ZAGREB

Jerković: Nacionalni plan za borbu protiv raka čim prije implementirati

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska europarlamentarka Romana Jerković poručila je sa skupa o ishodima liječenja onkoloških pacijenata kako žele hitnu implementaciju Nacionalnog plana za borbu protiv raka te je najavila osnivanje neformalne skupine kao instrumenta pritiska na zdravstvenu administraciju.    

"Željeli bismo da nacionalni plan za borbu protiv raka čim prije započne s implementacijom. U njemu su sadržana brojna rješenja za aktualne probleme koje imamo u onkološkoj skrbi i onkološkom sustavu", poručila je u četvrtak Jerković na konferenciji koju je uz podršku saborskog Odbora za zdravstvo organizirala u Zagrebu. 

Novinarima je rekla da će zaključke konferencije na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz zdravstva i zdravstvene skrbi, kreatori politika te pacijenti i predstavnici udruga oboljelih od karcinoma, proslijediti ministru zdravstva Viliju Berošu koji se nije odazvao pozivu na sudjelovanje.  

"Predložit ću da osnujemo neformalnu skupinu koja će se sastojati od građana, pacijenata, stručnjaka i političara. Bit će to legalan instrument pritiska na zdravstvenu administraciju da čim prije započne s implementacijom i da akcijski plan ugleda svjetlo dana", najavila je Jerković.

Raduje se, kaže, što će ta skupina biti njezin gost u Europskom parlamentu gdje će organizirati sastanke s Europskom komisijom, krovnim udrugama pacijenata i zastupnicima iz drugih država članica EU-a kako bi mogli razmijeniti informacije, znanja, iskustva i dobre prakse. 

Žele i da se pokrene opsežna kampanja zdravstvenog prosvjećivanja, posebno mladih jer je važno djelovati na čimbenike rizika koji su danas u direktnoj korelaciji s nastankom karcinoma. 

Također, žele da se pod hitno vrati probir na rak vrata maternice koji je ukinut 2016., a koji je davao rezultate. 

"Ako mogu Slovenci, ako su oni za Europsku komisiju jedan od svijetlih primjera, zašto i mi ne bismo mogli biti? Ako je u Finskoj danas rak vrata maternice postao rijetka bolest, ne vidim zašto i mi ne bismo mogli postići u dogledno vrijeme sličan rezultat", kaže Jerković.

Ističe da će razgovarati i o registru ishoda liječenja jer su ishodi liječenja iznimno važni i to mora biti ključni temelj za transformaciju zdravstvenog ishoda na dobrobit pacijenata. 

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac kaže kako je veliki problem što se ne zna tko su članovi povjerenstva koje donosi akcijski plan, te se nada da će plan uskoro ugledati svjetlo dana. Istaknula je kako je to potrebno jer smo u 2019. izgubili 13.552 čovjeka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter