ULAGANJE U BOLJU PREHRANU

Labinske škole i vrtići EU novcem uredili nove kuhinje. Okreću se zdravim i lokalnim namirnicama

| Autor: Branko BIOČIĆ
Nova kuhinja

Nova kuhinja


Grad Labin kao osnivač gradskog vrtića i dvije osnovne škole, neprekidno ulaže sredstva u poboljšanje uvjeta rada i boravka u njima. Ono što se već godinama ističe i kao globalni trend, jest ulaganje u poboljšanje prehrane mališana u odgojnim i obrazovnim ustanovama.

Važnost ovoga prepoznala je lokalna akcijska grupa u ribarstvu FLAG "Alba", raspisavši natječaje za bespovratna sredstva kojima bi se kroz renoviranje i opremanje vrtićkih i školskih kuhinja te edukaciju, kako kuhinjskog osoblja, tako i nastavnika, djece i roditelja, podigla kvaliteta prehrane i korištenje domaćih, zdravih namirnica.

- Tradicionalno jesmo ribarski kraj. Stoga je baš kroz našu lokalnu akcijsku grupu za ribarstvo išlo spuštanje bespovratnih europskih sredstava putem natječaja, a namjena je i više nego plemenita. U vremenu hiperkonzumerizma, masovne proizvodnje prehrambenih artikala upitne kvalitete te agresivnih kampanja za njihovo konzumiranje, radimo ono što smo odavno trebali - vraćamo se zdravim i lokalnim namirnicama na kojima su odrasle brojne generacije naših prethodnika, ali i mnogi od nas. Ovim projektom kuhinje našeg vrtića i naših škola europskim se sredstvima obnavljaju i opremaju kako bi na najvišoj kvalitativnoj razini bile spremne za pripremu obroka iz ribljih i ostalih morskih namirnica. Ukupne demografske mjere neće funkcionirati ako se ne pobrinemo i za ono bazično kod naše djece, a to je zdravlje odnosno zdrava prehrana kako u ustanovama, tako i kući, rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Upravo zato je i dio sredstava koje je Grad Labin povukao kroz ovaj natječaj, a radi se o iznosu koji značajno premašuje milijun kuna, namijenjen edukativnim radionicama koje su adresirane gotovo svima kojima su okružena djeca. O važnosti unosa više ribljih i morskih proizvoda, svjesnosti o kvaliteti lokalnih morskih namirnica te pripremi samih obroka neće biti poučeno samo kuhinjsko osoblje. Ubrzo kreće promotivna i edukativna kampanja koja će navedeno prenositi djeci, roditeljima, odgojiteljima, nastavnicima i svima zainteresiranima odnosno svima koji s djecom rade, druže se i provode vrijeme, te im, jednostavno rečeno, kuhaju.

U suradnji sa stručnjacima - nutricionistima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ali i nekoliko priznatih kuhara istarskih ribljih restorana, već se izrađuju novi, prilagođeni i ribljim jelima bogatiji jelovnici. O emotivnoj i neraskidivoj vezi ovih krajeva s morem i ribarstvom govori i sam naziv projekta "More - Hvala", kojim su bespovratna sredstva dodijeljena u okviru Mjere 5.2.1. Nedavno je završena rekonstrukcija i opremanje kuhinje matične zgrade Osnovne škole "Ivo Lola Ribar", te opremanje kuhinje Osnovne škole "Matija Vlačić" Labin i Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" Labin. U sklopu istog poziva novu je opremu dobila i kuhinja labinskog Centra Liče Faraguna, a važno je napomenuti kako će se za polaznike Centra izraditi zasebni edukativni materijali te održati radionice u potpunosti prilagođene djeci s posebnim potrebama i intelektualnim teškoćama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter