Čudne i neshvatljive radnje

Boris Vidulin ukazao na nezakonito dvostruko naplaćivanje rovinjskog Komunalnog servisa: "Shvatio sam da plaćam nešto što nisam trebao"

Sasvim slučajno prelistavao sam Zakon o gospodarenju otpadom i naišao na članak po kojem ja, kao vlasnik obrta čije je sjedište na istoj adresi kao i kuća u kojoj živim, nisam dužan plaćati kantu za otpad na ime obrta i na ime kućanstva, već samo jednu, onu koja ima višu cijenu javne usluge, dakle samo onu na ime obrta, pojasnio je Vidulin * Komunalac priznao "kod vas smo pogriješili"

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Danom stupanja na snagu novog Zakona o gospodarenju komunalnim otpadom i početkom obračuna nove cijene javne usluge, na vidjelo su izašle čudne i neshvatljive radnje od strane rovinjskog Komunalnog servisa, kaže nam čitatelj Boris Vidulin. Oni, pojašnjava, u suprotnosti s novim zakonom, i dalje na istu adresu i isti OIB šalju račune za kategoriju korisnika "kućanstvo" i račune za kategoriju "korisnik koji nije kućanstvo".

Samo letimičnim pogledom na nekoliko članaka Zakona, Boris Vidulin koji je i zatražio objašnjenje od Komunalnog servisa d.o.o., shvatio je da cijelo to vrijeme nije bio dužan plaćati dvostruke račune. Štoviše, dvostruki računi su nastavili stizati na njegovu adresu čak i nakon što se požalio na te račune i na nezakonitost postupanja Komunalnog servisa.

- Sasvim slučajno prelistavao sam Zakon o gospodarenju otpadom i naišao na članak po kojem ja, kao vlasnik obrta čije je sjedište na istoj adresi kao i kuća u kojoj živim, nisam dužan plaćati kantu za otpad na ime obrta i na ime kućanstva, već samo jednu, onu koja ima višu cijenu javne usluge, dakle na ime obrta. Poslao sam im žalbu i ona mi je usvojena samo djelomično. Prihvatili su da su 'greškom sustava omaškom poslali račune za srpanj, kolovoz i rujan i da će isti biti storniran'.

Na moju opasku da je Zakon u primjeni bio i ranije, navode kako "Sukladno članku 178. Zakona o gospodarenju otpadom, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave dužno je donijeti Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, a davatelj javne usluge dužan je donijeti Cjenik usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada u roku od tri mjeseca od dana donošenja Odluke". Kako je novi Zakon u primjeni od 23. srpnja 2021. godine, jasno je da su jedinice lokalne samouprave do 23. siječnja 2022. godine morale uskladiti svoje odluke sa Zakonom, a davatelj javne usluge dužan je onda u roku tri mjeseca donijeti novi Cjenik usluga prikupljanja miješanog otpada. Dakle sve je trebalo biti usklađeno najkasnije do 23. travnja lani, a nije, primjena je počela tek 1. srpnja, dakle više od dva mjeseca kasnije, rekao je Boris Vidulin.

U odgovoru na njegovu žalbu neizravno su optužili jedinice lokalne samouprave koje nisu u roku šest mjeseci donijele odluku.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter