ZAGREB

MZO: Sindikati zahtjeve šalju na pogrešnu adresu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagiralo je na prosvjed sindikata u povodu izmjena Zakona o predškolskom odgoju, istaknuvši da je sredstva za plaće i ostala sredstva za financiranje dječjih vrtića dužan osigurati osnivač te da su stoga njihovi zahtjevi upućeni na pogrešnu adresu.

Temeljem Zakona sredstva za plaće zaposlenika dječjih vrtića kao i ostala sredstva za financiranje dječjih vrtića dužan je osigurati vlasnik/osnivač dječjeg vrtića, a to su općine, gradovi i županije, napominju iz Ministarstva.

Isto je tako propisano, dodaju, da njihova minimalna plaća mora biti na razini plaća u osnovnim školama, što znači da grad ili županija mogu osigurati i veće plaće.

"Dakle, zahtjevi koje sindikati imaju šalju na pogrešnu adresu. Prava adresa su općine, gradovi i županije koji su vlasnici vrtića", ističu iz Ministarstva.

Međutim, naglašavaju, Zakonom koji je upravo na raspravi u Saboru predložene su nove odredbe kojima se propisuje da se u državnom proračunu mogu osigurati sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića čiji je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a koji nisu u mogućnosti financirati rad vrtića na svom području.

To će se napraviti na temelju mjerila i kriterija koje uredbom propisuje Vlada, a jedinice lokalne uprave i samouprave kojima pomoć bude stvarno trebala, tu će pomoć i dobiti. "Umjesto da se takva odredba pozdravi mi imamo prosvjede protiv tog zakona i te odredbe", ističu iz MZO.

Osim toga, dodaju, "prije nešto više od mjesec dana, potpuno lažno i neutemeljeno, isti akteri koji sad prosvjeduju govorili su da ukidamo državni pedagoški standard što se pokazalo potpuno netočnim i lažnom viješću".

Ovim zakonom, poručuju iz Ministarstva, povećava se pedagoški standard jer je upravo u tijeku javni poziv kojim smo omogućili financiranje dječjih vrtića čime se povećava i poboljšava standard u vrtićima.

"U ovom prijedlogu zakona vidi se da nema nikakvog ukidanja državnog pedagoškog standarda. Prema tome, ne razumijem ni taj dio prosvjeda do kraja, a pogotovo ovakvo prosvjedovanje s jedne strane na krivu adresu, a s druge o nečemu što uopće nije problem", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs novinarima nakon sjednice Vlade.

"To mogu jedino shvatiti kao politički pritisak u trenutku kada smo objavili javni poziv za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju vrtićkih kapaciteta na cijelom području Hrvatske", dodao je.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter