PROSVJETARI NASTAVLJAJU ŠTRAJKATI

PLENKOVIĆ O ZABRANI ŠTRAJKA: Pričekat ćemo informaciju sindikalnih čelnika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković nije u srijedu izravno odgovorio hoće li Vlada tražiti zabranu štrajka u školama, već će pričekati informaciju sindikalnih čelnika o izjašnjavanju prosvjetnih radnika o ponudi Vlade.

Plenković je nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom rekao novinarima kako su, nakon dosadašnjeg tijeka štrajka, "roditelji jako frustrirani", a po broju poruka koje u Vladi zaprimaju "sada već i ekstremno ljuti".

Tu više ne možemo govoriti o solidariziranju i simpatiji, imamo ljude koji sada imaju problem kuda s djecom toliko dugo, ustvrdio je Plenković dodavši kako je štrajk ušao "u fazu iracionalnog".

Na zamolbu da komentira izjavu ministra financija Zdravka Marića da se javnim službenicima neće moći povećati osnovica ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu, odgovorio je kako "treba pažljivo slušati što ministri govore u intervjuima, naročito onima koji su neprestano prekidani pitanjima, pa se onda vuku krivi zaključci".

Marić nije rekao da se povećanje neće odnositi na sve javne službe ako to sindikati obrazovanja ne potpišu, tvrdi premijer, pa optužbe o navodno "skandaloznoj izjavi i ucjeni ministra Marića" nisu dobre, jer utječu na referendumsko izjašnjavanje članova sindikata.

Smatra kako se u ovom slučaju otkrilo da "jako puno ljudi govori jako puno o sustavu plaća, a u načelu jako malo zna i o kolektivnom pregovaranju i tome što čini plaću i kako se dogovaraju socijalni partneri".

Ocijenio je kako "imamo štrajk koji u svojoj supstanci nije predmet pregovora između Vlade i sindikata", a na upit novinara je li to temelj za zabranu štrajka odgovorio je - "polako, to je nešto drugo".

Na upit novinara o mogućem prosvjedu liječnika zbog problema prekovremenih sati Plenković je rekao da to nije novo pitanje te da je ministar zdravstva Milan Kujundžić zadužen za dogovaranje sastanka s Hrvatskom liječničkom komorom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter