ZAGREB

Dolenec: Roditeljima odgojiteljima platit ćemo osposobljavanje i samozapošljavanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je u srijedu da će Grad Zagreb sufinancirati programe osposobljavanja i samozapošljavanja za roditelje odgojitelje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i Plavim uredom, kako bi se što lakše vratili na tržište rada. 

Pored programa potpore za osposobljavanje ili samozapošljavanje roditelja odgojitelja, najvažnija kompenzacijska mjera je ubrzana izgradnja kapaciteta vrtića, istaknula je Dolenec na konferenciji za novinare. 

"Prošla gradska vlast je donijela mjeru koja je suprotna EU-ovim strategijama i nacionalnim smjernicama koje se bave uključivanjem djece u predškolsko obrazovanje. Između 2016. i 2018. godine pali su zahtjevi za upis u gradske vrtiće za oko 1300 djece", rekla je Dolenec dodavši da je univerzalni pristup vrtićima za svu djecu prioritet Gradske uprave.

Stoga Grad Zagreb predlaže kompenzacijske mjere namijenjene korisnicima mjere roditelj odgojitelj, koje bi trebale pomoći njihovu povratku na tržište rada.

Onima koji se se odluče upisati neki od programa stručnog osposobljavanja koje nudi Pučko otvoreno učilište (POU), Grad će platiti dvije trećine cijene programa, ako polaznici završe program i steknu određenu kvalifikaciju.

"POU je specijalizirano za obrazovanje odraslih kroz cijelu godinu, fleksibilni su, pokreću programe u skladu s interesima građana, a nudi 150 programa iz različitih područja, od onih tradicionalnih poput konobara i kuhara, do zanimanja kao što su dizajner interijera i web programer", kaže Dolenec.

Slične programe nudi i Hrvatski zavod za zapošljavanje, no korisnici je ne mogu koristiti dok imaju status roditelja odgojitelja.

Potpore za samozapošljavanje, za obrtnike koji zaposle roditelje odgajatelje...

U suradnji s Plavim uredom, koji djeluje unutar Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), Grad je pripremo program potpore za samozapošljavanje roditelja odgojitelja, kaže zamjenica gradonačelnika

"Plavi ured nudi različite edukacije i informacije o tome kako pokrenuti posao, kako proći kroz papirologiju i koji su pravni i financijski aspekti pokretanja vlastitog posla".

Dolenac napominje da će od 15.rujna Plavi ured i POU biti otvoreni za sva pitanja roditelja koji se odluče prijaviti na programe osposobljavanja ili samozapošljavanja.

Posljednja kompenzacijska mjera odnosi se na obrtnike. Grad Zagreb svake godine provodi natječaj za potporu obrtnicima i malim djelatnostima, a od ove su godine izmijenjena pravila tako da će obrtnik koji zaposli roditelja odgojitelja dobiti veći iznos potpore iz proračuna.

"Zapošljavanje roditelja odgojitelja ne daje obrtnicima prednost na natječaju nego će im, u slučaju da zadovolje uvjete natječaja, biti povećana potpora", pojasnila je dogradonačelnica. 

Do 31. ožujka 2023. isplaćivat će se puni iznos naknade roditeljima odgojiteljima od 4850 kuna, a nakon toga se smanjuje na razinu minimalne plaće od 3750 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter