"Radna terapija za sve"

Svjetski dan radne terapije: Radni terapeut "izrazito deficitarno" zanimanje

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Hrvoje Jelavić / Pixsell)

Ilustracija (Snimio Hrvoje Jelavić / Pixsell)


Povodom Svjetskog dan radne terapije, 27. listopada, koji se obilježava pod sloganom "Radna terapija za sve", iz Hrvatske komore zdravstvenih radnika u nedjelju su upozorili da je zanimanje radnog terapeuta u Hrvatskoj "izrazito deficitarno".

"Radni terapeut je izrazito deficitarno zanimanje u Hrvatskoj, što znači da veliki broj pacijenata nema mogućnost uključivanja u radnu terapiju. Prema podacima Hrvatske komore zdravstvenih radnika, u Hrvatskoj je trenutno registriranih 780 radnih terapeuta, a samo oko 400 njih rade kao radni terapeuti", priopćili su iz Strukovnog razreda za djelatnost radne terapije te komore.

Europska organizacija koja okuplja nacionalna udruženja radnih terapeuta - Council of Occupational Therapy for the European Countries (COTEC) - u godišnjem izvješću navodi da su u europskim zemljama prosječno zaposlena 32 radna terapeuta na 100 000 stanovnika, dok je u Hrvatskoj 10 radnih terapeuta na 100 000 stanovnika.  

"Ti podaci nam govore da je Hrvatska daleko ispod europskog prosjeka, i da bi u Hrvatskoj trebalo biti tri puta više radnih terapeuta koji obavljaju djelatnost", stoji u priopćenju.

Radna terapija je iznimno važna i učinkovita djelatnost koja doprinosi samostalnosti, autonomiji i kvaliteti života pojedinca i zajednice. Koristeći različite metode rada i intervencije, radni terapeut pomaže osobi da usvoji potrebne vještine, strategije, prilagodi način provođenja aktivnosti ili okruženje kako bi mogla sudjelovati, biti uključena, povezana i imati kontrolu nad svojim aktivnostima.

"Kako bi radna terapija bila dostupna svima onima kojima je potrebna, neophodno je omogućiti veću zastupljenost radnih terapeuta u socijalnim i obrazovnim ustanovama te na svim razinama zdravstvene za štite", poručili su iz Hrvatske komore zdravstvenih radnika.

Posebno je, kažu, važna dostupnost na primarnoj razini zdravstvene zaštite, ondje gdje je zdravstveni sustav integriran u okruženje u kojem ljudi žive i provode svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti. To je ujedno i najprirodnije i najučinkovitije okruženje za pomoć osobama kojima je potrebna podrška radnog terapeuta", zaključili su radni terapeuti, visokoobrazovani zdravstveni stručnjaci koji upravljaju procesom radne terapije i pomažu pacijentima da provode i sudjeluju u njima smislenim i neophodnim svakodnevnim aktivnostima. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter