SPLIT

Donatorska večer za štićenike Maestrala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dobrotvorna večera za djecu Dječjeg doma Maestral održat će se krajem prosinca u restoranu Kampus, a od prikupljenog novca planira se preuređenje stana u kojem stanuju štićenici toga doma, za što je potrebno prikupiti 350 tisuća kuna.

Na najavnoj konferenciji za novinare u utorak rečeno je da je upravo taj dom i pokrenuo akciju prikupljanja donacija za preuređenje stana u Splitu u kojem stanuju štićenici stariji od 18 godina.

Donatorska večera će po osobi stajati 400 kuna, a kuhat će im poznati hrvatski kuhari Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin,  Duje i Ante Pisac, Roko Puče, Pero Savanović, Matko Ivanišević i Duje Milić, dok će ih zabavljati Petar Grašo, Zorica Kondža, Joško Banov, Ivo Amulić, Nives Ivanković i Terezija Kusanović.

Tijekom večere u restoranu će biti izložene umjetničke slike koje su hrvatski umjetnici darovali Maestralu, a koje će sudionici te hvalevrijedne akcije moći razgledati, ali i otkupiti, te će novac biti korišten za obnovu stana.

Ravnateljica Maestrala Jelena Burazin je izjavila kako stan žele temeljito urediti, a za to će im trebati oko 350 tisuća kuna. Podsjetila je da za mlade imaju ukupno pet stanova, a imaju i dva stana u kojima stanuju njihova školska djeca s odgajateljima 24 sata. Za sada im ne treba više stanova ali bi, kaže, željeli da postojeći budu temeljito sređeni.

"Dio naših lokacija je sređen preko europskih projekata i u tijeku je takvih šest renovacija, no ovaj stan u središtu grada ne možemo srediti na isti način jer taj stan nije naše vlasništvo i zato smo se odlučili na dobrotvornu večeru. Molimo naše sugrađane da nam, kao i do sada, pomognu i nadamo se da ćemo uspjeti u akciji", rekla je Burazin.

Kazala je i da trenutno osam njihovih štićenika stanuje u stanovima, a upitana koliko se njihovih štićenika posvaja i udomljuje odgovorila je da je posljednje tri godine šest ili sedam djece posvojeno, a 20 je na udomiteljstvu. Pozvala je građane da se uključe i udome ili posvoje neko njihovo dijete, te da im na taj način budu obitelj koju svako dijete zaslužuje.

Burazin: Vapimo za udomiteljima

"Vapimo za udomiteljima, volimo kada dođu upoznati našu djecu i hvala im svima", poručila je Burazin.

Jedan od štićenika Maestrala koji stanuje u tom prilično derutnom stanu u središtu grada za koji se organizira donatorska večera je i devetnaestogodišnji Joško Lalić koji otkriva kako je san svakog adolescenta živjeti sam jer tada imaju veliku dozu slobode ali i odgovornosti. Priznaje da mu nije najdraža stvar kuhati, ali je zato zaista zanimljivo i jako dobro iskustvo za, kako je rekao iskorak koji slijedi nakon 21. godine kada štićenik izlazi iz doma u samostalan život.

"Stan je derutan, zidovi su loši, podovi se čuju, parket je diskutabilan, toalet je u groznom stanju, kuhinja je zanimljiva. Stan je loš ali zahvalni smo na njemu. Donacija će biti investicija jer ću ja kroz pola godine otići na fakultet, izaći i biti punopravni član društva, Maestral me više neće štititi te ću biti primoran da budem koristan član društva. Smatram da je i društvu u interesu da uloži u mene i da budem što funkcionalniji i bolji faktor", istaknuo je Lalić.

Upitan je odgovorio i da štićenici koji odlaze na studij imaju priliku dobiti privatnu stipendiju, uz to imaju izravan upis u studentske domove bez obzira na prosjek, a pokriveni su im svi troškovi studiranja, pa im je samo ostalo učiti.

Grad je Maestralu još prije 17 godina dao na korištenje stan koji je u samom središtu grada, ima stotinjak kvadrata. Trenutno u njemu stanuju tri starija štićenika. Stan koriste štićenici koji nakon 18. godine života prelaze u uslugu organiziranog stanovanja uz povremenu podršku. Do sada je u tom stanu živjelo 30 štićenika.

Dječji dom Maestral djeluje na 13 lokacija, trenutno skrbi o 148 korisnika do 21 godine života koji nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb, na smještaju je 90 djece, a ostali su u usluzi poludnevnog boravka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter