VIROVITICA

Ovogodišnja obljetnica proglašenja Papuka parkom prirode bez posjetitelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Obljetnica odluke o proglašenju planine Papuk parkom prirode, koju je Sabor donio 23. travnja 1999. zbog iznimne geološke i biološke raznolikosti te kulturno-povijesne baštine, ove će se godine zbog epidemije obilježiti bez posjetitelja.

Situacija zbog virusa covid-19 ove nam godine ne omogućava da s posjetiteljima obilježimo obljetnicu osnutka Parka na način kako priliči  jednom prirodnom, kulturnom i geološkom gigantu poput Papuka“, rekao je u četvrtak ravnatelj tog Parka prirode Alen Jurenac.

Papuk se administrativno nalazi na području dviju županija, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske, a prostire se na površini od 336 četvornih kilometara. Gotovo 96 posto planine prekriveno je šumom.

Juernac napominje kako se unutar te cjeline nalaze brojne oaze s većim stupnjem zaštićenosti nego ostali dijelovi parka.

Status posebno zaštićenih dijelova dobili su zbog svojih neuobičajenih značajki koje ih manifestiraju kao jedinstvene u području, regiji, zemlji ili čak i šire.

Riječ je o gorskoj dolini Jankovac na 475 metara nadmorske visine, koja je 1955. proglašena zaštićenom Park šumom, te o prvom geološkom hrvatskom spomeniku Rupnica.

Spomenikom prirode Rupnica je proglašena 1948., a njezin geološki značaj je u jedinstvenoj morfološkoj pojavnosti stupastog lučenja vulkanskih stijena. Stupovi su nastali kao posljedica stvaranja pukotinskih sustava pri hlađenju magme na prolazu prema površini Zemlje.

Park prirode Papuk postao je članom Europske (EGN) i Svjetske (GGN) mreže geoparkova 2007. godine, kao prvi geopark iz Hrvatske.

Projekt "Geopriče UNESCO geoparka" lani je na Danima hrvatskog turizma Parku prirode Papuk donio nagradu Hrvatske turističke zajednice, u kategoriji "Održivi turizam".

Prošle godine znamenitosti Parka prirode Papuk obišlo je 50 tisuća posjetitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum