Priznanje za "Naj tartuf" 19. izdanja dvodnevnog Festivala istarskih tartufa održanog u Buzetu, jedinom hrvatskom gradu tartufa, pripalo je tartufu tvrtki Zigante. Potvrda je to da nije sve u težini jer u konkurenciji je bilo i težih tartufa od ovog 170 grama teškog primjerka.
Za prestižno festivalsko priznanje nadmetalo se pet firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa: Natura tartufi, Zigante tartufi, Karlić tartufi, Tartufi Istra, Prodan tartufi, te uz njih Udruga tartufara "Istra". Tročlani žiri - županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, Vilma Jeletić i predstavnik Udruge tartufara "Istra" Vlado Božić - uz veličinu ocjenjivao je i oblik, boju, miris i tvrdoću tartufa.
- Sezona je mršava, tartufa je jako malo, a cijene jako visoke, komentirala je Antonella Zigante, preuzimajući priznanje. Potražnje ima, rekla je, ali visoka cijena na neki način koči i prodaju. Da tartufa ima jako malo i da nisu veliki kao što su znali biti prošlih godina - potvrdio je i predsjednik Udruge tartufara "Istra" Darko Muzica, ali i Marko Puh iz tvrtke Natura tartufi.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
- Sezona je ekstremno loša. Zbog ekstremne suše koja je trajala više od godinu dana količina tartufa je izuzetno mala, a otkupne cijene su visoke kao i prodajne. Ukoliko se u ovom tjednu nešto tartufa pojavi, a nekakve male naznake jesu da bi tako moglo biti, onda se možda može spasiti sezona, u suprotnom ne preostaje drugo nego čekati drugu, nadamo se bolju, izjavio je Marko Puh.
Što to znači konkretno? Puh ističe da je cijena kilograma bijelog tartufa prve klase 5.500 eura, a druge klase 3.500. Tartufi se, treba i to podsjetiti, mjere na grame poput zlata, s time da ekstra primjerci postižu vrtoglave cijene.
Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, dvodnevni Festival istarskih tartufa u organizaciji buzetske Turističke zajednice i suorganizaciji Grada Buzeta i gradskog komunalca "Parka", vratio se u punom sjaju. Najveći sajam tartufa u regiji otvorili su u subotu izaslanica predsjednika Vlade i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, koji su, kako to i priliči otvaranju manifestacije takve vrste, naribali bijele tartufe na domaće fuže.
Ministrica Brnjac na radionici izrade domaće tjestenine (Snimila Gordana Čalić Šverko)
Svečanost otvaranja svojim su nastupom obilježili folklorna sekcija i limena glazba Glazbenog društva "Sokol" Buzet i KUD "Lovro Ježek" iz Marije Bistrice u sklopu obilježavanja 40 godina neprekidnog prijateljstva i međusobnih susreta. Zabavni program odvijao se cijelo vrijeme trajanja sajma uz domaći sastav "Fijaka band". Program su vodili Ana Pisak i Alan Poropat. Za najmlađe posjetitelje organizirane su vođene aktivnosti u dječjem kutku.
Žiri je ocjenjivao veličinu, oblik, boju, miris i tvrdoću tartufa (Snimila Gordana Čalić Šverko)
Buzetski festival tartufa u Mašimovoj škuji, vikend središtu značajne tartufarske smotre i jesenskog sajma posvećenog promociji skupocjene podzemne gljive i domaćih poljoprivrednih proizvoda, okupio je četrdesetak proizvođača tipičnih domaćih proizvoda, većinom iz Istre, a među njima i devet vinara. U velikom šatoru od 700 kvadrata i još 150 kvadrata natkrivenog prostora, u slikovitom ugođaju pravog merkata, moglo se degustirati i kupiti tartufe, te tipične istarske proizvode - pršut, suhomesnate proizvode, sir, maslinovo ulje, vino, med, džemove, marmelade, prirodne sokove, domaće kekse, domaću tjesteninu, rakije... Među izlagačima bio je i OPG Zdenka Čendaka iz Jelovica, sela na 700 metara nadmorske visine, u kojem se bave proizvodnjom brinjevca i eteričnog ulja.
Vinarija Coslovich (Snimila Gordana Čalić Šverko)
Valmi Coslovich iz vinarije Coslovich iz Čepića pokraj Oprtlja na sajam je uz ostalo, prvi put donio mladu malvaziju.
- Ovogodišnja berba jedna je od boljih jer je bila suša, što paše lozi, a imali smo sreće da nas je priroda obdarila sa četiri kiše u kolovozu i to je taman odlično došlo da grožđe bude kvalitetno, pohvalio se Valmi.
Vinar i maslinar Adriano Černeka (Snimila Gordana Čalić Šverko)
Vinar i maslinar Adriano Černeka iz Medveja kod Vrha također je zadovoljan ovogodišnjom berbom.
- Grožđe je bilo zdravo i lijepo, a količina zadovoljavajuća, komentirao je Černeka.
Vrhunski domaći pršut rezao se na štandu OPG-a Franjul iz Svetog Petra u Šumi.
- Jedva smo dočekali da korona završi i da ponovo krene sajmovanje jer nam je to najbolja prilika za promociju naših proizvoda, rekao je Loris Franjul.
OPG Franjul iz Svetog Petra u Šumi (Snimila Gordana Čalić Šverko)
Među prepoznatljivim buzetskim brendovima na sajmu su se predstavili tvrtka Delicia, mala obiteljska tvornica koja radi već 25 godina i jedini je domaći proizvođač keksa bez šećera, kao i destilerija Aura čije rakije, alkoholne perjanice, osvajaju prestižna priznanja na međunarodnim natjecanjima. Na štandu buzetske Pekare Ošo nudili su ljetno - zimsku kombinaciju, uz ostalo sladoled od tamne čokolade s medom i bijelim tartufom i domaće panetone koji su u pravilu u ponudi za božićne i novogodišnje blagdane.
Festival istarskih tartufa pohodili su brojni posjetitelji, većinom domaći, ali i Slovenci, Talijani i Austrijanci. Kao zanimljivost, Iva Jeletić Prodan iz organizacijskog odbora izdvojila je da se subotnjem pješačenju "Stazom tartufara" dugom 11 kilometara odazvao i jedan par iz Škotske. Oni željni sportskih aktivnosti mogli su se priključiti biciklijadi "Tartuf".
- Sajamski vikend vrijeme je kada se grad Buzet, cijela Istra, Hrvatska žele pokloniti kralju naše gastronomije, tartufu, ali i prilika da svi istarski proizvodi budu reprezentativno, zajedno s tartufom zastupljeni, bilo da je riječ o maslinovom ulju, vrhunskim vinima, rakijama, pršutima, kolačima ili svemu onom što Buzet, Istra mogu danas ponuditi, kako domaćim gostima tako i onima koji dolaze iz drugih zemalja, poručio je gradonačelnik Damir Kajin, ujedno i predsjednik buzetskog TZ-a.
Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, koja je pokrenula festival tartufa daleke 2003. godine, tada kao direktorica buzetskog TZ-a, naglasit će da je Festival istarskih tartufa zadnja veća manifestacija u sezoni bijelog tartufa čiji je cilj slaviti tartuf, promovirati ovu vrlo vrijednu podzemnu gljivu, ali i jačati brend same destinacije jer poznato je da je 1999. godine Buzet proglašen gradom tartufa.
- Tartuf je motiv dolaska u Buzet, ali značajan je ne samo za Buzet već i cijelu Istru koja je sve prepoznatljivija po eno gastronomiji, drugom po redu motivu dolaska u Istru, i gdje gostima kroz eno gastronomiju pružamo jedan doživljaj, prenosimo način života, običaje, kulturu i tradiciju, poručila je Prodan Mraković.
Karlić tartufi (Snimila Gordana Čalić Šverko)
U sklopu sajma održano je atraktivno pokazno traženje tartufa "Lov na tartuf", a u ponudi je bila organizirana šetnja s lokalnim vodičem "Upoznaj Buzet i Buzeštinu". Za ljubitelje gastro okusa Istre mamac je bio Buzet na pjatu, gastro show u sklopu kojeg se predstavljaju buzetski ugostitelji, a gdje je konoba Most, najstarija u Buzetu, s 89-godišnjom obiteljskom tradicijom, pripremala fuže s tartufima i fuže s vrganjima, kao i kolač od dunja.
- Sezona je dunja i iskoristili smo to da je više promoviramo u gastronomiji, prenijela je Nilda Marinac.
Pažnju posjetitelja, pa tako i ministrice turizma, privukla je i radionica izrade domaće tjestenine, koju je već tradicionalno vodila Vilma Jeletić.