ZAGREB

Prijatelji životinja pokrenuli projekt "Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga Prijatelji životinja pokrenula je projekt "Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” kojim žele žele potaknuti domaće proizvođače da proizvode i plasiraju na tržište nove veganske proizvode.

Projektom se želi ostvariti i pojačati suradnja hrvatskog poljoprivrednog sektora fokusiranog na proizvodnju biljnih proizvoda te promovirati i povećati vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane, a podršku projektu daje i Ministarstvo poljoprivrede.  

Prijatelji životinja pojasnili su da domaći proizvođači, koji žele sudjelovati u projektu, trebaju proizvesti veganski proizvod prema vlastitoj želji i/ili u skladu s potrebom na tržištu na temelju proizvodnje kojom se bave.

Proizvod, dodali su, treba biti biljna inačica nekog proizvoda koji se inače radi sa sastojcima životinjskog podrijetla, a koji će rado pojesti svi, neovisno o načinu prehrane. To znači da proizvod ili jelo bude osmišljeno i proizvedeno bez namirnica životinjskoga podrijetla, odnosno bez mesa, jaja, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda te meda.

Novi osmišljeni biljni proizvodi i njihovi proizvođači bit će promovirani na svim društvenim kanalima udruge Prijatelji životinja radi povezivanja s 
potrošačima, tj. kupcima, tvrtkama, trgovinama, restoranima, slastičarnicama, kafićima, pekarama i slično.

Prijave kreću s VegeSajmom, koji će se održati 15. lipnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a najinovativnijim proizvodima Prijatelji životinja dodijelit će plakete na ovogodišnjem 13. ZeGeVege festivalu održivog življenja 3. i 4. rujna. 

Iz Prijatelja životinja ocijenili su da je proizvodnja i konzumacija veganskih proizvoda od presudne važnosti za opstanak čovječanstva jer biljna prehrana, osim što spašava milijarde životinja i zdravija je, neusporedivo manje zagađuje okoliš i štedljivije iskorištava prirodne resurse. 

"Globalna emisija stakleničkih plinova izravno je povezana s uzgojem stoke i njezinih nusproizvoda u iznosu od čak 51 posto. Stočarstvo je također odgovorno za 65 posto emisije dušikova oksida, koji je 296 puta destruktivniji od CO2”, upozorili su Prijatelji životinja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter