno imamo 12 članova s tendencijom okupljanja svih proizvođača istarskih rakija. Sa zadovoljstvom smo se odazvali sudjelovanju na ovom festivalu, u funkciji udruge koja će potaknuti članove da se prijavljuju, kako bi u budućnosti stvorili prepoznatljiv proizvod s područja naše županije, izjavio je Krulčić, koji je najavio i druge aktivnosti u budućnosti s ciljem zaštite istarskih rakija i proizvoda na njihovoj bazi.
Proizvođači teranina koji će se predstaviti na prvom festivalu su Destilarija Krulčić, Aura, Rossi, Dobrilović, Istarska kapljica, OPG Frane, Koraca, Semprevivum, Štifanić, Martesi, Sosich wines, Vinogradi Benčić, Vina Brčić i Darna.
Osim teranina bit će tu i ostali tradicionalni proizvodi poput medice i biske. Deniz Zembo, poznati pulski chef, imat će svoj Food Corner, tako da će se moći i nešto fino pojesti. Održavat će se i natjecanja u izradi najboljeg koktela i slastica na bazi teranina, koje će spremati baljanski ugostitelji, restorani Borghetto, La Grisa i Meneghetti. U subotu nakon 21 sat sijedi zabavni program uz Night Expresss u velikom šatoru pored dvorane.
Narednog dana, u nedjelju, 12. ožujka, program će se odvijati od 12 do 19 sati. Dodijelit će se i plakete izlagačima za najbolji teranino po ocjenama struke, odnosno komisije za ocjenjivanje dostavljenih uzoraka.