ISTRA JE PUNA SPORTAŠA

Na pripremama momčadi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Njemačke pa čak i Kine. Poreč biraju rukometaši, a nogometaši Medulin, Rovinj, Novigrad…

Očekujemo više od stotinu nogometnih momčadi na pripremama kroz siječanj, veljaču i ožujak. Imat ćemo još nekoliko prvoligaša iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, pa čak i kinesku reprezentaciju U19 koja će ovdje biti 22 dana, kaže Mladen Knežević, direktor prodaje i marketinga u Aminessu

| Autor: Duška PALIBRK i Ivica RADETIĆ
Dinamo na pripremama u Rovinju (Snimio Ivica Radetić)

Dinamo na pripremama u Rovinju (Snimio Ivica Radetić)


NK Hajduk jučer je stigao u Novigrad, već nekoliko dana u Rovinju treniraju njihovi vječni rivali dinamovci, a u Umagu je ekipa NK Osijeka, sve sami hrvatski prvoligaši. I nisu jedini. Počela je sezona priprema nogometnih momčadi koje zadnjih sezona u ovo doba godine pune istarske hotele, a s približavanjem proljeća stići će i drugi sportaši, biciklisti, trkači, čak i vaterpolo reprezentacija.

Mladen Knežević, direktor prodaje i marketinga u Aminessu i član Vijeća i Skupštine TZ-a Novigrada kaže da imaju čast narednih deset dana ugostiti Hajduk, sa stožerom njih 40-ak do 15. siječnja bit će u hotelu Aminess Maestral koji je prvi put nakon Nove godine ostao otvoren.

- Očekujemo više od stotinu nogometnih momčadi na pripremama kroz siječanj, veljaču i ožujak. Imat ćemo još nekoliko prvoligaša iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, pa čak i kinesku reprezentaciju U19 koja će ovdje biti 22 dana. Krećemo s prvoligašima koji obično ostaju do početka veljače, a onda nastavljamo s drugoligaškim i trećeligaškim klubovima iz Austrije, Njemačke, Slovenije. U neposrednoj blizini hotela Maestral imamo tri naša nogometna igrališta, od čega su dva izvrsna, po FIFA-inim standardima, a imamo i suradnju s Gradom Novigradom koji nam ustupa i gradske terene. I Grad je prepoznao da sportski turizam jako dobro puni predsezonu pa nam ustupe novigradski stadion Laco i igralište s umjetnom travom u Dajli koje je također renovirano po FIFA-inim standardima, kaže Knežević.

Novigrad privlači i kajakaše

Nogometaše na pripremama prate i njihovi nutricionisti, čijim se posebnim zahtjevima prilagođava i hotelska kuhinja. Uz to, hotel Maestral ima poluolimpijski bazen s grijanom morskom vodom, vrhunski opremljen fitness i sve druge sadržaje potrebne za nogometaše. U veljači Aminess tradicionalno ugošćava i bicikliste, za koje imaju i čuvano spremište za bicikle, a imaju i 17 tenis terena pa im nešto prije Uskrsa počnu dolaziti i teniske grupe i ostaju sve do lipnja. Novigrad je dobra destinacija i za kajakaše jer je u blizini rijeka Mirna.

- Sportaša je puno, to je veliko tržište u Europi. Svake godine ugošćavamo i Akademiju Manchester Cityja, to je već šesta godina da su kod nas u srpnju. Imaju vrlo stroga pravila koja mi uvijek ispoštujemo, ne bi se vraćali da im nije kod nas izvrsno. Investiramo puno u izgradnju terena. Super je što hoteli imaju izvrsnu hranu, ali da nemamo toliko dobrih terena… Nogometašima je to najvažnije. Zato se puno ulaže u tu infrastrukturu. Uz još nekoliko novih terena koji nam još uvijek nedostaju, Istra bi mogla postati nova Antalija, kaže Knežević.

Na 2. nogometnom terenu Valbruna Sporta u Rovinju postavljen je novi sloj umjetne trave (Snimio Ivica Radetić)Na 2. nogometnom terenu Valbruna Sporta u Rovinju postavljen je novi sloj umjetne trave (Snimio Ivica Radetić)

NK Dinamu već je navika pripreme odrađivati u Rovinju, ali nisu jedina nogometna ekipa koja u ovo doba godine odsjeda u Maistrinim hotelima, potvrđuje nam Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija u Adris grupi. Većinu, 90 posto sadašnjih gostiju hotela Lone čine austrijski nogometaši iz raznih klubova. Koriste tri terena u Rovinju, dva travnata i jedan koji je ovih dana dobio novi tepih umjetne trave, te travnati teren u Rovinjskom Selu. Maistra ima ugovor s Valbruna Sportom i koristi tu gradsku sportsku infrastrukturu.

- Najznačajnije su nam nogometne ekipe, već godinama je to Dinamo, a prije i Hrvatska nogometna reprezentacija, NK Osijek i drugi. Oni koriste i Punta Corente za trčanje, teretanu u hotelu Lone, zatvoren bazen. Ugošćujemo i tenisače, bicikliste, veslače. Hrvatski veslački savez već je rezervirao svoj termin. Sportski dio turizma u prvom kvartalu godine ostvari oko deset posto ukupnog bukinga, odnosno 15-ak tisuća noćenja.

Pravo carstvo sportskih ekipa u Poreču predstavlja nam Nenad Velenik, direktor gradskog TZ-a. Rukometna reprezentacija Hrvatske s reprezentacijama Izraela i Sjeverne Makedonije igra turnir u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo, danas su u dvorani Žatika. Poreč je domaćin i dvoranskog međunarodnog malonogometnog turnira koji se s 11 reprezentacija futsala održava u Valamarovom hotelu Diamant. Tu je smješten i miks reprezentacija hrvača Hrvatske, Srbije i Uzbekistana te slovenski biciklisti iz kluba Rog, a od 19. do 23. siječnja slijedi međunarodni rukometni turnir s čak pet prvoligaša, u organizaciji RK Poreč, a potom i biciklistička utrka Istarsko proljeće.

- Bez obzira na geopolitičku krizu, rast inflacije i porast cijene energenata, očekujemo predsezonu na razini 2022., kada smo u prva četiri mjeseca bili čak 30 posto bolji nego 2019. godine, najavljuje Velenik.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Porečka Plava Laguna svoj sportski pogon zimi smjesti u hotel Garden Istra u Umagu. Od 2. siječnja na pripremama imaju nogometaše NK Osijeka, a u ovom hotelu će samo u siječnju u suradnji sa slovenskom agencijom B4 boraviti i pripremati se više od 30 klubova, nogometnih, rukometnih, futsala, odbojke, gimnastike, aerobika i drugih, profesionalnih i amaterskih. Osim NK Dinama, bit će tu DAC Dunajska Streda, 1.FC Slovačko, FC Rukh Lviv, Budapest Honvéd FC, NK Domžale, Budafoki MTE, ND Gorica, NK Javor, FK Radnički Novi Beograd i drugi. Hotel Garden Istra ugostit će i futsal reprezentacije Italije, Ukrajine, Slovenije i Slovačke koje će nastupiti na jakom međunarodnom turniru Umag Nations Cup.

Mario Mihić, glasnogovornik NK Osijeka, kaže da je stajalište uprave i rukovodstva kluba da na pripreme ove godine idu u domaće destinacije. "Obilaskom potencijalnih odredišta dojmio nas se Umag i Istra. Odabir baš ovog hotela pokazao se kao pun pogodak. Ovdje nismo na odmoru, nego na pripremama i u osoblju hotela nalazimo odlične partnere koji nas u svim segmentima boravka prate profesionalno, ali i prijateljski. Na ulazu i u predvorju hotela postavili su detalje u bojama našeg kluba, svi smo se osjetili dobrodošli. Zadovoljni smo i infrastrukturom, tereni su izvrsni, i kod nas možemo naći sve što nude Turska ili Španjolska, ako ne i više", rekao je Mihić.

Nenad Velenik (Snimio Milivoj Mijošek)Nenad Velenik (Snimio Milivoj Mijošek)

- Ulazimo u 10. godinu suradnje s Plavom Lagunom. I u 2023. očekujemo brojne ekipe na sportskim kampovima te mnogobrojne međunarodne utakmice. Dok je siječanj namijenjen pripremama profesionalnih prvoligaških klubova, u veljači u kampovima za omladinske selekcije i amaterske klubove očekujemo više od 150 ekipa iz različitih država. Tradicionalno će šlag na torti doći u ožujku kada ćemo organizirati osmu ediciju omladinskih turnira Umag Trophy za koje već sada imamo rekordan broj prijavljenih ekipa - više od 300, a među njima i velike europske gigante kao što su Arsenal, Barcelona, Juventus, AC Milan, Red Bull Salzburg i višegodišnji pobjednik Crvena Zvezda. Sve to ne bi bilo moguće bez vrhunske hotelske i sportske infrastrukture koja nam je na raspolaganju u Umagu i Poreču i zbog koje možemo strateški razvijati sportski turizam u Istri, istaknuo je Emir Haskić, menadžer direktor Agencije B4.

Plava Laguna u Umagu upravlja s četiri nogometna igrališta, od kojih je jedno nositelj FIFA Quality Pro certifikata, a ispred hotela Garden Istra imaju i tri malonogometna terena s umjetnom travom. "Sportski turizam sjajan je način za produljenje turističke sezone, a za sportaše u našim destinacijama doista smo osigurali najbolje moguće uvjete, kako za treniranje, tako i za smještaj i odmor", naglašavaju iz Plave Lagune.

Arena Hospitality Group sportske programe razvija u svojim hotelima u Medulinu, gdje je upravo počeo 9. nogometni turnir ArenaCup u organizaciji TZ-a općine Medulin. Sve ekipe smještene su u hotelu Park Plaza Belvedere, a riječ je o nogometašima iz čak šest država, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Gruzije, Crne Gore i Makedonije, odnosno iz klubova FC Kolkheti Khobi, NK Šibenik, FC Makedonija G.P., Radnički Beograd, NK Istra 1961, NK Lokomotiva, FC Arsenal Tivat, MFK Dolny Kubin.

Predrag Grubić (Snimio Milivoj Mijošek)Predrag Grubić (Snimio Milivoj Mijošek)

Nakon završetka ovog turnira, 15. siječnja u Medulin dolaze nogometni klubovi Grobničan i Olimpija, a već krajem mjeseca počinje i novo izdanje MedulinCupa. Andrea Petrić, voditelj sporta u Arena Hospitality, naglašava da se turnir održava tijekom pripremnog ciklusa momčadi za predstojeći proljetni dio sezone te će pored utakmica klubovi odrađivati niz pripremnih treninga. Medulinski načelnik Ivan Kirac ističe da "osim utjecaja na popunjenost turističkih kapaciteta, ovakvi turniri pridonose popularizaciji sportova kod mladih i djece, koji u svojoj sredini imaju priliku gledati vrhunske klubove, a i zaigrati s njima".

Dinamo stigao u Rovinj

Zahvaljujući iznimno toplom vremenu te idealnim uvjetima ove zime na istarskom poluotoku trenutno se priprema čak osam od deset nogometnih ekipa Hrvatske nogometne lige. U tome imaju veliku zaslugu i turistički djelatnici Istre koji u pred i posezoni znaju privući veći broj sportaša i stati rame uz rame s ostalim zemljama poput Turske, Španjolske i Portugala kamo su godinama prije na zimske pripreme tradicionalno odlazile naše prvoligaške nogometne ekipe.

Već šestu godinu za redom izuzetno povoljnu zimsku klimu u Rovinju koristi trenutno naš najbolji nogometni klub Dinamo iz Zagreba. Modri već niz godina koriste smještaj i sve pogodnosti koje nudi Maistrin hotel Lone u kojem rado odsjeda i Hrvatska nogometna reprezentacija, a prije dvije godine ovdje je boravila i nogometna reprezentacija Katara, domaćina nedavnog Svjetskog prvenstva. Dinamo je u Rovinju do 12. siječnja, a posljednjeg dana priprema ugostit će u prijateljskoj utakmici prvoligaša Celje iz Slovenije. Treninge dinamovaca prate brojni simpatizeri nogometa jer u svojim redovima imaju i četiri hrvatska nogometna reprezentativca, vratara Dominika Livakovića koji je u Kataru obranama udaraca s bijele točke pokupio brojne simpatije, tu je i Bruno Petković, Josip Šutalo, dok im nedostaje Mislav Oršić koji čeka u Zagrebu dogovor i rasplet da ovog zimskog prijelaznog roka napusti modre. Trener Ante Čačić više je nego zadovoljan uvjetima za nesmetane pripreme.

Kako doznajemo od voditelja i koordinatora za sport u hotelu Lone Valtera Androšića, za pripreme u Rovinju zainteresirano je više nogometnih i rukometnih ekipa, atletičara, biciklista i ostalih sportaša koji dolaze u drugoj polovici ovog mjeseca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter