(Hina/EPA)
Franko Lukež, jedan od najuglednijih gastronomskih publicista u Hrvatskoj te najznačajniji istarski gastronomskih novinara umro je u petak navečer u 71. godini života, nakon kratke i teške bolesti,
Lukež se počeo baviti gastronomijom još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a tijekom niza desetljeća napisao je bezbroj relevantnih gastronomskih recenzija, prvi je uredio Istarsku kuharicu, a zatim i Slavonsku kuharicu te knjigu Dalmatinska kuhinja: gastronomsko turistički vodič. Od 1996. godine je radio na enogastronomskom vodiču Istra gourmet.
Kolege za njega kažu da je unaprijedio i vratio dostojanstvo domaćoj gastronomiji.
Bavio se i gastro kritikom, pisao je za Glas Istre u kojem je bio i zaposlen niz godina, odnosno u "Istarskoj nakladi".
Surađivao je i s ostalim medijima te vodio emisiju na Radio Puli pod nazivom "Radiodegustacija" gdje je na svoj osebujan način otkrivao tajne gradova i što u njima treba kušati.
Franko Lukež u više je mandata obavljao dužnost predsjednika Hrvatskog sommelier kluba te je značajno unaprijedio i dinamizirao rad samog kluba.