Priznanje za "Naj tartuf" 19. izdanja dvodnevnog Festivala istarskih tartufa održanog u Buzetu, jedinom hrvatskom gradu tartufa, pripalo je tartufu tvrtki Zigante. Potvrda je to da nije sve u težini jer u konkurenciji je bilo i težih tartufa od ovog 170 grama teškog primjerka.
Za prestižno festivalsko priznanje nadmetalo se pet firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa: Natura tartufi, Zigante tartufi, Karlić tartufi, Tartufi Istra, Prodan tartufi, te uz njih Udruga tartufara "Istra". Tročlani žiri - županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, Vilma Jeletić i predstavnik Udruge tartufara "Istra" Vlado Božić - uz veličinu ocjenjivao je i oblik, boju, miris i tvrdoću tartufa.
- Sezona je mršava, tartufa je jako malo, a cijene jako visoke, komentirala je Antonella Zigante, preuzimajući priznanje. Potražnje ima, rekla je, ali visoka cijena na neki način koči i prodaju. Da tartufa ima jako malo i da nisu veliki kao što su znali biti prošlih godina - potvrdio je i predsjednik Udruge tartufara "Istra" Darko Muzica, ali i Marko Puh iz tvrtke Natura tartufi.
- Sezona je ekstremno loša. Zbog ekstremne suše koja je trajala više od godinu dana količina tartufa je izuzetno mala, a otkupne cijene su visoke kao i prodajne. Ukoliko se u ovom tjednu nešto tartufa pojavi, a nekakve male naznake jesu da bi tako moglo biti, onda se možda može spasiti sezona, u suprotnom ne preostaje drugo nego čekati drugu, nadamo se bolju, izjavio je Marko Puh.
Što to znači konkretno? Puh ističe da je cijena kilograma bijelog tartufa prve klase 5.500 eura, a druge klase 3.500. Tartufi se, treba i to podsjetiti, mjere na grame poput zlata, s time da ekstra primjerci postižu vrtoglave cijene.
Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, dvodnevni Festival istarskih tartufa u organizaciji buzetske Turističke zajednice i suorganizaciji Grada Buzeta i gradskog komunalca "Parka", vratio se u punom sjaju. Najveći sajam tartufa u regiji otvorili su u subotu izaslanica predsjednika Vlade i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, koji su, kako to i priliči otvaranju manifestacije takve vrste, naribali bijele tartufe na domaće fuže.
Svečanost otvaranja svojim su nastupom obilježili folklorna sekcija i limena glazba Glazbenog društva "Sokol" Buzet i KUD "Lovro Ježek" iz Marije Bistrice u sklopu obilježavanja 40 godina neprekidnog prijateljstva i međusobnih susreta. Zabavni program odvijao se cijelo vrijeme trajanja sajma uz domaći sastav "Fijaka band". Program su vodili Ana Pisak i Alan Poropat. Za najmlađe posjetitelje organizirane su vođene aktivnosti u dječjem kutku.
Buzetski festival tartufa u Mašimovoj škuji, vikend središtu značajne tartufarske smotre i jesenskog sajma posvećenog promociji skupocjene podzemne gljive i domaćih poljoprivrednih proizvoda, okupio je četrdesetak proizvođača tipičnih domaćih proizvoda, većinom iz Istre, a među njima i devet vinara. U velikom šatoru od 700 kvadrata i još 150 kvadrata natkrivenog prostora, u slikovitom ugođaju pravog merkata, moglo se degustirati i kupiti tartufe, te tipične istarske proizvode - pršut, suhomesnate proizvode, sir, maslinovo ulje, vino, med, džemove, marmelade, prirodne sokove, domaće kekse, domaću tjesteninu, rakije... Među izlagačima bio je i OPG Zdenka Čendaka iz Jelovica, sela na 700 metara nadmorske visine, u kojem se bave proizvodnjom brinjevca i eteričnog ulja.
Valmi Coslovich iz vinarije Coslovich iz Čepića pokraj Oprtlja na sajam je uz ostalo, prvi put donio mladu malvaziju.
- Ovogodišnja berba jedna je od boljih jer je bila suša, što paše lozi, a imali smo sreće da nas je priroda obdarila sa četiri kiše u kolovozu i to je taman odlično došlo da grožđe bude kvalitetno, pohvalio se Valmi.
Vinar i maslinar Adriano Černeka iz Medveja kod Vrha također je zadovoljan ovogodišnjom berbom.
- Grožđe je bilo zdravo i lijepo, a količina zadovoljavajuća, komentirao je Černeka.
Vrhunski domaći pršut rezao se na štandu OPG-a Franjul iz Svetog Petra u Šumi.
- Jedva smo dočekali da korona završi i da ponovo krene sajmovanje jer nam je to najbolja prilika za promociju naših proizvoda, rekao je Loris Franjul.
Među prepoznatljivim buzetskim brendovima na sajmu su se predstavili tvrtka Delicia, mala obiteljska tvornica koja radi već 25 godina i jedini je domaći proizvođač keksa bez šećera, kao i destilerija Aura čije rakije, alkoholne perjanice, osvajaju prestižna priznanja na međunarodnim natjecanjima. Na štandu buzetske Pekare Ošo nudili su ljetno - zimsku kombinaciju, uz ostalo sladoled od tamne čokolade s medom i bijelim tartufom i domaće panetone koji su u pravilu u ponudi za božićne i novogodišnje blagdane.
Festival istarskih tartufa pohodili su brojni posjetitelji, većinom domaći, ali i Slovenci, Talijani i Austrijanci. Kao zanimljivost, Iva Jeletić Prodan iz organizacijskog odbora izdvojila je da se subotnjem pješačenju "Stazom tartufara" dugom 11 kilometara odazvao i jedan par iz Škotske. Oni željni sportskih aktivnosti mogli su se priključiti biciklijadi "Tartuf".
- Sajamski vikend vrijeme je kada se grad Buzet, cijela Istra, Hrvatska žele pokloniti kralju naše gastronomije, tartufu, ali i prilika da svi istarski proizvodi budu reprezentativno, zajedno s tartufom zastupljeni, bilo da je riječ o maslinovom ulju, vrhunskim vinima, rakijama, pršutima, kolačima ili svemu onom što Buzet, Istra mogu danas ponuditi, kako domaćim gostima tako i onima koji dolaze iz drugih zemalja, poručio je gradonačelnik Damir Kajin, ujedno i predsjednik buzetskog TZ-a.
Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, koja je pokrenula festival tartufa daleke 2003. godine, tada kao direktorica buzetskog TZ-a, naglasit će da je Festival istarskih tartufa zadnja veća manifestacija u sezoni bijelog tartufa čiji je cilj slaviti tartuf, promovirati ovu vrlo vrijednu podzemnu gljivu, ali i jačati brend same destinacije jer poznato je da je 1999. godine Buzet proglašen gradom tartufa.
- Tartuf je motiv dolaska u Buzet, ali značajan je ne samo za Buzet već i cijelu Istru koja je sve prepoznatljivija po eno gastronomiji, drugom po redu motivu dolaska u Istru, i gdje gostima kroz eno gastronomiju pružamo jedan doživljaj, prenosimo način života, običaje, kulturu i tradiciju, poručila je Prodan Mraković.
U sklopu sajma održano je atraktivno pokazno traženje tartufa "Lov na tartuf", a u ponudi je bila organizirana šetnja s lokalnim vodičem "Upoznaj Buzet i Buzeštinu". Za ljubitelje gastro okusa Istre mamac je bio Buzet na pjatu, gastro show u sklopu kojeg se predstavljaju buzetski ugostitelji, a gdje je konoba Most, najstarija u Buzetu, s 89-godišnjom obiteljskom tradicijom, pripremala fuže s tartufima i fuže s vrganjima, kao i kolač od dunja.
- Sezona je dunja i iskoristili smo to da je više promoviramo u gastronomiji, prenijela je Nilda Marinac.
Pažnju posjetitelja, pa tako i ministrice turizma, privukla je i radionica izrade domaće tjestenine, koju je već tradicionalno vodila Vilma Jeletić.