GASTRO

PETI DANI MEDNIH DELICIJA SREDIŠNJE ISTRE: Od petka do kraja ožujka medni jelovnici u sedam ugostiteljskih objekata

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ivan Klanjac, Renato Krulčić i Sanja Kantaruti (Snimio: Anđelo Dagostin)

Ivan Klanjac, Renato Krulčić i Sanja Kantaruti (Snimio: Anđelo Dagostin)


U ugostiteljskim objektima na području TZ-a središnje Istre, od petka 12., pa sve do 31. ožujka, odvijat će se peti Dani mednih delicija središnje Istre, najavili su u resortu i restoranu Čiže kraj Trviža direktorica TZSI Sanja Kantaruti, predsjednik TZSI Renato Krulčić i vlasnik resorta Čiže Ivan Klanjac.

- Lani su Dani meda bili posljednja manifestacija prije kovida koja se održala na području Grada Pazina, a ove godine morali smo nažalost preskočiti samu manifestaciju što ne znači da Dane mednih delicija ne možemo nastaviti, kazao je uvodno pazinski gradonačelnik Krulčić koji se zahvalio svim ugostiteljima koji su se uključili u ovu gastronomsku manifestaciju.

- Cilj nam je bio spojiti našu gastronomiju i naše medare nudeći posjetiteljima središnje Istre zanimljiv gastronomski tanjur, te time potaknuti potrošnju, ali i sam dolazak, i tako doprinijeti ugostiteljskom sektoru i vrijednim medarima, dodao je Krulčić napomenuvši da će se izabrani jelovnici nuditi na terasama uključenih ugostiteljskih objekata.

Naglasio je da je Grad već ponudio 50-postotno sufinanciranje za nabavku grijalica, a ugostitelji se za to još uvijek mogu javiti.

- Drago nam je da možemo predstaviti resort Čiže kao prostranu destinaciju između Trviža i Škropeti koja posjetiteljima nudi dovoljan razmak kako bi se smanjila epidemiološka opasnost. Gostima ćemo ponuditi medne delicije kao što su ravioli sa sirom u umaku od meda, pileća prsa u umaku od meda i začinskog bilja, uz prilog povrće te kao desert panna cotta s medom i orasima ili palačinke sa skutom i medom, kazao je Ivan Klanjac, vlasnik resorta i restorana Čiže koji je otvoren 2016. godine.

Spomenimo da se osamljeni resort i restoran Čiže nalazi u pitoresknom krajoliku na samoj nekadašnjoj granici habsburške i mletačke Istre, a uz njega žubori potok koji ponire u ponor Čiže. Atraktivne jelovnike koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta po promotivnoj cijeni od 120 kuna nudit će još šest ugostiteljskih objekata. Konoba-pizzeria "2. Peron" (Cerovlje) nudi rolice domaćeg pršuta punjene skutom i medom, proljetni prilog od mladog luka; pačja prsa u umaku od istarskog muškata, meda i naranče s nabujkom od karfiola; te kruške u crnom vinu na kremi od mascarponea s medom. Agroturizam Stara štala (Borut) nudi makarune u bijelom umaku (vrhnje, 2-3 vrste sira) s medom; restani krumpir; svinjski but s umakom od meda; salata; palačinke sa skutom i medom, te kuhano vino.

Konoba Dišpet (Zajci, Pićan) odlučila se za pileći carpaccio s medom; pačja prsa u umaku od naranče i meda; te "pijane kruške". Tomažova konoba (Vošteni, Sv. Lovreč) pak nakon aperitiva dobrodošlice servira: medeni istarski pijat; domaće kobasice i panceta s medom uz prilog; te medeni kolač. Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi) se odlučila za pečeni svinjsku but na salati od jabuke i celera s medom i orasima; smotuljke od svinjskog karea s kaduljom u umaku od malvazije i meda; krema od broskve i pečeni krumpir; te žličnjake od skute s medom i cimetom. Konačno, konoba Marino (Gračišće) uz medeni aperitiv nudi: istarsku maneštru; domaću kobasicu s krumpirom na domaćoj panceti i žbuli te kiselim kapuzom; umak od senfa s medom; te svježu kravlju skutu s medom.

U većini ugostiteljskih objekata potrebno se prethodno najaviti. S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, pojedini ugostitelji ove godine nude i mogućnost preuzimanja ili dostavu "mednih" menija.

Organizator je, kao i prethodnih godina, TZ središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara "Lipa" Pazin, Grad Pazin, LAG "Središnja Istra" i Udruženje obrtnika Pazin. Dodatne informacije o manifestaciji dostupne su na www.central_istria.com/hr/dogadjanja-event.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter