TREĆEG NEMA

HRVATSKA BIRA (SAMO) IZMEĐU HDZ-a I SDP-a Predizborna kampanja mogla bi biti prljava, a izbornog POBJEDNIKA ČEKAJU TEŠKA VREMENA

| Autor: Jurica Körbler

Samo je jedno sigurno. Nitko neće moći glatko sastaviti novu vladu. Kao i često do sada odluka će biti u rukama manjinaca, prije svega Milorada Pupovca. Međutim, ni sa manjincima, ako HDZ ne ostvari nekim čudom sjajan rezultat, neće biti Plenkoviću dovoljno da lako i komotno osvoji drugi mandat. Ako SDP opet ostane u oporbi, sudbina Davora Bernardića je posve jasna. Maknuli bi ga preko noći i teško bi mu pomogli ‘njegovi’, koji će se sigurno smjestiti i u vrh stranke i u novi saziv Sabora

Još pravo nije ni počelo, a iza kulisa se već odvija grčevita bitka za svaki glas, za svakog potencijalnog budućeg zastupnika, ali i razgovori tko će s kim i pod kojim uvjetima. Kako Glas Istre saznaje vode se i neformalni razgovori između visokih dužnosnika SDP-a i HDZ-a sa Škorinim pulenima, a i IDS je sve poželjnija udavača na koju SDP baca oko.

Predizborna kampanja kakvu do sada nikada nismo imali praktički je počela. Uskrsnula su i mnoga lica kojih nije jedno vrijeme bilo u aktivnoj politici, od bivšeg predsjednika države Ive Josipovića koji će biti na listi SDP-a, bivše ministrice Mirele Holy, bivše HSS-ovke Marijane Petir. Uskrsnuo je i bivši prvi čovjek Podravke Zvonimir Mršić, dok je poznati vinar Ivo Enjingi odustao od Škorine opcije. Neki će napustiti dosadašnje stranke, najvjerojatnije i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ili desničarski bombarder Stevo Culej, neki poput Milijana Brkića i Mire Kovača čekaju što će odlučiti šef HDZ-a Andrej Plenković, kao i SDP-ovi disidenti koji su se zamjerili Davoru Bernardiću. Iako se govorkalo da će Tomislav Karamarko na izbore zajedno sa Brunom Esih, za sada nema potvrde da će tako i biti, a gužva na desnici je ionako velika jer Škoro nije uspio ujediniti sve male stranke i strančice i njihove ambiciozne lidere.

”Mi se nadamo da ćemo dobiti najmanje 64 mandata, a idealno bi bilo da ih bude više od 67”, kaže nam jedan istaknuti član HDZ-a, dok smo sličnu želju mogli čuti i od nekoliko visoko pozicioniranih SDP-ovaca. Ali i jedni i drugi se nadaju da će imati više od političkih konkurenata i mogućnost da im predsjednik prvima ponudi priliku da sastave vladu. Ali i u HDZ-u i u SDP-u svjesni su ograničenja i zamki koje ih čekaju.

”Nakon blamaže sa zakonom o obnovi Zagreba teško da će HDZ u glavnom gradu odnijeti pobjedu. Dapače, možda nas čeka blamaža kakvu do sada nismo doživjeli. I predsjednički su izbori   pokazali da su Zagrepčani okrenuli leđa HDZ-u, a sada bi moglo biti samo gore”, kaže naš sugovornik iz HDZ-a. Po njemu bi loš zagrebački rezultat, nu kombinaciji s onim iz Slavonije gdje će Škorini ljudi dominirati, bio veliki hendikep za stranku. ”Plenković će se truditi što više govoriti o uspjesima ove vlade, ali svi smo svjesni da ta retorika više ne pali. Otežavajuća je okolnost što su se u Hrvatsku vratili i mnogi koji su otišli van na rad, a glasat će protiv nas”.

Istovremeno, mnogi SDP-ovci s kojima smo razgovarali svjesni su nepopularnosti svojeg lidera Davora Bernardića. Ankete pokazuju fantastično nisku popularnost šefa stranke koji želi biti premijer, a s podrškom od nekoliko posto to je gotovo nemoguća misija. Mnogi su nezadovoljni i sadašnjom strategijom koja je primijenjena u Restart koaliciji jer se prosipaju samo fraze s kojima se ne može pobijediti na izborima. ”Sam Rajko Ostojić je rekao da je ovo vrijeme za hrabre, ali tu hrabrost ne vidimo i ne čujemo. Možda je najkonkretniji od svih Aleksić”, čuli smo od SDP-ovaca.

Dodvoravanje Katoličkoj crkvi HDZ-u očito nije uspjelo. Dovelo je i do debakla sa neradnom nedjeljom, koja će još više zakomplicirati ionako kompliciranu turističku sezonu, jer u turističkim mjestima nedjeljom nitko neće raditi. Državna blagajna bit će praznija, a Crkva ionako više navija za Škoru, nego za Plenkovića. Pokazao je to i komentar Glasa koncila i njegovog glavnog urednika Ivana Miklenića, a nije baš neka tajna da dio konzervativnih biskupa ne vole kurs koji vodi Plenković. Igrali su na Davora Ivu Stiera koji nije uspio na stranačkim izborima, a sada im je draže okupljanje na desnici koje pokušava Škoro.

Samo je jedno sigurno. Nitko neće moći glatko sastaviti novu vladu. Kao i često do sada odluka će biti u rukama manjinaca, prije svega Milorada Pupovca ako ponovo izbori ulazak u Sabor. Iskusni političar i jedan od najdugovječnijih zastupnika nije se želio jasno izjasniti kome će se prikloniti, ali nije teško pretpostaviti da bi to bio Plenković i HDZ ako uspiju osvojiti većinu. Međutim, ni sa manjincima, ako HDZ ne ostvari nekim čudom sjajan rezultat, neće biti Plenkoviću dovoljno da lako i komotno osvoji drugi mandat.

Milana Bandića više neće biti na nacionalnoj razini. Vrlo je neizvjesna i sudbina HNS-a, pogotovo nakon debakla sa zakonom o obnovi Zagreba. HSLS ionako ne postoji kao neka politička snaga, a najveća je enigma kako će proći Most. Loše, sigurno, samo je pitanje da li jako loše ili loše na način da osvoji dva do tri mandata. Ako se to u konačnici dogodi, pobjednicima će trebati i te ruke, pa bi Most ponovo mogao u neku kombinaciju, iako je svakome muka kada se samo prisjeti pregovaranja s njima.

Na koliko mandata može računati Miroslav Škoro nemoguće je prognozirati. Njegovi kažu da je sve ispod 30 mandata razočaranje, ali je gotovo nemoguće da će ih toliko moći dobiti. Desetak je realnost, a i to bi bilo puno, jer Škoro nema nikakvu pravu strategiju, niti koncepciju, osim što se umiljava biračima sa krajnje desnog spektra. A takvi, iako su glasni, nikada nisu dobro prolazili na izborima. Sada se u javnost ‘bacaju’ razne bubice da Škoro i njegovi traže premijerski položaj i nekoliko ministarstva za suradnju s onom strankom koja bi željela izaći kao pobjednička, ali je posve jasno da su to smijurije.

Ponovno se govori o mogućnosti velike koalicije, jer bi to bilo najelegantnije rješenje, iako se iz HDZ-a i SDP-a kunu da to ne dolazi u obzir. Što bi se drugo i moglo čuti, jer kada bi sada netko spomenuo tu mogućnost bio gubitnik izbora. Ali poslije njih, sve je moguće. Ako se produži trakavica sa sklapanjem nove vlade, u vrijeme kada bi se mogao pojaviti drugi val epidemije i kada će građani Zagreba izgubiti živce odugovlačenjem da se donese bar kakav-takav zakon, sve su opcije otvorene, pa i ona o suradnji dvije najveće hrvatske političke stranke.

Kako i da li bi to uopće moglo funkcionirati teško je reći, ali u Hrvatskoj ništa nije nemoguće. Treba još nešto znati. Tko god izgubi izbore, Andrej Plenković ili Davor Bernardić, teško je opstati na čelu stranke. Ako kojim slučajem ljevica pomete HDZ kojem je izblijedila aureola uspješnog vođenja kroz krizu oko koronavirusa, kada se vidjelo da je Nacionalni stožer produžena ruka stranke i ako SDP sa partnerima uspije sastaviti vladu, sudbina Plenkovića je odbrojana. Teško bi politički preživio na domaćem terenu ako HDZ ode u oporbu, jer bi to značilo i temeljito čišćenje zemlje od svih HDZ-ovih kadrova, premreženih svugdje gdje je vlast, ali i novac. Malo bi mu pomoglo što je na stranačkim izborima dobio svesrdnu podršku članstva, jer bi šok od opozicije prebrisao sve Plenkovićeve uspjehe ili ‘uspjehe’.

Ako SDP opet ostane u oporbi sudbina Davora Bernardića je posve jasna. Maknuli bi ga preko noći i teško bi mu pomogli ‘njegovi’, koji će se sigurno smjestiti i u vrh stranke i u novi saziv Sabora. Tako će ovi izbori biti i odlučujući boj za šefove stranaka, u kojem nema ‘srednjeg’ rezultata. Jedino, ako se u konačnici ne dogovore o nekoj vrsti suradnje.

Sve su opcije, zapravo, otvorene. Pa i ona s manjinskom vladom s kojom Hrvatska nije imala iskustva. Nije isključeno da i HDZ izbori novi mandat, ali da ne izdrži do kraja. Kriza koja zemlju čeka na jesen bit će toliko izazovna da će svakome biti teško vladati. Možda ipak lakše SDP-u i partnerima, jer bi s pravom, izvlačenjem   kostura iz ormara, sve loše prebacivali na HDZ.

Čeka li nas i prljava kampanja? Nije isključeno. Sigurno je da će se putem medija pokušati plasirati prljavo rublje iz suprotnog tabora. Naslušat ćemo se svega i svačega, a Hrvatska će u konačnici birati između HDZ-ovog kontinuiteta koji nije blistav i premijera kojeg poštuju i oni koji ne simpatiziraju HDZ ili novog vjetra koji bi donio SDP, ali uz premijera, ako to bude Bernardić, koji nema karizmu. Ostaju i razna iznenađenja koja nas čekaju, a prognoze je nezahvalno davati. Pokazalo se i na izborima za šefa države da se sve može promijeniti preko noći i da favorit, kao što je bila Kolinda Grabar-Kitarović, koji mjesec nakon izbora bude posve zaboravljena, kao da nikada nije postojala.

Naslušat ćemo se i o hrvatstvu i o poštenju i o korupciji i o reformama. Neće izostati ni omiljena tema ustaša i partizana, obećanja će biti na sve strane. A najteže tek dolazi, kada se nova vlast, lijeva ili desna na jesen nađe pred praznom državnom blagajnom i sve većim broju nezaposlenih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter