ZAGREB

Zagrebački Crveni križ u projektu AKUS za zapošljavanje umirovljenika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački Crveni križ provodi EU projekt za zapošljavanje umirovljenika "Aktivni, kreativni, uključeni, sretni - AKUS", a u četvrtak su o projektu, kojeg provode u partnerstvu s Domom za starije osobe „Sveta Ana“', izvijestili su na konferenciji za novinare.  

Projekt je usmjeren razvijanju inovativnih usluga i povećanju kvalitete usluga u zajednici za umirovljenike s područja Grada Zagreba te podizanju svijesti o važnosti aktivnog starenja, izvijestili su iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreba.

"Umirovljenici imaju određene prednosti – to su osobe koje su stručne, imaju životno i radno iskustvo, mudrost, raspoložive su za posao i nemaju dodatnih obiteljskih angažmana, već su fokusirani na posao. Iskustvo nam pokazuje i da pridonose razvoju pozitivnog okruženja i pozitivne radne klime", istaknula je predstojnica Područne službe Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marija Halić.

S druge strane, dodala je, uključivanjem na tržište rada umirovljenici povećavaju svoj financijski budžet, osjećaju se korisnima, izuzetno su spremni stjecati nova znanja i vještine, imaju iskustvo i razvijenu vještinu prenošenje znanja postojećim zaposlenicima.

Halić je pozvala sve umirovljenike koji se osjećaju zdravi i motivirani u svijet rada, poručivši im kako se mogu prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje koji će s njima vrlo rado surađivati i uključiti ih u svijet rada. 

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava zahvalio je suradnicima te najavio da će program AKUS nastaviti i dalje. 

U sklopu projekta, predstavili su i rezultate istraživanja pod nazivom „Kvaliteta života umirovljenika i zadovoljstvo programima korisnika Gradskog društva Crvenog križa Zagreb“ koje su proveli istraživači s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a jedna od njih,  dr.sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan, predstavila je rezultate i publikaciju.

Anketno istraživanje na uzorku od 502 umirovljenika Grada Zagreba, od kojih je oko polovica, njih 243, pohađalo tečajeve u organizaciji GDCK Zagreb, pokazalo je da su, od važnih područja života, sudionici najzadovoljniji odnosima s bližnjima, a najmanje zadovoljni svojim životnim standardom i zdravljem, što je u skladu s njihovom dobi. Razlike između polaznika i nepolaznika programa Gradskog društva Crvenog križa Zagreb utvrđene su jedino u zadovoljstvu vlastitim zdravljem, gdje su polaznici programa iskazali nešto više procjene zadovoljstva. 

„Pogled na život iz drugog ugla“ bila je tema izlaganja suradnice u provedbi projektnih aktivnosti, 81-godišnje profesorice njemačkog jezika Irme Hoppe koja je prisutnim umirovljenicima poručila da nikad nije kasno te svakome tko želi raditi savjetovala da to i učini. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter