(Hina/EPA)
GRAD, 4. prosinca 2019. (Hina) - Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš izvijestio je u srijedu kako su pokrenuli inicijativu za provođenje brendiranja tradicijskih autohtonih specijaliteta "bele kobase" i moslavačkih "vankuša".
Riječ je o brendiranju tradicijskih autohtonih specijaliteta pod nazivom "Očuvanje proizvodnje tradicijskih specijaliteta 'bele kobase' i moslavačkih 'vankuša' te stvaranje brenda i zaštita tradicijskih gastronomskih proizvoda". U priopćenju je istaknuto kako ti vrijedni i kvalitetni tradicijski proizvodi mogu značajno obogatiti turističku ponudu i doprinijeti obogaćivanju zavičajne gastro ponude.
"Ovi se zavičajni tradicijski proizvodi trebaju očuvati", poručili su iz Ivanić-Grada.
Objasnili su da je krajnji cilj tog projekta zaštita imena i postupka proizvodnje uz prezentaciju proizvoda kroz zavičajno-gastro ponudu u ugostiteljskim objektima na području Ivanić-Grada i okolice, te u slobodnoj prodaji.
Autohtoni (starosjedilački) regionalni proizvodi hrane imaju svrhu očuvanja kulture, povijesti i tradicije, odnosno identiteta regije te imaju značajnu ulogu u promociji regije i kreiranju njezine prepoznatljivosti na temelju vrlo diferenciranog identiteta. Izravna veza proizvoda s određenim zemljopisnim područjem daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tom području te pridonosi ruralnom i turističkom razvoju i prepoznatljivosti.
"Vankuša" je tijesto od pšeničnoga brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna.
"Bele kobase" su kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima.
Oba specijaliteta su nastala u nekadašnja siromašna vremena od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima, pripremala su se često, a danas su prava rijetkost.
Projekt brendiranja i tradicijska priča o "beloj kobasi" i "vankuši" s načinom izrade bit će predstavljeni 5. prosinca u restoranu Ivanićanka u Ivanić-Gradu.