NOVIGRAD

POVEĆAN PRORAČUN: Spoj staroga i novoga u vizurama suvremenog Kulturnog multimedijalnog centra


Buduće ljetno kino, nešto bi umanjili nauštrb navedene dogradnje i trebalo bi biti kapaciteta 150 osoba, a unutarnje oko 400 * U tom unutarnjem dijelu postojeće dvorane oblik dvorane i lagana padina ostaju isti samo planiramo malo proširenje pozornice i prenamijenu u salu u manju dvoranu (black box) gdje bi se održavale manifestacije komornog karaktera, a posebice plesne priredbe

Na prošlotjednoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Novigrada vijećnici su jednoglasno usvojili prve izmjene i dopune proračuna Grada koji je sa prvotnih 52 milijuna kuna, uvećan na 64 milijuna kuna od kojih se najznačajnija promjena od 12 milijuna kuna odnosi na sanaciju i rekonstrukciju sadašnje kino-dvorane.

Odnosno odnosi se na izgradnju budućeg Kulturnog multimedijalnog centra kao prioritetne kapitalne investicije ove male, brzo rastuće lokalne zajednice koja je u 2017. godini prema Fininoj analizi proglašena, prema indeksu razvijenosti, najrazvijenijim gradom u Hrvatskoj.

Odabran projektant Idis Turato

Novigradsko kino djelovalo je nekada u sastavu jedinstvenog Narodnog sveučilišta "Ante Babić" Umag u čijem je sastavu organizacijski radilo i današnje Otvoreno učilište Buje, a najpopularnija djelatnost novigradske podružnice bila je kinematografska. Osobito je bila popularna u ljetnim mjesecima jer je u sastavu objekta postojalo ljetno kino gdje su se u neposrednoj blizini mora i visokih borova u vedrim noćima projicirale brojne filmske uspješnice. S vremenom se zbog nerentabilnosti novigradsko učilište pred desetak godina ugasilo, a u sklopu zgrade je rekonstruirana suvremena gradska knjižnica koja djeluje kao samostalni pravni subjekt. Ideja o rekonstrukciji zgrade bivšeg novigradskog (sve)učilišta, smještenog na atraktivnoj lokaciji u strogom centru grada uz samu gradsku plažu i primorsku šetnicu bi nedavnim izglasavanjem odluke gradskih vijećnika, konačno, trebala ugledati svjetlo dana. Za izradu arhitektonskog idejnog rješenja i finalnog projekta odabran je renomirani Arhitektonski biro Turato Rijeka, a izrađivač projekta je arhitekt Idis Turato. Osim što je dobitnik više nagrada za svoje projekte, zanimljivo je spomenuti da je magistrirao na poslijediplomskome studiju graditeljskog nasljeđa, pa je i ovo jedinstvena prilika da na naslijeđenom objektu iz razdoblja slavne hrvatske moderne spoji arhitektonski različite stilove. (Sanja BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter