dok traje korona kriza

U PRIPREMI ZAKON KOJI "RUŠI" ZAKON O RADU? Ministarstvo tvrdi da je to samo radni materijal koji nije trebao izaći u javnost

| Autor: Portal Glas Istre

Časopis "Radno pravo" upozorio je da se priprema prijedlog zakona koji bi privremeno, dok traje epidemija koronavirusa, faktički suspendirao Zakon o radu (ZOR) i značajno smanjio radnička prava, zbog čega su već prosvjedovali sindikati, dok u Ministarstvu rada tvrde da je to "samo jedan u nizu radnih materijala", piše Jutarnji list

"Radno pravo" piše da Vlada priprema novi zakon radnog naslova "Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID-19", koji bi poslodavcima omogućio smanjivanje plaća do minimalca, ukidanje jednokratnih materijalnih prava i pojedinih odredbi kolektivnih ugovora.

Poslodavac bi mogao radniku ponuditi dodatak ugovora o radu kojim bi se skratilo radno vrijeme i ugovorila niža plaća, mogao bi jednostrano odlučiti o radu od kuće i smanjiti naknadu plaće zbog prekida rada, a ne bi morao više primjenjivati za radnika najpovoljnije pravo.

Također, radnika bi mogao poslati na godišnji odmor, promijeniti mu raspored radnog vremena i ne bi ga morao slati na periodične preglede. Uz to, odluke bi mogao donositi bez savjetovanja i suglasnosti s radničkim vijećem.

Urednik časopisa i stručnjak za radno-pravne odnose Krešimir Rožman rekao je Hini da je riječ o radnom materijalu, ali se zasigurno može očekivati donošenje nekih rješenja s obzirom da se zbog epidemije masovno krši ZOR - primjerice, rad od kuće većinom nije posebno ugovoren.

Upitan može li se zbog suzbijanja epidemije pristati na rezanje radničkih prava, odgovorio je da se s pravne strane može, ali je problem pronaći ravnotežu u praksi.

"Neke stvari sigurno treba napraviti, za neke samo nedostaje zakonsko određenje. Za radnika bi moglo biti bolje da sada potroši godišnji i da se situacija u međuvremenu stabilizira, nego da odmah dobije otkaz", kaže Rožman.

Što se tiče smanjivanja plaća, to treba napraviti u dogovoru sa sindikatima. Rožman ističe da u sadašnjoj situaciji treba pronaći odgovarajuća rješenja koja će omogućiti opstanak najvećeg broja poslodavaca i radnika, ali i spriječiti zlouporabu mjera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter