ZAGREB

Socijaldemokrati: Svoj djeci dostupni vrtići, a odgajateljima primjerene plaće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupnici Socijaldemokrata upozorili su u petak na težak položaj zaposlenih u predškolskom odgoju i obrazovanju i najavili potporu prosvjedu odgajatelja, najavljenom za subotu na Jelačićevu trgu, te zatražili dostupnost vrtića svoj djeci i primjerene plaće odgajateljima.

Romana Nikolić upozorila je da je pohađanje kvalitetnih programa u vrtićima nejednako raspoređeno jer imamo preko 500 jedinica lokalne samouprave, u kojima odgoj i obrazovanje ovise o razvijenosti, mogućnosti ulaganja i socijalnoj svijesti čelnika.

Hrvatska je na samom dnu EU-a sa samo 56 posto uključenosti djece u programe predškolskog obrazovanja, a do kraja godine ima obvezu uključivanja barem 95 posto djece predškolske dobi. Usto, dodala je, svake godine na listama čekanja ostane čak 5000 djece, a vrtići su posebno nedostupni djeci nezaposlenih roditelja i iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa.

Imamo i deficitarne i potplaćene odgajatelje, koji se jedini ne financiraju iz državnog proračuna nego ovise o dobroj volji jedinica lokalne samouprave, pa se njihove plaće kreću od 3900 kuna do 8000 kuna za isti posao, upozorava Nikolić.

"Trenutno u svakoj vrtićkoj skupini po smjeni radi jedan odgajatelj na 25 do 30 djece umjesto propisanih od osam do 10. Time ne samo da je već narušena kvaliteta predškolskog odgoja i obrazovanja nego se radni dan svodi da preživljavanje i očuvanje zdravog razuma nakon radnog vremena, pitajući se da li su djeca stigla doma 'u komadu', bez ozljeda”, kaže Nikolić.

Hrvatskoj nedostaje 5000 odgajatelja

Nedostaje nam 5000 odgajatelja, a Vlada umjesto da ulaže u njih i pomoćno osoblje, koje za plaću od 3750 kuna obavlja sve poslove, od čišćenja vrtića do hranjenja djece, planira isključivo gradnju i rekonstrukciju objekata.

Davor Bernardić pozvao je na sutrašnji prosvjed odgajatelja dodavši kako su predložili subvencioniranje vrtića u Zagrebu jer se zbog ukidanja mjere roditelj-odgajatelj očekuje pojačan pritisak. Na to se gradonačelnik Tomislav Tomašević oglušio, kaže Bernardić, što pokazuje da nema sposobnosti da se bilo kakva suvisla stvar u Zagrebu provede.

Zato će Socijaldemokrati ponuditi model koji bi trebao ujednačiti standard u svim hrvatskim vrtićima tako da svako dijete u Hrvatskoj ima pravo na vrtić pod jednakom cijenom i istim uvjetima upisa. Usto, predložit će jednake plaće za sve odgajatelje te ujednačavanje standarda i opremanja svih vrtića u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter