ZAGREB

Oporba: Zemljišno-knjižnom sustavu treba snažna revolucija, ne mini reforma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Oporbeni saborski zastupnici su u raspravi o izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama, rekli da zemljišno-knjižnom sustavu sustavu treba snažna revolucija i da predložene izmjene zakona, unatoč pomacima, neće riješiti problem neusklađenosti zemljišnih knjiga s katastrom.

Vladajući saborski klubovi i zastupnici pozdravili su vladinu najavu ubrzanja postupaka osnivanja i obnove zemljišnih knjiga. 

Unatoč tome što su određeni pomaci napravljeni, Mišel Jakšić (Klub SDP-a) kazao je kako smatraju da zemljišne knjige i stanje u gruntovnicama nije takvo koje ih može zadovoljiti. Kaže da tom sustavu ne treba mini reforma već "snažna revolucija" kako bi se konačno podvukla inventura i mogli bi vidimo gdje smo.

Jakšić je upozorio i da građani kada upadnu u "žrvanj" rješavanja zemljišnih knjiga i uđu u gruntovnicu onda se najbolje vidi koliko je tu akumuliranog desetljetnog nereda. 

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) ocijenila je da u tom sustavu neće biti reda i neće se napraviti iskorak dok se ne napravi zajedničko tijelo katastra i gruntovnice, koje bi treba biti na istom mjestu. Također, upozorila je i da od 1945. godine (i tadašnje Jugoslavije) imamo nasljeđe u kojem nismo vodili računa o  vlasništvu i to sada dolazi na naplatu.

Pavić: U zakon staviti odredbe koje će sprječavati pranje novca kroz kupnju nekretnina

Željko Pavić (Klub socijaldemokrata) predložio je da u zakon uđe stavak da se ugovori moraju sklopiti kod javnog bilježnika, odvjetnika ili odvjetničke kancelarije, kako se više ne bi moglo dogoditi da netko kupi nekretninu za novac za koji se ne zna podrijetlo.

Podsjetio je da su u Saboru prije nekoliko mjeseci donijeli zakon koji je definirao da se nakon pet godina više nema pravo pitati osobu za neusklađenost prihoda i imovine. Time se, smatra dao prostor onima koji imaju "crni novac" i time oštećuju državu. Stoga se založio da se u zakon stave odredbe koje će sprječavati pranje novca kroz kupnju nekretnina. "Mi smo trenutno sa našom zakonskom regulativom oaza za pranje crnog novca", upozorio je Pavić.  

Ante Kujundžić (Klub Mosta) smatra da ovaj zakon ne će riješiti ključni problem hrvatske države - neusklađenost zemljišnika s katastrom. Smatra i da zemljišno-knjižni postupci moraju ostati u domeni sudova, a ne javnih bilježnika.

Za razliku od njega, Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) pozdravila je uvođenje javnih bilježnika, kao povjerenika suda, u postupke osnivanja i obnove zemljišne knjige. To će, ocijenila je, značajno utjecati na dinamiku postupaka koji više neće ovisiti samo o kadrovskim kapacitetima sudova. 

Poručila je i da Ministarstvo pravosuđa treba poticati obnove zemljišnih knjiga i biti podrška sudovima, a naročito u Zagrebu, gdje je većina zemljišnih knjiga neobnovljena nakon izmjera provedenih od 1950. do 1970. i danas su neusklađene  s katastrom i stvarnim stanjem. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter