PRVI ADVENT U MOTOVUNU

Čarolija na brdu: Motovun se vratio u vrijeme najvećeg božićnog čuda i uprizorio žive jaslice

Svi posjetitelji na glavnom motovunskom trgu tijekom adventskog programa mogli su uživati u prigodnoj gourmet ponudi s popularnim pićima i hranom tipičnom za blagdansko razdoblje - od kuhanog vina i kuhanog džina preko fritula i palačinki do hot dogova, enchilada, bruschetta

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimio David Matković)

(Snimio David Matković)


Iako mu vremenske prilike nisu išle na ruku, Motovun je svojim prvim adventskim događanjem "Čarolija na brdu - Advent u Motovunu", svim putnicima namjernicima koji su ga ovih prosinačkih dana pohodili, dočarao pravu božićnu čaroliju. Posebno se to može reći za treću prosinačku nedjelju obilježenu predstavom za djecu i mlade, zapravo za sve generacije: "Najljepša božićna priča: Dječak iz Nazaretha" nastao je u suradnji sa sjajnom ekipom Istra Inspirita.

Scenski prikaz Isusovog rođenja pod zvjezdanim nebom u Božićnom vrtu, odveo je posjetitelje u vrijeme najvećeg božićnog čuda. U sklopu premijernog motovunskog adventa pripremljene su tri nedjeljne predstave, dvije su zbog loših vremenskih prilika izvedene u kinu Bauer, a tek treća na originalno zamišljenoj lokaciji u Božićnom vrtu, u vrtu motovunskih zidina.

Pozornica na glavnom trgu

- Najljepša božićna priča je priča o dječaku iz Nazaretha, predstava koju smo realizirali s Istra Inspiritom i time nastavili uspješnu suradnju započetu ove godine. Kao i nova interpretativna šetnja pod nazivom "Mračne tajne motovunske čarobnice Dilette", intrigantna priča iz 1271. godine, tako je i božićna predstava kreirana upravo za Motovun koji je na taj način dobio žive božićne jaslice kroz predstavu Istra Inspirita, kaže direktor Turističke zajednice Motovuna David Matković.

(Snimio David Matković)(Snimio David Matković)

Predstava Istra Inspirita samo je jedan od sadržaja koji su u najljepše doba godine, u blagdanski uređenom ambijentu motovunske starogradske jezgre, održani tijekom tri prosinačka vikenda, čemu valja pridodati završni glazbeni sadržaj najavljen za 23. prosinca, u adventskom mozaiku boja, ukrasa, okusa i mirisa.

- Svi programi prvog izdanja motovunskog adventa unatoč vremenskim okolnostima koje nam nisu bile naklonjene, održani su bez otkazivanja. Vjerujemo da će Čarolija na brdu iz godine u godinu rasti, zapravo želja je izgraditi tradiciju adventa u Motovunu. Ukrašavanjem glavnog trga, vrta motovunskih zidina, ali i drugih znamenitosti kao što su gradska vrata, donji trg te kula Nova vrata, potrudili smo se kod posjetitelja izazvati "woow efekt", najprije blagdanskom rasvjetom, a onda i adventskim programom i brojnim sadržajima. Svi posjetitelji na glavnom motovunskom trgu tijekom adventskog programa mogli su uživati u prigodnoj gourmet ponudi s popularnim pićima i hranom tipičnom za blagdansko razdoblje - od kuhanog vina i kuhanog džina preko fritula i palačinki do hot dogova, enchilada, bruschetta, ističe Matković.

(Snimio David Matković)(Snimio David Matković)

Poseban naglasak bio je na zabavnom programu. Na pozornici na glavnom trgu izmjenjivali su se sjajni glazbeni izvođači: Little Whisper Acoustic Duo, ON AIR Acoustic Music Trio, DJ Shurki, legendarni Gustafi, Mateo Pilat. U župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika na tradicionalnom predbožićnom koncertu nastupili su muška klapa Motovun, ženska klapa Castrum Vallis iz Bala i mješoviti pjevački zbor Nota bene Zajednice Talijana Motovuna. Za veliko finale Čarolije na brdu u petak, 23. prosinca, najavljen je nastup Damira Kedže.

Kuća Djeda Božićnjaka

Čarolija na brdu u srcu starogradske jezgre Motovuna, ukrašene tisućama svjetlećih lampica i raskošnim božićnim dekoracijama, malo koga je ostavila ravnodušnim. Dodatni razlog za veselje imali su mališani s područja općine Motovun, koji su 16. prosinca dočekali Djeda Božićnjaka i blagdanske poklon-pakete. Najmlađe je oduševio i jedinstven Božićni vrt, u vrtu motovunskih zidina, gdje ih je uz bogate svjetlosne dekoracije dočekala Kuća Djeda Božićnjaka. U njoj su se mogli fotografirati ili napisati pismo Djedici. Boravak u Motovunu može se ovjekovječiti i profesionalnim fotografijama u renesansnoj kuli "Nova vrata", gdje je angažmanom općinskog TZ-a, koji je uz Općinu i komunalno društvo Motovun park organizator prosinačke manifestacije, pripremljen Božićni photo session.

(Snimio David Matković)(Snimio David Matković)

S adventskim događanjima htjelo se, kaže direktor TZ-a, još produžiti posezonu koja je za Motovun i inače jako duga, kako bi se s turističkim sadržajima zakoračilo i duboko u prosinac.

- Iako motovunski advent završava uoči Božića, s obzirom da i nakon toga imamo odlične najave grupa, posebno za 30. i 31. prosinca, tih dana ponovno ćemo organizirati cijelu infrastrukturu za prihvat gostiju, pa tako i adventske kućice i gourmet ponudu na glavnom motovunskom trgu. Samo iz jedne agencije zadnji petak u godini dolazi nam devet autobusa, a u subotu čak četrnaest. Svakako nam ide u prilog što hoteli na obali rade. Imamo najavljene grupe iz Rovinja, Poreča, Rapca, s istočne i sa zapadne obale Istre. Veseli nas da je to tako i da imamo slatke brige oko organiziranja parkinga, shuttle busa i u tim završnim danima ove godine koja je, iako se brojke još zbrajaju, po svim turističkim pokazateljima nadmašila rekordnu 2019., po broju noćenja čak pet posto, kaže Matković.

Istinska "destinacija 365"

Ove godine zabilježen je i porast broja posjetitelja motovunskih zidina, odnosno sadržaja Doživljaj Motovuna, gdje je bilo više individualnih gostiju, ali i grupa koje su se vratile, možda ne u takvom obimu kao 2019., ali u vršnim mjesecima čak i jače nego te rekordne godine. Podbacili su jedino avio-gosti s time da su Amerikanci negdje na razini 2019., ali su Britanci bili u osjetnom padu, a oni su za Motovun uvijek bili među top pet. Međutim, njemačko tržište je raslo, hrvatsko također, a i sva ostala su u porastu.

(Snimio David Matković)(Snimio David Matković)

Dobrim ovogodišnjim turističkim brojkama zacijelo će pridonijeti i prvo adventsko događanje. Motovun njime upotpunjuje svoju cjelogodišnju ponudu i postaje istinska "destinacija 365" s velikim potencijalom da preraste u prepoznatljivu adventsku destinaciju, jer, osim Čarolije na brdu, u podnožju starog grada drugu godinu zaredom održava se Jingle Bell Rox, Advent u Roxanichu. S ta dva paralelna događanja u Motovunu se nadaju postati i popularna zimska destinacija.

Betlehemska zvijezda i nono

U prvom prizoru "Najljepše božićne priče: Dječak iz Nazaretha", koju potpisuje Frano Novljan i Istra Inspirit, Betlehemska zvijezda prilazi publici s vatrenom lepezom u ruci. Zastaje na trgu.

- Među svim zvijezdama na nebu, jedna zauzima posebno mjesto u srcima svih ljudi. Riječ je, naravno, o meni, Betlehemskoj zvijezdi. Mnogi me zovu i Božićna zvijezda. Ja sam jedan od važnijih motiva jaslica. Ja sam ta koja je tri kralja vodila malom Isusu, ja sam ta koja je obasjavala noć Kristova rođenja. Želite li čuti priču o prvom Božiću? No, krenimo ispočetka. Vodim vas u daleku prošlost, u priču o dječaku iz Nazaretha, kaže Betlehemska zvijezda uvodeći publiku u vrt.

(Snimio David Matković)(Snimio David Matković)

U vrtu sjedi nono u svojoj fotelji. Pije čaj. Uzima knjigu i čita: "Došlo je vrijeme ljubavi i mira. Vrijeme za moju najdražu priču. Najljepšu priču ikad ispričanu. Dječak iz Nazaretha. Evo kako se zbilo rođenje Isusa Krista. Njegova majka Marija bila je zaručena za jednog drvodjelca, a to vam je druga riječ za stolara, kojemu je bilo ime Yosef. Ili kako ga mi iz ovog dijela svijeta znamo - Josip. Majci Isusovoj bijaše ime Marija." Početak je to nove Istra Inspirit predstave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter