TO SE ZOVE ATRAKCIJA

Uskoro će se moći vidjeti najduža istarska kobasica na svijetu! Bit će duža od tri nogometna igrališta...

Naš sajam je i ovaj puta zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, na jedinstvenom mjestu u centru turističke Istre, Sv. Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom "gradu od kobasica", poručuje supetarski općinski načelnik Mario Bratulić

| Autor: Anđelo Dagostin
Ilustracija (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Ilustracija (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Najduža istarska kobasica na svijetu, dužine 333 metra, ove će se godine kao posebna atrakcija predstaviti na međunarodnom sajmu "S klobasicom u Europu" koji će se po deveti puta održati u Svetom Petru u Šumi. Poznat je i datum i lokacija: 18. i 19. ožujka u sportskoj dvorani i na glavnom trgu. Dakle, ta kobasica bit će duža nego tri nogometna igrališta...

Dan prije sajma (17. ožujka) u Hrvatskoj kući kobasica održat će se dodjela nagrada za najbolje kobasice i salame u sklopu "Dana hrvatskih kobasica i salama".

Nadivanje kobasica na beku

- Naš sajam je i ovaj puta zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, na jedinstvenom mjestu u centru turističke Istre, Sv. Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom "gradu od kobasica", poručuje supetarski općinski načelnik Mario Bratulić.

Za vrijeme sajma organizirat će se razni programi, zabavni događaji, glazbeni program, atrakcije i gastronomski događaji u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica. Tijekom sajma održat će se sedmo "Svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku".

Sajam kobasicaS klobasicom u Europu (Arhiva)

U sklopu ovogodišnje manifestacije početkom ožujka će se održati senzorno ocjenjivanje najboljih hrvatskih kobasica i salama kroz projekt "Dani hrvatskih kobasica i salama". Ocjenjivanje će biti organizirano u deset kategorija, a provodit će ga vrsni senzorni analitičari i stručnjaci koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i Europske unije.

Rok za prijave izlagača do 3. ožujka

- Želja nam je da potaknemo veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima s ciljem da Sveti Petar u Šumi kao "zavičaj kobasica", sa šest odobrenih objekata za proizvodnju kobasica, postane stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva, kažu organizatori. Očekuju da će ovaj međunarodni sajam posjetiti više tisuća ljubitelja tradicionalnih kobasica i ostalih proizvoda.

Sajam kobasicaSprema se najduža kobasica (Arhiva)

Izlagači već sada mogu rezervirati svoje mjesto na ovogodišnjem sajmu. Rok za podnošenje prijave izlagača je do 3. ožujka 2023. ili do popune slobodnih mjesta, a sve uplate za sudjelovanje na sajmu moraju biti realizirane najkasnije do 10. ožujka. Za posebne dugogodišnje partnere sajma koji su pozvani od strane glavnog organizatora nastup na manifestaciji definirat će po posebnim uvjetima i za njih ne vrijede komercijalni uvjeti kao i za ostale izlagače.

Sajam kobasicaPo deveti put u Svetom Petru u Šumi (Arhiva)

Ima mjesta za više od stotinu štandova

U sajmenoj dvorani (maksimalno 40 mjesta) smjestiti će se suhomesnati i tradicionalni proizvodi (kobasice i suhomesnati proizvodi, sir, tartufi, te ostali tradicionalni proizvodi po pozivu organizatora). U sajmenom šatoru na trgu (maksimalno 38 mjesta) smjestit će se razni tradicionalni proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (voćne rakije, med, razni biljni proizvodi, domaće slastice…).

Bit će tu i pomoćnih sajmenih šatora, zatim štandova s komercijalnom robom (OPG proizvodi, tekstil, drvenarija, igračke, ostalo) te prostor za tradicionalne suvenire. Prijave se dostavljaju na e-mail: [email protected], [email protected], te [email protected]. Glavni organizator manifestacije je Općina Sveti Petar u Šumi uz potporu Vlade RH, više ministarstava, Istarske županije, te više udruga, sponzora i podupiratelja.

Samo kontrolirani suhomesnati i mliječni proizvodi

Izlagači mesnih (kobasičarskih) i mliječnih proizvoda moraju na tržište stavljati proizvode samo iz odobrenog objekta s važećim brojem objekta koji se mora naznačiti u prijavi. Na sajam se stoga neće primati izlagači koji ne mogu dokazati da su im suhomesnati i mliječni proizvodi proizvedeni u odobrenom i kontroliranom objektu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter